Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Špinavé praktiky, drogy aj mafia: Slovenskí herci v nechutnom počine

Monika Hilmerová, Marián Mitaš Zobraziť galériu (6)
Monika Hilmerová, Marián Mitaš (Zdroj: Jan Zemiar)

BRATISLAVA - V jednom z bratislavských multiplexov uviedli v utorok večer za prítomnosti tvorcov a hlavných hereckých predstaviteľov v premiére netradičný slovenský film DOGG.

Snímku tvoria štyri rôzne poviedky - Duet, Opus Dei, Grassvater a Game, ktoré cez optiku siedmich scenáristov, štyroch rôznych režisérov a štyroch kameramanov pracujú s emóciou strachu a úzkosti. Základnou ideou filmu je strach z viditeľného aj neviditeľného a jeho schopnosť stále morfovať do nových tvarov. 

Poviedka Duet by mala divákov a diváčky konfrontovať s aktuálnou hrozbou narastajúceho terorizmu a prirodzeným strachom z neznámeho. „Nechceli sme ľudí v kine strašiť, ani šokovať. Rozhodli sme sa hľadať skôr vnútorný strach, ktorý je dnes prítomný v spoločnosti. Konkrétne sme mali na mysli strach, ktorý vychádza aj z čoraz častejších teroristických útokov. Premýšľali sme, ako sa tento strach rodí, ako mení naše správanie a najmä ako je možné sa od neho oslobodiť,” povedal režisér poviedky Slavomír Zrebný.

V druhej poviedke s názvom Opus Dei v réžii Viliama Csina sa diváci a diváčky ocitnú v hororovom príbehu v starom opustenom dome, ktorý skrýva temné tajomstvo z čias druhej svetovej vojny. Tretia, najkontroverznejšia poviedka Grassvater režiséra Enrika Bistiku prinúti návštevníkov a návštevníčky kín doslova odvrátiť zrak od plátna - objavia sa na ňom totiž expresívne prezentované, ničím neprikrášlené až hnusné výjavy z východného Slovenska. Drogy, mafia, intrigy a panoptikum postáv prenesú divákov a diváčky do prostredia, z ktorého sa im zdvihne žalúdok.

Posledná, vizuálne prepracovaná, poviedka Game nastolí zas otázku, kde sa končia hranice televíznej zábavy a kam sú až ochotní ľudia zájsť. O réžiu, jednu z kamier, art direction, grafické elementy a animácie sa postaral Jonáš Karásek, ktorý je tiež spolutvorcom námetu a mal na starosti väčšinu filmovej produkcie. „Použili sme veľmi široký diapazón kamier a fotoaparátov. Najzaujímavejšie však je, že celý film je vo vymyslenej reči, v takom babylonskom esperante,” prezradil Karásek, ktorý vo svojom diele použil zábery nielen z Bratislavy a susednej Viedne, ale aj zo Ženevy, Paríža, Tenerife, Tokia, Osaky a ďalších miest sveta.

Producent filmu Maroš Hečko vyzdvihol osobitosť každej zo štyroch poviedok. „Všetky poviedky sú veľmi rozdielne, a to aj vo výbere žánru. Slavomír Zrebný urobil psychologickú drámu, Viliam Csino paródiu hororu s komediálnymi prvkami, Enrik Bistika silne štylizovanú parodickú gangsterku z východného Slovenska a Jonáš Karásek dokonca úzkostné sci-fi. Každý režisér má rozdielne tempo rozprávania, začíname pomaly, aby sme to v poslednej poviedke roztočili ako na karuseli. DOGG je taká malá vizuálna jazda,” poznamenal.

Hlavné úlohy v jednotlivých poviedkach stvárnili Monika Hilmerová, Peter Oszlík, Judit Bárdos, Tibor Kišš, Majo Mitaš či Olívia Csiky-Trnka. V poviedke Grassvater sa objavia aj rapperi Zverina a Boy Wonder.

Viac o téme: Marián MitašMonika HilmerováDOGG
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu