Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Ďalší človek skončil v TV kvôli rasizmu: Česi dourážali Rómov, ale aj Slovákov!

Moderátori Českej televízie program o Rómoch nezvládli.  Zobraziť galériu (4)
Moderátori Českej televízie program o Rómoch nezvládli.

PRAHA - Toto im nevyšlo! Česká televízia odvysielala pred pár dňami na stanici ČT Art program o Rómoch. Hlavnou témou bol ich vzťah k hudbe a spolupráca kapely Gulo Čar so slovenskou skupinou Smola a Hrušky. Obe zoskupenia boli však z relácie rozčarované a obvinili moderátorské duo z rasovej neznášanlivosti. Dočkali sa totiž mnohých urážok a zosmiešňovania. Česi síce odmietajú porovnávanie s kauzou Kristíny Kormúthovej (28), producentka spornej časti sa však rozhodla zo svojho miesta odstúpiť.

Po tom, čo v RTVS prišla po obvinení z rasizmu o miesto moderátorka Kristína Kormúthová, v českej verejnoprávnej televízii z podobného dôvodu odstúpila producentka relácie Tečka páteční noci. V poslednej časti sa totiž rozprávalo o Rómoch. Hosťami boli okrem iných kapely Gulo Čar a Smola a Hrušky. Rómska, ale aj slovenská skupina však mali výhrady k moderátorom, ktorí ich vraj urážali. 

„Môj deduško bol v Hitlerjugend počas vojny. A čo tvoj dedo?” pýtal sa napríklad moderátor Martin Dušek rómskej speváčky. Hudobníkom vadilo aj to, že ich uviedol v nemčine a posmešne komentoval oblečenie niektorých hostí. Odborníčky na rómsku kultúru sa tiež pýtal, či nie sú nejakí čudní. „Také ponižovanie a urážky sme ešte nezažili. Moderátori sa sústredili len na to, ako nás zhodiť a chytať za slová, povedal pre iDnes.cz Jiří Majzlík z Gulo Čar. 

Znechutení však boli aj Slováci. Dušek označil našu krajinu za Balkán a muzikantov za fašistov. Okrem toho ironicky konštatoval, že v takej dlhej relácii si snáď na nich aj zvykne. „Pokiaľ sa k téme diskriminácie a rasovej neznášanlivosti pristupuje v ČR tak, ako nám to ukázali tí arogantní a predovšetkým nevzdelaní moderátori, potom je nám to úprimne ľúto. Mali by dostať vyhadzov rovnako, ako moderátorka RTVS za svoj facebookový status s rasistickým podtónom,” vyjadril sa Jozef Kramár z kapely Smola a Hrušky. 

Televízia však žiadne personálne dôsledky vyvodzovať nechce. Na situáciu v tomto duchu zareagovala iba producentka a dramaturgička programu Kamila Zlatoušková, ktorá opustila svoje miesto. „Česká televízia si uvedomuje, že niektoré vyjadrenia moderátorov boli nešťastné a porušili pôvodný zámer programu. Neboli však zamýšľané ako urážky či xenofóbne alebo rasistické prejavy. Nemôžeme tak súhlasiť s prirovnaním k prípadu, ktorý v nedávnej dobe riešila verejnoprávna televízia na Slovensku. Za pochybenie moderátorov a dramaturgie sa ospravedlňujeme a prijímame rezignáciu Kamily Zlatouškovej,” uviedli vo svojom stanovisku kompetentní. 

Problematický Martin Dušek nie je stálym moderátorom spomínanej relácie a počas uplynulého piatku zaskakoval za kolegu. Podľa Luboša Pavloviča, ktorý sa na vysielaní tiež podieľal, to náhradník naozaj prehnal. Údajne nerešpektoval ani odporúčania a pokyny štábu. Počas vysielania sa do štúdia dokonca ozvali aj diváci, ktorým jeho urážky vadili. Samotný Dušek sa ale bráni tým, že z jeho strany išlo len o humor. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu