Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

S tebou mě baví svět: Z Matýska si dodnes uťahujú, Kačenka skončila v sekte!

Film S tebou mě baví svět bol v roku 1998 vyhlásený za komédiu storočia. Zobraziť galériu (15)
Film S tebou mě baví svět bol v roku 1998 vyhlásený za komédiu storočia. (Zdroj: Ústřední půjčovna filmů)

BRATISLAVA/PRAHA - Obľúbenú komédiu S tebou mě baví svět videla väčšina Slovákov a Čechov nespočetne veľa krát. Stala sa totiž neodmysliteľnou súčasťou zimných večerov. Na vtipných hláškach, ktoré vo filme zazneli, sa mnohí zabávajú dodnes. No vedeli ste, že detskí herci na natáčanie nespomínajú v dobrom? Alebo, že si Dášenka počas jednej zo scén zlomila ruku a brala antibiotiká? Prinášame vám najzaujímavejšie informácie o nesmrteľnej snímke.

Vianočné sviatky bez obľúbenej československej komédie S tebou mě baví svět by si vedel predstaviť už iba málokto. Niet sa preto čomu čudovať, že v roku 1998 bola táto snímka plná nezabudnuteľných hlášok vyhlásená za komédiu storočia. Film odvysielala včera večer televízia Markíza. Prinášame prehľad najzaujímavejších informácií, ktoré ste o ňom možno nevedeli:

► Na konkurze do filmu bolo takmer 7 tisíc detí. Spomedzi nich vybrala pomocná režisérka 450 najlepších a hlavná režisérka Mária Poledňáková nakoniec ukázala 6 vyvolených. 

► Pepíno vraj zaujal svojou prostorekosťou, Dášenku si vybrali najmä kvôli jej peknému spevu a neustálemu úsmevu. Bertík sa naopak stále mračil a natáčať vraj vôbec nechcel. Paradoxné je, že on pri filmovom priemysle zostal najdlhšie.

► Filmová chata sa vôbec nenachádza v Beskydách, ako bolo v komédií prezentované, ale v Krkonošiach. Od roku 1963 ju vlastnila partia vodákov, ktorá sa však o ňu vôbec nestarala. Už počas natáčania bol interiér v katastrofálnom stave. Mnoho scén preto vznikalo v štúdiách v Prahe. 

► Pred chatou bolo v skutočnosti iba zopár stromčekov. Režisérka filmu si však priala, aby ich tam bolo viac. A tak priviezli odrezané smreky, ktoré potom iba naoko zasadili do zeme.

► Komédia sa natáčala v neskutočných mrazoch, herci sa preto snažili všemožnými spôsobmi prepašovať na pľac alkohol. Režisérka ich práve kvôli tomu každé ráno šacovala, no márne - vodku im nakoniec aj tak priniesla horská služba. 

► Každé dieťa dostalo za nakrúcanie honorár 3000 korún.

► Na film prišlo do kina 2,5 milióna divákov.

► Dášenka, Bertík a Matýsek sa s Janou Šulcovou doposiaľ stretávajú. Kačenka sa však odsťahovala do Francúzska a hovorí sa, že vstúpila do sekty. Pepík sa vraj svojich bývalých kolegov stráni. 

► Pepík vyštudoval medzinárodný obchod, Dášenka absolvovala zdravotnícku školu, Bertík vyštudoval priemyselnú školu informačných technológií. Mates pracuje v banke, Mišo je úradníkom a k herectvu sa ako jediný vracia ako bábkoherec.

Nezabudnuteľný Matýsek si z filmovania nič nepamätal. V čase nakrúcania mal iba dva roky. O tom, že hral vo filme, sa dozvedel až od mamy, keď mal 7 rokov.
Zobraziť galériu (15)
Nezabudnuteľný Matýsek si z filmovania nič nepamätal. V čase nakrúcania mal iba dva roky. O tom, že hral vo filme, sa dozvedel až od mamy, keď mal 7 rokov.  (Zdroj: Ústřední půjčovna filmů)

Dášenka musela po scéne s bačkúrkami brať antibiotiká.
Zobraziť galériu (15)
Dášenka musela po scéne s bačkúrkami brať antibiotiká.  (Zdroj: Ústřední půjčovna filmů)

Detskí herci na natáčanie tejto scény nespomínajú v dobrom. Po uvedení filmu do kín si totiž od spolužiakov vyslúžili posmešky.
Zobraziť galériu (15)
Detskí herci na natáčanie tejto scény nespomínajú v dobrom. Po uvedení filmu do kín si totiž od spolužiakov vyslúžili posmešky.  (Zdroj: Ústřední půjčovna filmů)

Scénka, v ktorej sa herečka Jana Šulcová prepadla do pivnice, sa natáčala na dvoch miestach. V skutočnej chate je naozaj miesto, do ktorého herečka spadla, ale vyliezla v Kotolni v Lánove pri Vrchlabí.
Zobraziť galériu (15)
Scénka, v ktorej sa herečka Jana Šulcová prepadla do pivnice, sa natáčala na dvoch miestach. V skutočnej chate je naozaj miesto, do ktorého herečka spadla, ale vyliezla v Kotolni v Lánove pri Vrchlabí.  (Zdroj: Ústřední půjčovna filmů)

Hneď v prvé dni natáčania si pri scénke s kadibudkou Dášenka zlomila ruku. Sadru nosila viac ako dva mesiace a filmári sa ju snažili zamaskovať ako sa len dalo.
Zobraziť galériu (15)
Hneď v prvé dni natáčania si pri scénke s kadibudkou Dášenka zlomila ruku. Sadru nosila viac ako dva mesiace a filmári sa ju snažili zamaskovať ako sa len dalo.  (Zdroj: Ústřední půjčovna filmů)

Matýska stvárnil Lukáš Polánek. Ani s odstupom niekoľkých desiatok rokov mu nikto z blízkych nepovie inak ako Matýsek. A samozrejme nezabudnú pripomenúť ani známu hlášku: „Matýsek se pos*al.“
Zobraziť galériu (15)
Matýska stvárnil Lukáš Polánek. Ani s odstupom niekoľkých desiatok rokov mu nikto z blízkych nepovie inak ako Matýsek. A samozrejme nezabudnú pripomenúť ani známu hlášku: „Matýsek se pos*al.“  (Zdroj: Ústřední půjčovna filmů)

Pri scénke, kde sa kočík s Matesom valí dole kopcom, bolo použité lano na zaistenie. No podobná situácia sa raz stala aj v skutočnosti.  Kočík štábu ušiel, no našťastie ho zachytil jeden z lesníkov.
Zobraziť galériu (15)
Pri scénke, kde sa kočík s Matesom valí dole kopcom, bolo použité lano na zaistenie. No podobná situácia sa raz stala aj v skutočnosti. Kočík štábu ušiel, no našťastie ho zachytil jeden z lesníkov.  (Zdroj: Ústřední půjčovna filmů)

Video: Spevácke vystúpenie Zdeny Studenkovej - Sladké mámení.

S tebou mě baví svět spev Zdeny Studenkovej

Video: Scénka z vlaku - Matýsek se pos*al.

S tebou mě baví svět - Matýsek se posral

Video: Scénka z kadibúdok.

S tebou mě baví svět

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu