Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Pavol Hammel dnes slávi 65. narodeniny, na prvú gitaru si zarobil sám

Pavol Hammel v Slovenskom rozhlase Zobraziť galériu (8)
Pavol Hammel v Slovenskom rozhlase (Zdroj: Ctibor Bachratý)

BRATISLAVA – Spevák, skladateľ a gitarista Pavol Hammel, jedna z popredných osobností slovenskej hudobnej scény, oslavuje dnes 65. narodeniny.

K hudbe ho priviedol otec, huslista v orchestri Slovenského národného divadla. Sedem rokov chodil na husle aj Pavol do Ľudovej školy umenia. Na ľudovom konzervatóriu chodil na klasickú gitaru a spev, ten ho učila pani Ďurindová, matka rockera Martina Ďurindu. Na prvú gitaru si zarobil sám a bol na to aj patrične hrdý. Na dvore potom skúšali prvé skladby od Elvisa Presleyho a Cliffa Richarda. Pavol hral v orchestri Železničiarskeho umeleckého súboru. Tam sa stretol s Petrom Sallerom, Vladom Kaššayom a Ferom Machatsom. Spolu založili skupinu Prúdy. Prvý koncert mali v roku 1964, potom prišiel do Prúdov Marián Varga. Všetci v kapele mali hudobné vzdelanie a bolo to aj cítiť. Prvá Hammelova skladba, ktorú nahrali, bola Spievam si pieseň. Prvým rádiovým hitom bola skladba Balada o smutnom Jánovi, ktorú uvádzal Jiří Černý vo vtedy veľmi populárnej rozhlasovej hitparáde 13 na hojdačke. V decembri 1968 dokončili nahrávanie prvého albumu Zvoňte zvonky.

V roku 1970 vyhrala Bratislavskú lýru Marcela Laiferová. Za odmenu mohla ísť na festival do Ria de Janeiro. Potrebovala však novú pesničku a tú zložil práve Pavol Hammel. Ten s ňou do Ria ako autor a dirigent aj vycestoval, do batožiny pribalil aj svoje platne a tam ich zahraničným promotérom porozdával. Dva mesiace po návrate prišla prvá pozvánka na festival. Takto sa dostal do Mexika, Brazílie, dokonca s celou skupinou aj do Čile.

V ankete Zlatý slávik bol Pavol Hammel prvým slovenským interpretom, ktorý sa dostal do prvej desiatky, za rok 1971 bol na siedmom mieste. V roku 1971 vzniklo slovenské vydavateľstvo Opus, Hammelovci však ešte dva roky nahrávali v Prahe. Tam vznikol v roku 1973 aj unikátny album Šľahačková princezná. Prvým albumom v Opuse bol Hráč, ktorý nahrali za jeden víkend v štúdiu v Hlohovci. Spolu s Mariánom Vargom a Radimom Hladíkom nahrali v roku 1976 album Na II. programe sna. Časopis Mladý svět mu udelil cenu Biela vrana za hudobný počin roka. V Divadle Nová scéna mal 8. októbra 1977 premiéru muzikál Cyrano z predmestia, hudbu zložili Pavol Hammel a Marián Varga, texty napísali Kamil Peteraj a Ján Štrasser. Obdobie 80. aj 90. rokov bolo v znamení ďalších výborných albumov, Faust a Margaréty, Čas malín, Dnes už viem či Labutie piesne z roku 1993. V októbri 1995 vydal ako prvý u nás koncertný album Unplugged. Texty mu písali Kamil Peteraj a Boris Filan. S Borisom sedel v jednej lavici na základnej škole aj gymnáziu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu