Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Romančíkov pohreb: Kráľovičová meškala, Cigánová spadla na schodoch!

Marína Kráľovičová na pohreb Ela Romančíka meškala, Zuzana Cigánová (dole) pred krematóriom spadla. Zobraziť galériu (28)
Marína Kráľovičová na pohreb Ela Romančíka meškala, Zuzana Cigánová (dole) pred krematóriom spadla.

BRATISLAVA - Posledné zbohom! Rodina a známi sa dnes v národnom divadle a neskôr v bratislavskom krematóriu lúčili s legendárnym Elom Romančíkom (†89). Mnohí herci sa zúčastnili oboch rozlúčkových obradov. Marína Kráľovičová (85) sa pri presune zdržala a na pohreb dorazila neskôr. Jej kolegyňa Zuzana Cigánová (65) si dokonca pri náhlení do siene takmer privodila zranenie. Na schodoch spadla, no našťastie sa jej nič vážne nestalo.

Pohreb Ela Romančíka bol naplánovaný na 14.30 v bratislavskom krematóriu. Predtým ešte prebehla rozlúčka s touto hereckou legendou v priestoroch historickej budovy SND. Mnohí kolegovia, ktorí mu dali zbohom v divadle, sa potom zúčastnili aj pohrebu. Medzi nimi napríklad Emil Horváth, Ladislav Chudík či Dušan a Martin Kaprálikovci. Naopak, Zdena Studenková už nedorazila.

Mária Kráľovičová, ktorá s Romančíkom hrala v prvej slovenskej televíznej inscenácii, sa na ceste zrejme zdržala. Do areálu krematória dorazila neskôr a na cestu k sieni sa pýtala zriadenca. Jej herecká kolegyňa Zuzana Cigánová tiež trochu meškala. Vypomstilo sa jej to, keď pri rýchlej chôdzi zakopla o schod a spadla. Našťastie, nič sa jej nestalo a vstávala s úsmevom.

Obrad viedol kňaz, ktorý prehovoril k smútočnému zhromaždeniu. Nechýbali ale ani prejavy hercov - s Romančíkom sa takto lúčili Dušan Jamrich a Oldo Hlaváček. Vyhlásený recitátor Jamrich predniesol aj báseň. Posledné zbohom sprevádzali tóny dojemnej hudby od Vangelisa aj zamatový hlas Franka Sinatru. Rozlúčka trvala približne 45 minút, potom smútiaca rodina prijímala ešte kondolencie.

Kto bol Elo Romančík

Emanuel Romančík sa narodil 17. decembra 1922 v Ružomberku. V rokoch 1945 - 1946 bol členom Armádneho divadla v Martine, od roku 1956 až do odchodu do dôchodku v roku 2002 členom Činohry Slovenského národného divadla (SND) v Bratislave, kde vytvoril množstvo postáv, pričom jedným z jeho najväčších úspechov bolo účinkovanie v muzikáli Na skle maľované.

Poslednou úlohou, ktorú premiérovo naštudoval, bol Starec v Sofoklovej tragédii Vládca Oidipus (v roku 2001). V bohatej hereckej biografii Ela Romančíka dominujú charakterovo ušľachtilé a vyrovnané typy, vytvoril však aj množstvo rozporných, záporných, ale aj rýdzo komediálnych úloh. Svoj herecký talent naplno uplatnil aj v dramatickej rozhlasovej tvorbe, presadil sa tiež vo filme a televízii. 

Účinkoval napríklad vo filmoch Rodná zem (1953), Pole neorané (1953), Kapitán Dabač (1959), Polnočná omša (1962), Kladivo na čarodejnice (1969), Škriatok (1974), Meridián (1975), Ežo Vlkolinský (1978), Dvanásť nahnevaných mužov (1981), Vianoce Adama Boronču (1988), Diabol vo Francúzsku (1991) či Romulus Veľký (1992).

 

 

 

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu