Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Ako si vybrať víno, ktoré perfektne doplní vašu grilovačku

Zobraziť galériu (10)
(Zdroj: VITIS)

Dlhé letné večery sú síce už za nami, september však ešte stále ponúka priestor pre príjemné chvíle s priateľmi. Dni, ktorým vládne jesenné slnko sú ideálne pre posledné grilovačky. Nuž a k vôni grilovaného mäsa, zeleniny či syrov neodmysliteľne patrí pohár dobrého vína. Aby však symbióza bola dokonalá, treba ovládať zopár tipov a trikov. Ktoré to sú?

Tajomstvo spočíva v chutiach, ktoré v sebe mäso a víno skrývajú. Juraj Kordiak, someliér spoločnosti Vitis, vysvetľuje: „Každé mäso má svoju špecifickú chuť, konzistenciu i farbu. Víno a pokrm preto treba vhodne spárovať. Tak, ako dopĺňame pikantné jedlo sladkými omáčkami, platí to aj pre výber vína. Pikantné si žiada polosuché vína ako Cabernet Sauvignon Rosé. Naopak, vína s vysokým obsahom kyselín sa k pikantným chutiam nehodia.“

Čo iný druh mäsa, to iný druh vína. Ku grilovanej kuracine skvele pasuje Veltlínske zelené či Müller Thurgau. Hovädzinu skvele doplnia červené odrody ako Dunaj alebo Frankovka modrá. Grilované bravčové zas vynikne s Rizlingom vlašským i Pálavou. Ak si radšej ugrilujete zeleninu, rozhodnite sa pre vína ako Rulandské šedé, Chardonnay alebo Sauvignon.

Rizling vlašský a Veltlín zelený sú vo všeobecnosti vhodnou voľbou ku grilovaným dobrotám. Ich suché verzie môžete spárovať s mastnejším mäsom ako krkovička či grilované rebrá.

„Základom grilovačky je kvalitný gril a suroviny. Pri grilovaní je potrebné vyberať kvalitné mäsá ,ktoré sa na tento účel hodia. Tiež je dôležité dbať na správny výber korenín k danému mäsu. Grilovanie je zážitková gastronómia, ktorá nám má dať pôžitok z jedla a kvalitného výberu vína,“ prezrádza Juraj Kordiak.

Dúfame, že sa vám podarí vystihnúť teplý jesenný deň a do sýtosti si vychutnať gurmánsku kombináciu vína a jedla!

Vášho Sprievodcu vínami vám prináša VITIS.

www.vitis.sk

- reklamná správa -

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu