Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Gynekologická poradňa (3.)

MUDr. Dagmar Ružičková
MUDr. Dagmar Ružičková

Zoznam.sk pre Vás pripravil offline poradňu zameranú na gynekologické problémy. Využite počas leta priestor na www.topky.sk a pýtajte sa e-mailom na adrese zdravie@topky.sk. Na Vaše otázky bude odpovedať odborníčka z oblasti gynekológie MUDr. Dagmar Ružičková.

1. Po dlhom čase sa mi podarilo otehotnieť, keďže som mala okrem iného aj problémy s vysokým testosterónom (po vyšetrení vaječníkov a CT nadobličiek, to pani doktorka uzavrela ako funkčná porucha nadobličiek, hoci CT bolo negatívne ) tak mi endokrinologička nasadila Dexamethason, s tým, že keď otehotniem, mi liek zmení. Od včera som začala užívať Hydrocortison 1/2 tabletky večer, na internete som čítala, že preniká cez placentárnu bariéru. Chcela by som počuť Váš názor, je nevyhnutné brať tento liek a nemôže uškodiť plodu? Ďakujem za odpoveď.

Nepoznám Váš kompletný zdravotný stav, ale pokiaľ lekár zvážil užívanie hydrocortisonu aj počas gravidity, má na to určite vážny dôvod. Pod pravidelným lekárskym dohľadom je možné užívať tento liek aj v tehotnosti a počas laktácie. V nízkych dávkach Hydrocortison do 10 mg/24 hodín preniká len obtiažne placentárnou bariérou. V laboratórnych podmienkach pri týchto dávkach neboli pozorované nežiaduce účinky na vývoj plodu. Testy na tehotných ženách sa nerobili.

 

2. Volám sa Simona a mám 21 rokov. Mám taký problém, že už dva týždne mi mešká menštruácia. Nikdy som ju nemala úplne presne pravidelnú, vždy kolísala nejaké tie dva dni, ale teraz ma už chytá mierna panika. Priateľa mám už tri roky toho istého, ale myslím, že tehotenstvo to nebude, pre istotu si pôjdem spraviť ešte test. Bolesti v podbrušku nemám žiadne, ale je tam biely výtok. Antikoncepciu neberiem. Prosím o radu.

Dobrý deň, odporúčam Vám navštíviť lekára, aby urobil potrebné vyšetrenia. Bez vyšetrenia nie je možné zistiť dôvod meškania menštruácie

 

3. Chcela by som sa spýtať ohľadne jednej veci. Mám 24 rokov a už druhý rok beriem antikoncepčné tabletky. Môj doktor síce povedal, že majú nízky obsah hormónov, ale aj tak by som sa chcela opýtať, dokedy môžeme užívať tento typ antikoncepcie? Ďakujem Sylvia

Dobrý deň, antikoncepciu môžete užívať až do obdobia, keď budete plánovať graviditu. Nie je potrebné robiť prestávku v užívaní antikoncepcie.

 

4. Pekný deň prajem, je pravda, že sa z niektorej antikoncepcie nepriberá? Ďakujem Lucia

Dobrý deň, pri užívaní antikoncepcie môže dochádzať k zadržiavaniu vody v organizme a tým k relatívne prírastku na váhe. Na trhu sú aj antikoncepčné prípravky, ktoré nemajú tento vedľajší účinok. Poraďte sa so svojim gynekológom.

 

5. Rada by som sa spýtala jednu vec. Mám 17 rokov a chcela by som začať brať hormonálnu antikoncepciu, no mama mi tvrdí, že to zaťaží moju pečeň a dokonca môžem dostať trombózu. Je to pravda? Andrea

Dobrý deň, antikoncepcia, hlavne súčasné moderné prípravky, nezaťažujú pečeň. Anamnéza cievnych a trombotických ochorení, fajčenie a súčasné užívanie hormonálnej antikoncepcie sú rizikové faktory trombózy. Navštívte svojho gynekológa, urobí Vám potrebné vyšetrenia a navrhne vhodnú antikoncepciu.

 

6. Hormonálnu antikoncepciu som začala brať kvôli úprave menzesu. Myslíte si, že ak prestanem užívať HAK, vráti sa mi späť nepravidelný cyklus?

Po vysadení antikoncepcie sa Vám môže vrátiť nepravidelný cyklus.

 

7. Počula som, že z hormonálnej antikoncepcie sa robia kŕčové žily. Čo je na tom pravdy? Ingrid

Dobrý deň, antikoncepcia nerobí kŕčové žily. Pokiaľ máte vrodenú predispozíciu, budete mať kŕčové žily aj bez užívania hormonálnej antikoncepcie.

 

8. Potrebovala by som radu na môj problém. Mám silné krvácanie a bolesti pri menštruácii. Kamarátky mi poradili antikoncepciu. Myslíte, že je to dobrý nápad. Ďakujem, Elena

Pri antikoncepcii je menštruácia pravidelná, krvácanie je slabšie a kratšie. Počas menštruácie nebývajú bolesti a zmierňuje sa aj predmenštruačný syndróm. Vhodná antikoncepcia by Vám pomohla vyriešiť silné a bolestivé menštruácie.

 

9. Som 5 mesiacov po pôrode a snažím sa nájsť vhodnú formu antikoncepcie. Ktorá forma je pre mňa lepšia - hormonálna antikoncepcia alebo vnútromaternicové teliesko? Ďakujem, Dana

Pokiaľ ešte dojčíte je z hormonálnej antikoncepcie vhodná len gestagénová forma. Ak nedojčite sú vhodné všetky druhy hormonálnej antikoncepcie. Mechanické vnútromaternicové teliesko je bariérová antikoncepcia. Je menej spoľahlivá ako hormonálna. Okrem toho je na trhu vnútromaternicový hormonálny systém. Je to pohodlná a veľmi účinná forma vnútromaternicovej hormonálnej antikoncepcie. Je vhodná aj pre ženy po pôrode, aj počas kojenia. Zo všetkých spomínaných foriem antikoncepcie patrí medzi najspoľahlivejšie. Pred naordinovaním akejkoľvek antikoncepcie je potrebné kompletné gynekologické vyšetrenie.

 

10. Koncom mája som bola laparoskopicky operovaná kvôli mimomaternicovému tehotenstvu. Momentálne sa liečime s partnerom na ureaplazmy (antibiotická liečba). Kedy by som mohla znova otehotnieť? Čo si myslíte o tzv. “priefuku” vajíčkovodov? Mala by som si to dať urobiť, alebo skúsiť znova otehotnieť? Nikdy som nemala žiadne väčšie gynekologické problémy. Užívala som 10 rokov antikoncepciu. Ďakujem.

Ueaplazmy mohli spôsobiť chronické zmeny vo vajíčkovodoch, čo mohlo byť dôvodom mimomaternicovej tehotnosti. Najskôr je potrebné preliečiť ureaplazmy u Vás aj vášho partnera, takže odporúčam s tehotenstvom počkať. Vzhľadom k mimomaternicovej gravidite by bolo vhodné urobiť vyšetrenie na priechodnosť vajíčkovodov pred plánovaným tehotenstvom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu