Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Ortopedická poradňa: Odpovede (3.)

ilustračné foto
ilustračné foto

Prinášame vám posledné odpovede na vaše otázky z offline poradne zameranej na ortopedické problémy. Odpovedal MUDr. Peter Maresch, CSc., odborník z oblasti ortopédie.

1. Mám 40 rokov a pri zohnutí v kolenách mi praskajú. Je to ale silné prašťanie, ako keď stúpite na drobné raždie. Bolesti nemám. Čím je to? Andrea

Vo Vašom prípade nejde o prejavy ochorenia. Vami uvádzané zvuky vznikajú u niektorých ľudí súhrou šľachovo-väzivových funkčných fenoménov v „spolupráci“ s vnútrokĺbovou tekutinou a vzduchom.

 

2. Mám 20 rokov a pred dvoma mesiacmi som pri "brušákoch" spozoroval, že mi akosi čudne duto puká v pravom bedrovom kĺbe. Necítil som však žiadnu bolesť ani pri tom cvičení, ani potom inokedy. Asi pred týždňom, keď som zistil, že pri takomto druhu pohybu mi to robí stále /odvtedy som totiž brušáky nerobil/ som začal o tom premýšľať, a tak možno preto sa mi zdá, že ma tam kedysi už aj zabolí, no vravím, možno to je len tým, že sa tým zapodievam a často sa na to sústredím. Čo môže spôsobovať takéto divné duté pukanie v pravom bedrovom kĺbe? Môže mat nejaký súvis s tým napríklad to, že krátko predtým, než mi to tak začalo pukať som začal častejšie behávať a nejaký týždeň či dva predtým som mal poriadnu svalovku svalov v oblasti bedier, spôsobenú tréningom na thaiboxe, keď som sa asi také dva až tri dni nemohol poriadne vystrieť v tej bedrovej oblasti? Tie brušáky som odvtedy prestal robiť a behať som prestal tiež a teda som to už tak nenamáhal, ale puká to ešte stále, keď to skúsim. Chystám sa na to spýtať aj svojho ortopéda, ale som odcestovaný a doma budem za cca tri týždne. Mal by som si nateraz kúpiť nejakú kĺbovú výživu? Johny

Vo Vašom prípade je predovšetkým potrebné zistiť, či ide o prejavy v oblasti resp. lokalite bedrových kĺbov, tuto totiž nesprávne interpretujú niektorí lekári. Nevidím dôvod na to, aby ste si kupovali akúkoľvek kĺbovú výživu. Potrebné je ortopedické vyšetrenie – a v prípade indikácie vyšetrenie MRI.

 

3. Mám 50 rokov. Už niekoľko rokov (asi 5) ma bolí pravé koleno vo väčšej miere. Bolí ma v sede, v ležiacej polohe, úplne ohnúť alebo kľaknúť si nemôžem. V noci ma bolesť i zobudí. Najlepšie mi je pri pomalej chôdzi - vtedy ma nebolí. Nedá sa mi pre bolesť ani bicyklovať. Na röntgene mi ukázalo len malé opotrebenie. Občas užívam Flugalin Retard - kvôli pravému bedrovému kĺbu, keď ho užijem, pomôže aj kolenu. Ortopéd mi povedal, že bolesti kolena sú v mojom veku bežné a neurobil už nijaké ďalšie vyšetrenia, ani mi nenasadil žiadnu liečbu. Podľa mňa to nie je v poriadku. Čo mám ďalej robiť? Jana

Rtg. obraz tzv. malého opotrebenia v prípade obtiaží by malo byť verifikované vyšetrením MRI / magnetickou rezonanciou/ - tá môže upresniť nález a upozorniť na poškodenia, ktoré nie sú rtg vyšetrením diagnostikovateľné a následne adekvátne liečené. V Ružomberku máte renomované ortopedické pracovisko.

 

4. Som po artroskopii kolena, pri ktorej mi odstránili nejaké zrasty po úraze našťastie sa nepotvrdilo roztrhnutie predného krížneho väzu aj keď kosť, ktorú drží asi pišťala pri zatínaní lýtkového svalu má pohyb asi o 1 cm väčší ako na zdravej nohe. Lekár konštatoval po artroskopii, že predný väz je celý. ale je v zlom stave. Ako ďalej pokračovať v liečbe, aké sú možnosti alebo ide už o trvale následky? 

Vo Vašom prípade zrejme ide o poškodenie predného krížového väzu, ktoré si nevyžaduje rekonštrukčný výkon, ale zároveň Vám neumožňuje plne funkčné zaťaženie kolena. V tejto fáze je potrebne prispôsobiť záťaž objektívnemu nálezu v kĺbe, pripadne používať pri športovej záťaži vhodné bandáže alebo ortézy. V budúcnosti Vás asi čaká rekonštrukcia spomínaného väzu.

 

5. Mám 30 rokov, už asi dva roky mám problémy s pravým ramenom. Trikrát mi bola robená artroskopia ramena. Záver po poslednej artroskopii bol: Omarthrosis l.dx., Instabilitas omae l.dx. multidirect., Laesio labri anterior et SLAP laesio gr.I.Chondropatia glenoidei et cap.humeri l.dx.gr. III-IV.Impingement sy omae l.dx., Bursitis subacrom. l.dx.chron.Tendinopathia m.supraspinati l.dx. Môj ošetrujúci ortopéd mi doporučil nedvíhať bremená, nepreťažovať rameno, nakoľko stav je trvalý s postupnou progresiou nálezu v zmysle zvýraznenia bolesti, obmedzenia hybnosti a vzhľadom na to, že je to moja dominantná končatina, tak mi doporučil invalidizáciu. Na posudkovú komisiu si prizvali svojho ortopéda, ktorý sa vyjadril, že môj zdravotný stav je dobrý, že môžem zaťažovať rameno a že môj zdravotný stav je liečiteľný a invalidizáciu zamietol. Prosím Vás preto aby ste mi poradili či a aké sú možnosti mojej liečby, nakoľko mám veľké bolesti aj pri záťaži aj v kľude. A vzhľadom na svoj zdravotný stav som prišla aj o zamestnanie. Užívala som Glucomed a taktiež Synocrom forte injekcie a vôbec mi to nepomohlo. Bohuslava

Diagnózy poškodenia pravého ramena, ktoré uvádzate sú závažné a bohužiaľ znamenajú trvale poškodenie funkčnej zdatnosti tohto kĺbu a obmedzenie jeho dynamickej záťaže. Tento stav možno považovať za trvalý- s možnou progresiou. Liečba je symptomatická - analgetiká, antiflogistiká, chondroprotektíva, komplexná rehabilitácia. Nemožno v budúcnosti vylúčiť aj možnosť operačného riešenia - náhrady kĺbu endoprotézou.

 

6. Podľa ortopédky mám artrózu kolena I. Dostal som už nejaké injekcie a lieky – Condrosulf 800 mg a teraz som chodil 10 x na taký magnet – kruh. Mám stále potiaže, hlavne keď ráno vstanem, alebo ak si cez deň zdriemnem, bolí ma hlavne ľavé koleno. Pri chôdzi sa mi to rozchodí, ale trochu cítim, na bicykli je to dá sa povedať dobre. Po môže mi k tomu lampa BIOPTRON ZEPTER a generátor magnetického poľa ULTICAR LT 98. Môžem dostať na túto diagnózu kúpele ? Čo iného môžem robiť ? Peter

Už v predchádzajúcich odpovediach u pacientov s podobnými problémami som upozornil na to, že rtg vyšetrenie s obrazom artrózy I. stupňa v prípade pretrvávanie obtiaží by bolo vhodné doplniť vyšetrením magnetickou rezonanciou. Táto môže odhaliť poškodenia, ktoré rtg vyšetrenie neukáže a následne zamerať liečebnú starostlivosť správnym smerom. V každom prípade však musíte prispôsobiť Vaše fyzické zaťaženie tomu, čoho je schopné Vaše koleno. Ono sa neprispôsobí Vám - Vy sa musíte prispôsobiť jeho schopnostiam znášať zaťaženie.

 

7. už dlhšiu dobu sa mi stáva, že mám stŕpnuté prsty na rukách ráno alebo počas noci, keď sa prebudím, nie je to pravidlo neviem, čo to ovplyvňuje a taktiež má bolievajú najmä v spánku priehlavky na nohách, mám sedavé zamestnanie. Mala by som navštíviť nejakého lekára alebo čo by som mala urobiť?

Táto otázka patrí podľa môjho názoru do kompetencie iného odborného lekára.

 

8. Na čelovej kosti nám lokalizovaný osteom (kostný výrastok) v podobe hrče priemeru asi 3,5 cm ktorý rastie smerom von. Absolvoval som RTG vyšetrenie, CT vyšetrenie lebky. Odborný lekár ma odoslal na odborné vyšetrenie k neurológovi a následne k chirurgovi. Ich stanovisko k mojej diagnóze bolo s výsledkom pravdepodobne návšteva ortopéda. Osteóm vraj nemá vplyv na moje zdravie a vraj ide len o estetický problém, mám pocit že výrastok na čele mi pomaly rastie a chcel by som si ho dať odstrániť. Dá sa osteom na lebke odstrániť a je návšteva ortopedického lekára v mojom prípade správna, resp. či nie je vhodnejšie navštíviť iného špecialistu, ktorý by vedel osteom odstráníť. Ivan

Váš problém nie je z odborného hľadiska jednoduchý na zodpovedanie v tomto formáte diskusie - vyžaduje si dispenzarizáciu a pravidelné sledovanie a kontroly ortopédom a podľa môjho názoru aj neurochirurgom s opakovaným vyšetrením CT a posúdením - objektívnym prípadnej progresie rastu útvaru. Do úvahy by mohlo potom prísť aj odobratie vzorky tkaniva na histologické vyšetrenie.

 

9. Som jeden a pol roka po operácii - výmene bedrového kĺbu. Cítim sa veľmi dobre, bolesti úplne prestali, chôdza taktiež. Bicyklujem, plávam a v zime bežkujem. Pán doktor, chcem sa opýtať či môžem navštevovať kúpele s termálnou teplou a horúcou okolo 38 a 40 stupňov. Taktiež či smiem do sauny. Anna

Podľa Vášho vyjadrenia ide o vydarený operačný výsledok. Treba si však uvedomiť, že zaujímavé pre Vás aj operatéra budú výsledky operácie o 10 - 20 rokov. A takto treba k operovanému bedrovému kĺbu pristupovať. Pri funkčnom stave, aký uvádzate, nevidím dôvod na kúpeľnú liečbu (pobytovú). Horúce termálne pramene sa však po týchto typoch operácií vo všeobecnosti neodporúčajú. Krátkodobé a nie časté saunovanie by nemalo byt problémom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu