Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Aké sú príčiny zväčšenia lymfatickej hrčky?

Pod ľavou pazuchou mám už roky lekármi sledovanú hrčku. S odstupom času mi tá hrčka narastá a skutočne ma bolí. Moja pani lekárka je toho názoru, že to nie je potrebné odstrániť, nakoľko sa jedná o lymfatickú hrčku - zdureninu.

Chcem podotknúť, že moja sestra prekonala rakovinu prsníka a moja mama rakovinu štítnej žľazy. Z tohto dôvodu mám obavy, nakoľko si myslím, že patrím medzi rizikové pacientky. Mám 42 rokov a dve deti. Keď mal syn 3 roky, tak z toho istého prsníka mi odstránili nezhubný nádor.

 

Príčin zväčšenia hrčky pod pazuchou je viacero. Najdôležitejšie je vylúčiť metastázu zhubného ochorenia, ktorá sa môže prejaviť zväčšením lymfatickej uzliny v pazuche alebo primárne ložisko zhubného ochorenia.

Najčastejšie metastázy do uzlín podpazušia sú zhubný nádor prsníka a pľúc. Oveľa častejšie je infekčné postihnutie uzliny v pazuchách. Pomerne často sa zisťuje zväčšenie hrčky v pazuche aj po holení pazúch pri zavlečení infekcie. V prípade zväčšenie hrčky v pazuche je nutné zistenie príčiny tejto zmeny.

U žien vo Vašom veku so zvýšeným rizikom vzniku zhubného nádoru v rodine (sestra) sú nutné pravidelné klinické vyšetrenia a vyšetrenie zobrazovacou diagnostickou metódou - natívnou mamografiou.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu