Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Zdravotná poradňa: Téma Rakovina prsníka

MUDr. Vladimír Bella
MUDr. Vladimír Bella

Pri príležitosti mesiaca boja proti rakovine prsníka pripravil pre vás Zoznam.sk v spolupráci s odborníkom MUDr. Vladimírom Bellom offline poradňu zaoberajúcu sa touto problematikou. Svoje otázky môžete zasielať na e-mailovú adresu zdravie@topky.sk. Tie najzaujímavejšie vyberieme a odpovede na ne uverejníme.

 

 

 

 

MUDr. Vladimír Bella (54)


 

Primár Prsníkového oddelenia Onkologického ústavu sv. Alžbety v Bratislave. Je dlhoročným odborným garantom projektu AVON proti rakovine prsníka.

 

Téma 2 - Rakovina prsníka


Rakovina prsníka je celosvetovo tretím najčastejšie sa vyskytujúcim nádorovým ochorením a najčastejším v ženskej populácii. Väčšinou postihuje ženy po menopauze, v poslednom čase však stúpa počet ochorení aj u mladších žien. Príčiny vzniku tohto rakovinového ochorenia nie sú dodnes známe.

Najúčinnejšou cestou k včasnému odhaleniu nebezpečenstva rakoviny je preto PREVENCIA. Čím skôr sa rakovina prsníka odhalí, tým optimistickejšie sú vyhliadky na jej vyliečenie.

Prvým krokom k prevencii je dostatočná informovanosť verejnosti o ochorení. Osvetu na Slovensku už 10 rokov šíri projekt AVON proti rakovine prsníka. Od jeho vzniku sa podarilo vyzbierať viac ako 25 miliónov korún, ktoré boli využité na nákup prístrojov, podporu vzdelávania zdravotníckeho personálu, študentov, zlepšenie kvality života, psychosociálnu podporu žien a šírenie osvety v rámci prevencie verejnosti.

Október je vo svete mesiacom boja proti rakovine prsníkov. Aj pri tejto príležitosti na vaše otázky týkajúce sa starostlivosti o prsia odpovedá MUDr. Vladimír Bella.

 

Rady pre zníženie rizika vzniku rakoviny prsníka>>

 

Niektoré z častých otázok


Aké sú prvé príznaky rakoviny prsníka?

Ako často treba absolvovať prehliadku u lekára?

Kedy sa vyšetrujú prsníky ultrazvukom a kedy mamografom?

Ktoré sú rizikové skupiny žien?

Týka sa rakovina prsníka aj mladých žien?

Dá sa rakovina prsníka odhaliť aj samovyšetrením?

Čo sa dá urobiť z hľadiska prevencie ochorenia?

Ako je rakovina prsníka rozšírená?

Ako je to s vyšetrením prsníkov počas tehotenstva?

Ako často sa vyskytuje rakovina prsníkov u mužov?

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu