Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Letecké nešťastie v Etiópii: Pri havárii zahynula rodina poslanca Antona Hrnka

Obrovské nešťastie v Afrike Zobraziť galériu (3)
Obrovské nešťastie v Afrike (Zdroj: SITA/Facebook via AP)

ADDIS ABEBA - Na palube lietadla Boeing 737 Max-8, ktoré v nedeľu krátko po štarte havarovalo v Etiópii, boli cestujúci s pasmi 32 krajín a OSN. Haváriu neprežil nikto zo 149 cestujúcich a ôsmich členov posádky. Informovala o tom agentúra AFP.

Letecká spoločnosť Ethiopian Airlines v nedeľu popoludní zverejnila zoznam krajín a počet cestujúcich z nich na palube havarovaného lietadla. Podľa oficiálnych informácií z Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky zahynuli aj štyria občania Slovenskej republiky. Najvyšší počet obetí - 32 - podľa zverejneného zoznamu pochádzal z Kene.


Čítajte aj: PRÁVE TERAZ V Afrike sa zrútilo lietadlo so 157 ľuďmi, Anton Hrnko prišiel o manželku a dve deti


O život prišlo aj 18 Kanaďanov a deväť Etiópčanov. Po osem obetí pochádzalo z Talianska, Číny a USA, informoval generálny riaditeľ leteckej Tewolde Gebremariam na tlačovej konferencii v Addis Abebe.bDodal, že Británia a Francúzsko mali na palube lietadla po sedem občanov, Egypt šiestich, Holandsko piatich a India štyroch. Štyri osoby cestovali na pasy OSN.

Letecké nešťastie v Etiópii:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo)

Z bilancie zverejnenej britskou BBC vyplýva, že zahynuli aj traja Rusi, dvaja Maročania a dvaja Izraelčania. O život prišiel aj jeden občan Belgicka. Po jednom občanovi pri havárii stratili aj Uganda, Jemen, Sudán, Togo, Mozambik a Nórsko. Španielske ministerstvo zahraničných vecí informovalo, že na zozname cestujúcich boli aj dvaja Španieli.


Čítajte aj: Na palube havarovaného lietadla boli aj delegáti konferencie OSN v Nairobi


Agentúra AP zverejnila zoznam, podľa ktorého svojich občanov mala na palube lietadla Keňa (32), Kanada (18), Etiópia (9), Čína (8), Taliansko (8), USA (8), Francúzsko (7), Británia (7), Egypt (6), Nemecko (5), India (4), Slovensko (4), Rakúsko (3), Rusko (3), Švédsko (3), Španielsko (2), Izrael (2), Maroko (2), Poľsko (2),  Belgicko (1), Džibutsko (1), Indonézia (1), Írsko (1), Mozambik (1), Nórsko (1), Rwanda (1), Saudská Arábia (1), Sudán (1), Somálsko (1), Srbsko (1), Togo (1), Uganda (1), Jemen (1), Nepál (1), Nigéria (1) a jedna osoba cestovala s pasom OSN.

Tragické nešťastie v Afrike
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Mulugeta Ayene)

Stroj na linke do Nairobi v Keni vzlietol z Addis Abeby v nedeľu o 06.38 h SEČ a havaroval šesť minút po štarte, spresnila etiópska mediálna spoločnosť FBC s odvolaním sa na oznámenie aerolínií. Gebremariam informoval, že lietadlo Boeing 737-8 MAX bolo nové a leteckej spoločnosti ho výrobca dodal v polovici novembra minulého roku. Naposledy prešiel technickou kontrolou 4. februára. Nalietaných mal len 1200 hodín. Pilot bol skúsený, v leteckej spoločnosti pracoval od roku 2010.

Pri havárii zahynula rodina poslanca Antona Hrnka

Medzi obeťami havarovaného etiópskeho lietadla boli manželka, syn a dcéra poslanca parlamentu Antona Hrnka (SNS). Informoval o tom na sociálnej sieti. Letecká katastrofa si mala celkovo vyžiadať životy štyroch Slovákov.


Čítajte aj: Slovenskí politici vyjadrujú sústrasť A. Hrnkovi, ktorý prišiel pri leteckom nešťastí o rodinu


"Predstavitelia našich diplomatických misií v Etiópii a Keni, ako aj naša diplomatická služba v Bratislave pristupujú k tejto tragédii s plným nasadením a v súlade s konzulárnou praxou," uviedol tlačový odbor rezortu. Z úcty k obetiam a z dôvodu ochrany osobných údajov bližšie informácie neposkytol.

Viac o téme: LietadloNešťastieEtiópiaAnton Hrnko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu