Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Gynekologická poradňa (5.)

MUDr. Dagmar Ružičková
MUDr. Dagmar Ružičková

Zoznam.sk pre Vás pripravil offline poradňu zameranú na gynekologické problémy. Využite počas leta priestor na www.topky.sk a pýtajte sa e-mailom na adrese zdravie@topky.sk. Na Vaše otázky bude odpovedať odborníčka z oblasti gynekológie MUDr. Dagmar Ružičková.

1. Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, či pri systémovom lupuse erythematosus je zvýšene riziko rakoviny krčka maternice a či by ste mi už odporúčali pri tomto zdravotnom stave začať chodiť na preventívne prehliadky. Mám 19. Ďakujem.

Pri systémovom lupuse nie je zvýšené riziko rakoviny krčka maternice. Na preventívne prehliadky by ste mali chodiť raz ročne od 18. rokov, teda hneď.

 

2. Dobrý deň pani doktorka, mám taký problém už dlhé roky. Pri umývaní vonkajších genitálií mi ostáva na prstoch niečo biele - ako rozpučená ryža. Čo to môže byť? Pleseň? Ďakujem.

Odporúčam Vám navštíviť gynekológa, urobiť potrebné vyšetrenie a na základe výsledkov stanoviť diagnózu

 

3. Dobrý deň pani doktorka, chcela by som sa Vás opýtať, že ak mám zavedené maternicové teliesko (DANU), či môžem počas menštruácie používať tampóny alebo iba vložky. Nerada by som nejako narušila DANU a potom neželane otehotnela. A ešte by som chcela vedieť či žena, ktorá ma zavedenú DANU, môže používať aj sexuálne pomôcky ako napr. venušine guličky a pod. Ďakujem veľmi pekne. S pozdravom Katka

Pri vnútromaternicovom teliesku je možné používať tampóny. Navštívte svojho gynekológa a požiadajte ho, aby Vám vlákienka telieska skrátil tak, aby ste mohli používať tampóny. Môžete používať aj rôzne sexuálne pomôcky.

 

4. Dobrý deň. Začala som brať antikoncepčné tabletky v prvý deň menštruácie, ako sa to má správne začať. Problém je v tom, že to bol asi len akýsi planý poplach, pretože začínajúce krvácanie mi na druhý deň prestalo a normálna menštruácia mi prišla po piatich dňoch od užívania tabliet. Chcem sa opýtať, či sa tým neporuší užívanie antikoncepcie, normálne mám dojesť celých 21 tabliet ako by sa nič nedialo, potom mám mať 7-dňovú prestávku a opäť pokračovať v tabletkách? Nenarušil sa mi cyklus? Ďakujem Viera

Počas prvého mesiaca užívania antikoncepcie sa môže vyskytnúť aj mimomenštruačné zakrvácanie. Treba dobrať celé balenie a pokračovať po sedemdňovej prestávke s novým balením. Antikoncepčný účinok sa nenaruší.

 

5. Dobrý deň. Som v 9. týždni tehotenstva a chcela by som sa Vás opýtať, aké ma čakajú vyšetrenia v najbližšej dobe. Môj lekár mi urobil len ultrazvuk a na ďalšiu kontrolu mám prísť až v 12. týždni. Kedy mi má vystaviť tehotenskú knižku? Aké vitamíny si mám kúpiť, pretože mi nič neporadil ani nepredpísal. Mám 33 rokov, je to moje prvé tehotenstvo a bojím sa, aby som niečo nezameškala. Ďakujem, Katarína

Lekár postupuje správne, materskú knižku Vám vystaví pri najbližšej návšteve. Ak ešte nerobil vyšetrenia z krvi, tak ich urobí v 12. týždni, čo je normálny postup. Potom Vás čaká ďalšia poradňa v 16. týždni tehotnosti. Tehotenské poradne pri fyziologickej gravidite sú 1x do mesiaca. Vitamíny v tehotenstve som spomínala v predchádzajúcich odpovediach. Vhodné sú napr. Centrum materna, Calibrum mami. Teraz je obdobie čerstvého ovocia a zeleniny, tak je prirodzenejšie konzumovať čerstvé vitamíny ako syntetické.

 

6. Dobrý deň pani doktorka, mám 23 rokov, dieťa ešte nemám a mám ranu na krčku maternice. Okolie rany mam stále zapálené, keď idem k lekárovi, väčšinou ma prelieči čípkami (betadine, macmiror), ale nelepší sa to, výsledok cytológie bola 2. trieda. Lekár mi povedal, že stačí prísť o 3 roky. Ja mám však obavy, že takto sa zmeny na krčku nezachytia, za rok a pol som skočila z PAP1 do PAP2, pokiaľ viem, tieto zmeny trvajú roky. Aký zákrok na odstránenie zmenených buniek na kŕčku sa odporúča ženám, ktoré ešte plánujú dieťa? A mám ešte jednu otázku, mam kŕčové žily v pošve, môžu byť príčinou bolestivého pohlavného styku?

Cytologické nálezy PAP I a PAP II sú normálne nálezy bez patológie. Podľa zákona pri dvoch po sebe negatívnych cytologických vyšetreniach sa ďalšie robí o 3 roky. Samozrejme, môžete si toto vyšetrenie zaplatiť aj častejšie. Neviem o akú ranku sa jedná, preto odporúčam v obdobiach medzi cytológiami pravidelné kontroly a kolposkopické vyšetrenie. Pokiaľ to nie je nevyhnutné, u nerodiacich žien sa snažíme o konzervatívny prístup a nezasahujeme zbytočne do krčka maternice. Pri pohlavnom styku dochádza k zvýšenému prekrveniu rodidiel a preto môžu varixy v tejto oblasti pri styku bolieť.

 

7. Príjemný dobrý deň, chcela by som Vás poprosiť o radu - keď som mala 36 rokov, bola som operovaná, vybrali mi maternicu, ale vaječníky mi nechali. Tretí mesiac užívam tabletky Livial a k tomu beriem Anopyrin 50 mg. Chcela by som vedieť Váš názor či táto liečba je správna, hlavne z toho dôvodu, že som pribrala na váhe a doteraz som s tým problémy nemala a či tieto tabletky môžu ovplyvniť aj krvný tlak. Veľmi pekne Vám ďakujem za radu. Viera

Neviem, koľko máte teraz rokov, tak sa neviem vyjadriť, či je to správne. Po štyridsiatke sa odporúča Anopyrin v malých dávkach preventívne. Je možné, že pri substitučnej liečbe spočiatku dôjde k prírastku na váhe a dočasne aj k zvýšenému krvnému tlaku.

 

8. Dobrý deň pani doktorka. Už 10 dní mi mešká menštruácia po vysadení tabletiek. Testy vyšli negatívne, ani doktor mi nepotvrdil tehotenstvo. Pichol mi injekciu na vyvolanie menštruácie, avšak nepovedal mi, dokedy sa mi má spustiť, a preto sa pýtam Vás. Taktiež mám cystu, ktorá je o veľkosti 3,85 mm a je vraj vodnatá -čo to pre mňa znamená? Môj gynekológ ma objednal na odber krvi na rozbor a tak som trošku v strese, či to nie je nič vážne. Ďakujem za odpoveď. Monika

Po vysadení antikoncepcie sa môže dostaviť prvá menštruácia neskôr. Cysta, ktorú popisujete, je pravdepodobne luteálneho pôvodu. Pri každom takomto náleze sa robia krvné testy, či sa nejedná o niečo iné ako len cystu. Po podaní agolutinu by ste mali dostať menštruáciu do 14 dní. Po menštruácii Vám gynekológ skontroluje nález a pokiaľ bude cysta pretrvávať, podľa výsledkov krvi a aktuálneho gynekologického nálezu Vám odporučí buď konzervatívnu alebo chirurgickú liečbu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu