Streda29. máj 2024, meniny má Vilma, zajtra Ferdinand

Obama bojuje o republikánske štáty

PUEBLO - Demokraticky kandidát na post amerického prezidenta, senátor Barack Obama, sa cez víkend snažil získať voličov v tradičnej základni republikánov na juhu Spojených štátov. V roku 2004 štáty na juhu USA hlasovali za Georgea W. Busha a na americkej volebnej mape dostali zobrazenie v červenej farbe republikánov.

Ak má mať republikánsky kandidát John McCain šancu na víťazstvo, musí si ich udržať. "V týchto voľbách môžeme dokázať, že nie sme zbierka modrých (demokratických) a červených (republikánskych) štátov, ale že sme Spojene štáty, že sme jeden národ," vyhlásil v sobotu Obama v meste Pueblo v štáte Colorado na mítingu, na ktorom sa zišlo približne 10 tisíc ľudí.

Obama zároveň zopakoval sľuby o podpore strednej vrstvy, raste hospodárstva a tvorbe pracovných miest. Predovšetkým však zdôraznil sľub, že ľuďom zarábajúcim menej ako 250 tisíc dolárov ročne sa v prípade jeho víťazstva nezvýšia dane a väčšine z nich sa znížia. Kampani republikánov v otázke daní totiž v piatok prišlo vhod vyjadrenie demokratického guvernéra Nového Mexika Billa Richardsona pre coloradskú rozhlasovú stanicu KOA, že Obama plánuje znížiť dane pre ľudí zarábajúcich menej ako 120 tisíc dolárov ročne.

Pritom podľa Obamovho plánu by sa dane mali znížiť pre ľudí zarábajúcich menej ako 200 tisíc dolárov ročne. Richardsonov hovorca povedal, že guvernér sa iba pomýlil, ale republikánska členka Kongresu za Nové Mexiko Heather Wilsonová vyhlásila, že človek ako Richardson, ktorý má záujem o miesto v prípadnej Obamovej vláde, si nemôže takýto omyl dovoliť, a podľa nej hovoril pravdu.

Obama však na mítingu v meste Pueblo zopakoval sľub, že dane sa znížia až pre 95 percent obyvateľov krajiny. McCaina pritom obvinil z toho, že podporil Bushov rozpočet, ktorý viedol k rekordnému zadlženiu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu