Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Škandalózne stretnutie Trumpovho syna s ruskou právničkou: Pre juniora vraj strata času

Donald Trump Jr. Zobraziť galériu (4)
Donald Trump Jr. (Zdroj: SITA/AP Photo/Richard Drew)

WASHINGTON - Syn amerického prezidenta Donald Trump mladší uviedol, že otcovi sa ani nezmienil o svojom stretnutí s ruskou právničkou, ktorá mu počas kampane pred vlaňajšími prezidentskými voľbami mala poskytnúť kompromitujúce informácie o prezidentskej kandidátke Demokratickej strany Hillary Clintonovej. Informovala o tom dnes agentúra AP.

"O nič nešlo. Nemal som mu čo povedať. Niekto mi poslal e-mail. Nemôžem za to, čo mi niekto pošle. Prečítal som si ho a odpovedal som naň, ako sa patrí," uviedol v rozhovore pre spravodajskú televíziu Fox News Donald Trump mladší, pričom dodal, že nijaké hodnotné informácie od ruskej právničky Natalie Veseľnickej nezískal a ich stretnutie bolo pre neho stratou času.

Donald Trump mladší zverejnil v utorok e-mailovú komunikáciu predchádzajúcu stretnutiu s Veseľnickou, ktorého účelom malo byť odovzdanie kompromitujúcich informácií o vtedajšej otcovej protikandidátke Hillary Clintonovej.

Správy, ktoré si Donald Trump mladší vymieňal so sprostredkovateľom tohto stretnutia, publicistom Robom Goldstonom, predstavujú podľa agentúry AP prvý písomný dôkaz o tom, že rodinný príslušník dnešného šéfa Bieleho domu pristúpil na predmetnú ponuku s vedomím, že má súvislosť so snahami ruskej vlády pomôcť vo voľbách Trumpovi. 

Goldstone ponúkal Trumpovi mladšiemu ako blízkemu spolupracovníkovi republikánskeho kandidáta na prezidenta stretnutie so "zástupkyňou ruskej vlády", ktorá mu mala poskytnúť "isté oficiálne dokumenty a informácie kompromitujúce Clintonovú a jej styky s Ruskom".

Nemala čo ponúknnuť

Ruská právnička, ktorá sa počas vlaňajšej volebnej kampane pred americkými prezidentskými voľbami stretla so synom súčasného prezidenta Donaldom Trumpom mladším, v noci nadnes uviedla, že mu počas ich stretnutia neposkytla nijaké kompromitujúce informácie o demokratickej kandidátke Hillary Clintonovej. Informovala o tom dnes agentúra AP.

Natalia Veseľnická
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Alexander Zemlianichenko)

Na otázku, či mala nejaké kompromitujúce informácie o Clintonovej, Natalia Veseľnická odpovedala, že "to nie je pravda" a Donaldovi Trumpovi mladšiemu "to aj povedala". "Nikdy som nijaké kompromitujúce informácie nemala, a ani som mať nemohla," uviedla Veseľnická, pričom dodala, že "nezastupuje nikoho" okrem seba.

Veseľnická trvá na tom, že "dostala ponuku stretnúť sa s Trumpom mladším" na "súkromnom podujatí, ktoré nemalo nič spoločné so skutočnosťou, že išlo o syna kandidáta na prezidenta". Veseľnická tiež povedala, že si nie je istá, či súčasný šéf Bieleho domu Donald Trump v čase, keď sa stretnutie konalo, už bol kandidátom Republikánskej strany na úrad amerického prezidenta.

Za otcovým chrbtom

Americký prezident Donald Trump nevedel o stretnutí svojho najstaršieho syna s ruskou právničkou Nataliou Veseľnickou, ktorá mu údajne ponúkla kompromitujúce materiály na niekdajšiu prezidentskú protikandidátku Hillary Clintonovú. Donald Trump mladší sa tak vyjadril počas rozhovoru so Seanom Hannitym v televízii Fox News, ktorému povedal, že otcovi v tejto súvislosti nemal čo povedať. "Nič to nebolo. Nebolo čo povedať. Ani by som si na to nespomenul, keby ste nezačali tieto veci prečesávať. Bolo to doslova premárnených 20 minút," uviedol Trump, ktorý v utorok na svojom twitterovom účte zverejnil kompletnú e-mailovú komunikáciu, ktorá stretnutiu predchádzala.

Trump mladší sa okrem toho vyjadril, že by veci urobil inak. Svoje konanie však bránil. "Toto bolo pred mániou s Ruskom, predtým než toto začali riešiť v tlači. Pre mňa to bol prieskum opozície. Mali niečo, o čom viete, že by to mohli byť skutočné dôkazy o všetkých príbehoch, ktoré som počúval," povedal a dodal, že stretnutie nikam nesmerovalo a bolo jasné, že nebolo o Hillary Clintonovej. Trumpov najstarší syn sa s právničkou stretol v júni 2016 v New Yorku, prítomní na stretnutí boli aj prezidentov zať Jared Kushner a vtedajší šéf prezidentskej kampane Paul Manafort.

Donald Trump Jr.
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: AP Photo/Carolyn Kaster, File)

Trump mladší sa zároveň vyjadril, že stretnutie s Veseľnickou bolo len súčasťou jeho formálneho kontaktu s ruskými predstaviteľmi a spolupracovníkmi. Ako počas rozhovoru uviedol, "pravdepodobne sa stretol aj s ďalšími ľuďmi z Ruska," trval však na tom, že sa nepokúsil ovplyvniť voľby a poškodiť Clintonovú.

Prezident Trump na synovo konanie reagoval prostredníctvom sociálnej a mikroblogovacej siete Twitter, kde ho označil za úžasného človeka, ktorý "miluje svoju krajinu". Okrem toho v utorok vydal krátke stanovisko, v ktorom svojho syna opísal ako "vysoko kvalitného človeka" a pochválil "jeho transparentnosť".

Viac o téme: RuskoDonald Trump Jr.Natalia Veseľnická
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu