Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Izraelské útoky si vyžiadali najmenej 205 obetí

Útoky v Pásme Gazy.
Útoky v Pásme Gazy. (Zdroj: SITA)

GAZA - Počet obetí sobotňajších izraelských leteckých útokov na palestínske Pásmo Gazy vzrástol na 205. Oznámila to pred malou chvíľou rozhlasová stanica palestínskeho teroristického hnutia Hamás, ktoré Pásmo Gazy ovláda. Podľa palestínskych bezpečnostných zdrojov bolo zranených ďalších okolo 400 ľudí, z toho vyše sto je vo vážnom stave.

Izraelský minister obrany Ehud Barak pripustil na tlačovej konferencii v Jeruzaleme 150 obetí izraelských náletov. Zároveň potvrdil, že útoky budú pokračovať tak dlho, ako to bude potrebné, a že sa možno v nasledujúcich dňoch ešte zintenzívnia. Izrael útoky označuje za odvetu za neprestávajúce raketové útoky zo strany Hamásu. Hovorca izraelskej armády Avi Benajahu už tesne popoludní informoval, že sobotňajšie útoky sú len začiatkom celej operácie. "Toto je ešte len začiatok operácie, ktorú sme spustili na základe rozhodnutia bezpečnostného kabinetu," povedal.

V súvislosti s útokom podľa neho nemá armáda vypracovaný žiadny konkrétny časový plán, bude trvať tak dlho, ako to bude potrebné. Hnutie Hamás už Izraelu prisľúbilo odvetu. "Vyzývame všetky jednotky, aby sa pomstili nepriateľovi," oznámil pred malou chvíľou v rozhlasovej stanici Hamásu hovorca hnutia Fawzí Barhúm. Hamás bude podľa neho bojovať "do poslednej kvapky krvi".

Hamás aj Izrael už potvrdili aj odvetné raketové útoky na Izrael. Podľa Hamásu dopadlo na územia Izraela už okolo 50 rakiet. Palestínske odvetné útoky si vyžiadali na izraelskej strane jednu obeť. Podľa agentúr AFP a AP nie sú zatiaľ žiadne známky toho, že by zároveň s leteckými útokmi prebiehala aj pozemná ofenzíva. Izrael pred útokom na Pásmo Gazy v minulých dňoch varoval, okrem iného aj ústami ministerky zahraničných vecí Cipi Livniovej.

Keďže však Izrael volil podobnú rétoriku aj v minulosti, masívny útok podľa miestnych médií Palestínčanov nesmierne prekvapil. Podľa izraelskej armády sú cieľmi útokov len stanovištia Hamásu. Hnutie už vydalo vyhlásenie, podľa ktorého sú už všetky jeho bezpečnostné stanovištia zničené. Agentúra AFP tvrdí, že izraelské lietadlá si vybrali za cieľ najmenej 30 rôznych cieľov v Gaze. Útoky sa začali okolo 09.30 miestneho času (10.30 SEČ). Izrael podľa stanoviska armády vopred pred útokmi varoval obyvateľov Pásma Gazy.

Za prípadné obete medzi civilistami, ku ktorým môže dôjsť najmä ak sa militanti z Hamásu budú skrývať v civilných objektoch, je podľa izraelskej armády "zodpovedný len a len Hamás". Palestínsky prezident Mahmúd Abbás požiadal v sobotu krátko po začiatku izraelských útokov o pomoc zahraničie. "V záujme zastavenia týchto hanebných útokov sme v priamom kontakte s mnohými arabskými aj inými krajinami," povedal Abbás, ktorý je práve na návšteve v Saudskej Arábii. Pásmo Gazy pritom ovláda Hamás, ktorý je s Abbásovým hnutím Fatah, ovládajúcim Západný breh Jordánu, tiež takmer neprestajne v ozbrojenom konflikte.

Na izraelské útoky so znepokojením reagovalo zahraničie, väčšina reakcií si však všímala aj palestínske ostreľovanie Izraela, ktoré útokom predchádzalo. Spojené štáty vyzvali Izrael, aby sa vystríhal obetí na životoch civilistov. Samotný útok Washington neodsúdil. Hovorca Bieleho domu Gordon Johndroe naopak vyzval Hamás, aby zastavil raketové útoky na Izrael. "Ak chce Hamás hrať rolu v budúcnosti palestínskeho ľudu, musí skoncovať so svojimi teroristickými aktivitami," povedal hovorca.

Aj francúzsky prezident Nicolas Sarkozy spomenul v reakcii na udalosti v Pásme Gazy na prvom mieste akcie Palestínčanov, až na druhom odvetný útok Izraela. Ako sa uvádza v stanovisku Elyzejského paláca, Sarkozy "požaduje okamžité zastavenie raketového ostreľovania Izraela, ako aj izraelského bombardovania Pásma Gazy".

Keďže Francúzsko do konca roka predsedá Európskej únii, Sarkozyho stanovisko sa dá pokladať aj za stanovisko celej EÚ. Podľa Ruska "je potrebné okamžite zastaviť masívne použitie sily proti Pásmu Gazy". Izraelské útoky ostro odsúdili takmer všetky arabské krajiny. Podľa Turecka sú útoky ranou mierovému procesu na Blízkom východe.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu