Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Washington stiahne KĽDR z čiernej listiny teroristov

Kim Čong-il
Kim Čong-il

WASHINGTON - Americká vláda by mala v sobotu oznámiť odstránenie Severnej Kórey z čiernej listiny teroristov, informoval o tom nemenovaný americký predstaviteľ. K tomuto kroku by malo dôjsť po tom, čo Pchjongjang súhlasil s opätovným overovaním svojich jadrových zariadení.

"Dohodli sme sa na rade overovacích opatrení a v nadväznosti na to môžme Severnú Kóreu odstrániť zo zoznamu štátov sponzorujúcich terorizmus," uviedol predstaviteľ pod podmienkou anonymity. K dohode došlo po "poslednom kole" piatkových telefonických konzultácii medzi americkou ministerkou zahraničných vecí Condoleezzou Riceovou s jej partnermi zo šesťstranných rokovaní. S kým presne hovorila, špecifikované nebolo, medzi partnerov rokovaní však patria obe Kórey, Čína, Japonsko a Rusko. Podľa údajov nemenovaného predstaviteľa sa k tejto téme popoludní uskutoční tlačová konferencia.

Biely dom už vo štvrtok vyjadril nádej, že bude môcť vyradiť Severnú Kóreu zo zoznamu teroristov. Podmienkou však bolo, aby Pchjongjang pristúpil na protokol overovania júnovej deklarácie jadrových zariadení a programov.

"Povedali sme a to sa nezmenilo - overovací protokol je nevyhnutný na vyškrtnutie krajiny zo zoznamu teroristov," povedala vtedy hovorkyňa Bieleho domu Dana Perinová. "Pokiaľ získame overovací protokol, s ktorým budeme spokojní, potom budeme schopní naplniť našu stránku dohody," dodala.

Medzinárodné spoločenstvo znepokojilo nedávne rozhodnutie Kórejskej ľudovodemokratickej republiky (KĽDR) nepovoliť ďalší prístup inšpektorom Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) k hlavnému jadrovému komplexu krajiny v Jongbjone. KĽDR už v auguste oznámila, že zastavila proces odstavovania svojho hlavného jadrového zariadenia, ktoré predtým vyradila z prevádzky v rámci šesťstrannej dohody o jadrovom odzbrojení, a pracuje na jeho obnovení.

Severná Kórea tým reagovala na neochotu Spojených štátov amerických vyradiť ju zo zoznamu štátov podporujúcich terorizmus. Severná Kórea minulý rok súhlasila so zastavením jadrových programov výmenou za diplomatické ústupky a hospodársku pomoc.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu