Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Taliban odmietol mierové rokovania

(Zdroj: SITA)

KÁBUL - Radikálne islamistické hnutie Taliban v piatok odmietlo ponuku mierových rokovaní, ktorú dostalo od afganskej vlády v Kábule. "Ponuky na vyjednávania s afganskou bábkovou vládou a jej otrokom Hámidom Karzajom sme odmietli," povedal vysoký veliteľ hnutia prostredníctvom satelitného telefónu, píše na svojej internetovej stránke rakúska televízia ORF.

"Prezident hovorí a robí len to, čo mu prikážu Spojené štáty americké," uviedol. Z tohto dôvodu nemá podľa jeho názoru žiadne právo vyjednávať. Ako ďalej dodal, Taliban nie je ochotný viesť vôbec žiadne rokovania, kým sú na afganskom území zahraničné jednotky.

Afganský prezident Hámid Karzaj vyzval pred niekoľkými dňami hnutie Taliban na mierové rokovania, ktoré by mal sprostredkovať saudskoarabský kráľ. Jedným z dôvodov je zvýšený počet útokov na afganských a zahraničných vojakov.

V auguste došlo podľa údajov OSN k 983 incidentom, čo je najviac od pádu Talibanu v roku 2001. Na základe informácií tlačovej agentúry AP prišlo v Afganistane od začiatku roka o život 4 600 ľudí vrátane 750 miestnych policajtov. Podľa OSN zahynulo v krajine okolo 1450 civilistov.

Hnutie Taliban, ktoré vládlo v Afganistane v rokoch 1996 až 2001, vedie od svojej porážky krvavé povstanie prevažne na juhu krajiny. Proti povstalcom tu v súčasnosti bojuje okolo 53 tisíc vojakov medzinárodných síl ISAF, ktorých úlohou je pomáhať vláde v Kábule pri obnovovaní krajiny.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu