Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Teroristický útok na ambasádu USA! Počet obetí nie je zatiaľ známy

SANÁ – Doteraz neznámy počet obetí si vyžiadal teroristický útok na americkú ambasádu v jemenskom hlavnom meste Saná. Podľa hovorcu ambasády medzi obeťami nie sú zamestnanci. Agentúra Reuters informovala o dvoch obetiach, pravdepodobne útočníkoch.

Polícia hlásila najmenej sedem zranených civilistov, medzi nimi boli aj deti. Agentúra DPA uvádza troch mŕtvych a 13 zranených obyvateľov v susedstve.

Pred budovou dôsledne opevneného a stráženého veľvyslanectva vybuchli dve vozidlá s nastraženou bombou. Po explóziách nasledovala prudká prestrelka, ktorá trvala najmenej desať minút. Niekoľko domov v bezprostrednej blízkosti zastupiteľstva je poškodených. Svedkovia uviedli, že z miesta odvážali zranených do nemocnice.

Podľa televízie al-Arabíja jeden z objektov ambasády zachvátil požiar. Zamestnanec zastupiteľstva potvrdil, že išlo o "prípad ohrozujúci bezpečnosť". Ďalšie okolnosti výbuchu nie sú známe.

Jemen, ktorý je rodiskom otca Usámu bin Ládina, zaznamenal v tomto roku sériu útokov al-Káidy. Jeden z nich zasiahol americké, ďalší talianske zastupiteľstvo. Terčom sa stali aj západní turisti. Ide už o druhý tohtoročný útok na americké veľvyslanectvo v Jemene. V marci zahynuli pri mínometnej streľbe jedno dievča a policajt, ďalších 19 osôb utrpelo zranenia.

V apríli nasledoval raketový útok na obytnú zónu Hadda, kde bývali americkí zamestnanci v ropnom priemysle, ku ktorému sa neskôr priznala al-Kájda. Spojené štáty po útokoch nariadili evakuáciu niektorých svojich pracovníkov. Al-Kájda vtedy vyhlásila, že útok je odplatou za zajatie jej veliteľa v Jemene, Abdulláha al-Rimího. Al-Kaida zaútočila uť v roku 2000 na americký torpédoborec Cole v Adenskom zálive, pričom zahynulo 17 členov posádky.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu