Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

V Paríži si pripomenuli obete terorizmu: Od útoku na redakciu Charlie Hebdo uplynuli 4 roky

Spomienka na 4. výročie útoku na redakciu satirického magazínu Charlie Hebdo vo francúzskej metropole. Zobraziť galériu (4)
Spomienka na 4. výročie útoku na redakciu satirického magazínu Charlie Hebdo vo francúzskej metropole. (Zdroj: TASR/Gonzalo Fuentes, Pool via AP)

PARÍŽ - Francúzski karikaturisti, náboženskí lídri i politickí predstavitelia si v pondelok pripomenuli štvrté výročie útoky islamských extrémistov na redakciu satirického magazínu Charlie Hebdo a obchod s kóšer potravinami v Paríži, pri ktorých zahynulo 17 ľudí.

Tieto útoky z januára 2015 boli prvými zo série teroristických činov, ktoré si vo Francúzsku vyžiadali celkovo okolo 250 životov. Krajina je stále v stave vysokej pohotovosti pred teroristickým násilím. Informácie priniesli agentúry DPA a AP. Na spomienke pred niekdajším sídlom týždenníka Charlie Hebdo v 11. obvode francúzskej metropoly sa zúčastnili minister vnútra Christophe Castaner, ďalší vládni predstavitelia, ako aj parížska starostka Anne Hidalgová. Prítomní vzdali úctu obetiam a kládli kvety pri vchode do budovy. Spomienkové podujatie pokračovalo pri obchode Hyper Cacher v susednom 20. obvode.

Spomienka na 4. výročie
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/Gonzalo Fuentes, Pool via AP)

Prezident Emmanuel Macron na sociálnej sieti uviedol, že útočníci bojovali proti slobode prejavu a francúzskej republike. "Republika tu ešte stále je a sloboda prejavu je silnejšia, než kedy bola," napísal. Bratia Cherif a Said Kouachiovci, ktorí sa označili za členov al-Káidy, zabili 7. januára 2015 v redakcii Charlie Hebdo 11 ľudí a na neďalekej ulici policajta. O deň neskôr ich komplic Amedy Coulibaly, hlásiaci sa k džihádistickej skupiny Islamský štát, zabil policajtku pri Paríži a následne 9. januára štyroch ľudí počas rukojemníckej drámy v supermarkete. Všetci traja útočníci prišli o život pri prestrelkách s políciou.

Spomienka na 4. výročie
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/Gonzalo Fuentes, Pool via AP)

Francúzska prokuratúra len minulý mesiac iniciovala súdne stíhanie údajných podporovateľov týchto atentátnikov. O jej návrhu, podľa ktorého by mali 14 podozrivých postaviť pred súdnu porotu, ešte musia rozhodnúť vyšetrovací sudcovia. Podľa informácií denníka Le Figaro by sa proces mohol začať v budúcom roku a trvať tri mesiace.

Spomienka na 4. výročie
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/Gonzalo Fuentes, Pool via AP)

Viac o téme: ObeteTerorizmusSpomínanieútok Paríž
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu