Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Krvavý útok na západe Iraku: Útočník zabil najmenej sedem ľudí, k útoku sa prihlásil Daeš

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Rahmat Gul)

BAGDAD - Najmenej sedem ľudí zabil v stredu v meste al-Káim na západe Iraku samovražedný útočník, ktorý odpálil nálož vo svojom vozidle pri kontrolnom stanovišti bezpečnostných síl. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na irackú armádu.

Pri výbuchu prišli o život štyria príslušníci irackých bezpečnostných síl a traja civilisti, vyplýva z oznámenia armády. Štyria ďalší vojaci utrpeli zranenia. Zdroj z bezpečnostných síl pre DPA však povedal, že uvedené kontrolné stanovište na okraji mesta napadla skupina militantov, pričom zahynulo až 21 ľudí, z nich 15 bolo členmi provládnych milícií známych ako Sily ľudovej mobilizácie.

Mesto al-Káim, ležiace 500 kilometrov západne od Bagdadu, sa nachádza neďaleko irackej hranice so Sýriou v provincii Anbár, kde extrémistická skupina Daeš ovládala viacero miest. Al-Káim mal pre Daeš strategický význam vzhľadom na cezhraničný prístup k baštám týchto džihádistov v Sýrii. Daeš v uplynulých mesiacoch prišiel o rozľahlé oblasti územia, ktoré kontroloval v Iraku a Sýrii. Militanti tejto skupiny stále ovládajú izolované lokality v oboch krajinách.

K samovražednému útoku sa prihlásil Daeš

K samovražednému útoku na bezpečnostnom stanovišti v provincii Anbár na západe Iraku sa prihlásila extrémistická skupina Daeš. Tá to oznámila prostredníctvom svojej tlačovej agentúry Amak.

Atentátnik v stredu vošiel s vozidlom naplneným výbušninami na stanovište a tam ho odpálil. Zabil pri tom štyroch príslušníkov bezpečnostných zložiek a troch civilistov, uviedol pre agentúru AP generálmajor Kásim al-Dulajmí. Napadnuté stanovište, ktoré spravuje iracká armáda v spolupráci so skupinou Ľudové mobilizačné sily, sa nachádza pri južnom vstupe do mesta Káim, ktoré je vzdialené zhruba 30 kilometrov od sýrskej hranice a svojho času bolo baštou Daeš v Iraku.

Viac o téme: útok IrakBagadAl-Káim
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu