Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Militanti sa pokúsili o útok na prezidentský palác: Neprežilo to šesť ľudí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Nasser Shiyoukhi)

MOGADIŠO - Somálske bezpečnostné sily zastrelili v sobotu troch islamských extrémistov oblečených vo vojenských uniformách a prekazili tak pokus o útok militantnej skupiny aš-Šabáb na prezidentský palác, ktorý sa začal výbuchom bomby uloženej v aute. Informovala o tom polícia.

K násiliu došlo týždeň po útoku na neďaleký komplex ministerstva vnútra v hlavnom meste Mogadišo, pri ktorom zahynulo najmenej deväť ľudí. To opäť vyvolalo otázky o bezpečnostnej situácii v najcitlivejších častiach somálskej metropoly.

Celkovo prišlo v sobotu o život šesť ľudí, vrátane samovražedného bombového útočníka v aute, uviedol pre tlačovú agentúru AP kapitán Muhammad Husajn. Podľa jeho ďalších slov sa už situácia upokojila a bezpečnostné opatrenia v uvedenej štvrti sprísnili.

Útok na pravé poludnie sa začal explóziou bomby v aute pri kontrolnom stanovišti blízko prezidentského paláca, po tom, čo sa bezpečnostné sily dostali do konfrontácie s ozbrojenými mužmi. Zakrátko explodovala druhá bomba umiestnená v aute v tej istej štvrti.

"Nastal boj medzi príslušníkmi bezpečnostných síl a útočníkmi, potom sme počuli mohutný výbuch. Sila explózie ma zhodila na zem," povedal agentúre AP svedok Usmán Alí.

V Somálsku aktívna extrémistická islamská skupina aš-Šabáb, odnož al-Káidy, často útočí na významné miesta v hlavnom meste Mogadišo. Prihlásila sa aj k zodpovednosti za sobotňajší útok a uviedla, že jej bojovníci podnikajú "veľkú operáciu" v okolí paláca a neďalekého hotela SYL.

Skupinu Aš-Šabáb obviňujú aj z vlaňajšieho októbrového bombového útoku nákladným vozidlom v Mogadiše, pri ktorom zahynulo vyše 500 ľudí. Išlo o najkrvavejší útok v dejinách krajiny.

Viac o téme: Terorizmusútok SomálskoAš-Šabáb
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu