Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

FOTO a VIDEO Krvavý večer v Paríži: Muž dobodal piatich ľudí, k útoku sa prihlásil Daeš

K útoku došlo v sobotu večer v druhom parížskom obvode neďaleko Parížskej opery. Zobraziť galériu (11)
K útoku došlo v sobotu večer v druhom parížskom obvode neďaleko Parížskej opery. (Zdroj: SITA/AP Photo/Thibault Camus)

PARÍŽ - Francúzske úrady pracujú na identifikácii útočníka, ktorý v sobotu večer v centre Paríža zabil nožom jedného človeka a ďalších štyroch zranil, ako aj prípadných jeho pomocníkov. V noci na nedeľu to novinárom povedal francúzsky minister vnútra Gérard Collomb.

Útočník následne zastrelený policajtmi zabil 29-ročného muža, uviedol minister s tým, že štyria zranení sú mimo ohrozenia života. Collomb sa s jedným z nich stretol v parížskej nemocnici, informovala agentúra AP.

K útoku sa prihlásili teroristi

Úrady vyšetrujú útok ako teroristický čin, oznámil parížsky prokurátor Francois Molins s tým, že muž ozbrojený nožom kričal "Alláhu akbar", čo v arabčine znamená "Boh je najväčší". K útoku sa medzičasom prihlásila teroristická skupina Daeš s tvrdením, že ho vykonal jej "vojak", aj keď jeho totožnosť nespresnila.

FOTO a VIDEO Krvavý
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Thibault Camus)

Útočník bol z Čečenska

Muž, ktorý v sobotu večer v centre Paríža zabil nožom jedného človeka a ďalších štyroch zranil, sa narodil z Čečensku. Informovala o tom v nedeľu agentúra AP s odvolaním sa na nemenovaného predstaviteľa francúzskej justície.

Podľa neho sa muž s francúzskym občianstvom, ktorého po útoku zlikvidovala polícia, narodil v Čečensku v roku 1997. Jeho rodičov polícia zadržala a podrobila vypočúvaniu.

FOTO a VIDEO Krvavý
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Thibault Camus)

Vyjadrenie úradov

Francúzske ministerstvo vnútra v nedeľu potvrdilo, že muž, ktorý v sobotu večer v centre Paríža zabil nožom jedného človeka a ďalších štyroch zranil, sa narodil v juhoruskom Čečensku. Hovorca rezortu vnútra Frédéric de Lanouvelle pre agentúru AP uviedol, že muž, ktorého po útoku zlikvidovala polícia, sa narodil v roku 1997 a v minulosti nebol zadržaný ani súdený. Svoje obete nepoznal.

Podľa AP nie je zatiaľ známe, či mal útočník niečo spoločné s radikalizmom. Polícia uviedla, že muž v čase útoku nemal pri sebe osobné doklady, identifikovala ho na základe testov DNA.

Napojenie na radikálov

Muža mala polícia v databáze súvisiacej s radikalizmom. Informovala o tom v nedeľu agentúra AP s odvolaním sa na nemenovaného predstaviteľa francúzskej justície. Tento zdroj uviedol, že hoci úrady nemajú o útočníkovi žiadne záznamy týkajúce sa zatknutia či súdenia, figuroval v celoštátnej databáze tisícov ľudí podozrivých z väzieb na radikálov.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron uviedol, že jeho krajina "znova zaplatila krvou", neustúpi však ani trocha pred "nepriateľmi slobody". Premiér Édouard Philippe informoval, že policajtom trvalo menej ako deväť minút od nahlásenia útoku, kým podozrivého zneškodnili. To podľa neho umožnilo zabrániť väčšiemu počtu obetí.

Svedkovia hovorili o panike, ktorá v okolí vypukla, keď sa ľudia z ulíc aj po výzvach polície náhlili späť dovnútra budov. Policajti po útoku evakuovali viacero budov a uzavreli miesto činu. Za policajným kordónom však rušný nočný život už krátko na to pokračoval svojím obvyklým tempom, píše AP.

FOTO a VIDEO Krvavý
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Thibault Camus)

K útoku došlo v sobotu večer okolo 21.00 h v druhom parížskom obvode neďaleko Parížskej opery, v rušnej štvrti kaviarní, reštaurácií a divadiel. Zatiaľ neznámeho páchateľa zastrelili policajti, ktorí sa ho podľa svedkov po príchode na miesto útoku najskôr pokúšali zastaviť elektrošokom, keď sa aj na nich vyrútil s nožom.

V Paríži už niekoľko rokov platia sprísnené bezpečnostné opatrenia po sérii krvavých útokov islamistických extrémistov. Od začiatku roku 2015 pri nich prišlo o život viac než 240 ľudí vrátane 130, ktorí zahynuli pri koordinovaných útokoch vo francúzskej metropole z novembra 2015.

FOTO a VIDEO Krvavý
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Thibault Camus)

Viac o téme: NôžTeorizmusútok ParížDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu