Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Boj s terorizmom pokračuje: Polícia zadržala 17 ľudí, plánovali útoky

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

ISTANBUL - V Turecku zadržali dvoch mužov, o ktorých sa polícia domnieva, že v spolupráci s džihádistickou skupinou Daeš plánovali teroristické útoky v Európe. Informovala o tom dnes turecká tlačová agentúra Anadolu.

Dvojica podľa informácií Anadolu podstúpila v uplynulých troch mesiacoch v Sýrii výcvik na zaobchádzanie so zbraňami a výbušninami. Ide o Mahamada Labana, 45-ročného občana Dánska pôvodom z Libanonu a Mohammeda Tefika Saleha, 38-ročného občana Švédska pôvodom z Iraku.

Zadržaných vypočúvali policajti desať dní v provincii Adana v južnom Turecku. Švédske úrady upovedomila Salehova manželka. Saleh podľa nej spolu so svojimi dvoma dcérami prešiel v roku 2014 z Turecka do Sýrie, kde sa pridal k Daeš, uvádza sa v správe Anadolu. Manželka do Sýrie nešla a vrátila sa do Švédska.

Anadolu ďalej uviedla, že pri Labanovi sa našli fotografie, na ktorých tento zadržaný Dán pózuje s guľometom v ruke a vo vojenskom odeve v zákope.

Zatýkalo sa aj v Kazachstane

Kazašské bezpečnostné zložky zadržali 15 ľudí podozrivých z plánovania teroristických útokov. Informoval o tom dnes Výbor štátnej bezpečnosti Kazašskej republiky (KNB RK).

Špeciálne operácie sa konali medzi 13. a 24. januárom v Almatinskej oblasti. "Operácie viedli k zastaveniu aktivít dvoch radikálnych skupín a šiestich stúpencov nábožensko-extrémistickej ideológie. Celkovo 15 ľudí bolo zadržaných pre podozrenie z propagandy terorizmu, plánovania teroristických činov, podnecovania náboženskej nenávisti a nelegálnej držby zbraní," uviedol KNB RK vo vyhlásení.

Podľa neho bezpečnostné zložky objavili počas razií päť granátov, symboly medzinárodných teroristických organizácií, ako aj knihy a nosiče dát s náboženským obsahom. Vlani v júni zaútočili islamisti v meste Aktobe na dva obchody so zbraňami a kasárne Národnej gardy. Zahynulo osem ľudí vrátane troch vojakov; desiatky ďalších utrpeli zranenia.

KNB RK neskôr oznámil, že bezpečnostné sily zabili 18 útočníkov a deviatich zadržali. Kazašský minister vnútra Kalmuchanbet Kasimov uviedol, že títo teroristi dostávali inštrukcie z územia Sýrie.

Pozorovatelia vtedy posledný vývoj v Kazachstane interpretovali aj ako pokus o "vyhodenie Eurázie do vzduchu z Kazachstanu". Podľa agentúry RIA Novosti boli tieto udalosti "opakovaním scenára z Líbye z roku 2011 - len, na rozdiel od tejto severoafrickej krajiny, neúspešným".

Viac o téme: ZatýkanieTureckoKazachstan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu