Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Po včerajšom útoku v Belgicku tamojší premiér ukončil predčasne dovolenku

Charles Michel
Charles Michel (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Útok z mesta Charleroi na juhu Belgicka, pri ktorom dnes páchateľ zranil mačetou dve policajtky, bol pravdepodobne teroristickým činom. Oznámil to dnes belgický premiér Charles Michel, ktorého citovala agentúra Reuters.

"Prvé indície jasne poukazujú na terorizmus," povedal Michel pre televíziu RTL. Súčasne však varoval pred jednoznačnými závermi vzhľadom na počiatočné štádium vyšetrovania. Premiér kvôli útoku prerušil svoju dovolenku na juhu Francúzska a vracia sa do vlasti. Na nedeľu totiž zvolal mimoriadne zasadnutie národnej bezpečnostnej rady. 

K útoku došlo pred hlavnou policajnou stanicou v meste Charleroi, ležiacom približne 50 kilometrov južne od Bruselu. Páchateľ počas neho kričal "Alláhu akbar", čo v arabčine znamená "Boh je najväčší". Napadnutým policajtkám pomohol ich kolega, ktorý útočníka postrelil. Ten neskôr v nemocnici podľahol zraneniam. Meno páchateľa belgické úrady nezverejnili. Nie je jasné ani to, či išlo o dielo osamelého páchateľa alebo akciu organizovanej skupiny. K útoku sa zatiaľ nikto neprihlásil. 

Dve zranené policajtky sú mimo ohrozenia života. Jedna z nich utrpela hlboké rezné rany v oblasti tváre, zatiaľ čo druhá vyviazla len s ľahšími poraneniami. Hovorca polície v Charleroi neskôr uviedol, že útočník mal mačetu v športovej taške a vytiahol ju v okamihu, keď mal podstúpiť prehliadku na policajnom kontrolnom stanovišti. Belgické úrady v reakcii na dnešný incident zo Charleroi nesprísnili aktuálny druhý najvyšší stupeň bezpečnosti, ktorý platí na území krajiny od parížskych teroristických útokov z vlaňajšieho 13. novembra. 

Viac o téme: útok Charles MichelCharleroi
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu