Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Belgicko žije stále v obavách z terorizmu: Medzi azylantmi našli podozrivých radikálov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

BRUSEL - Sprísnená kontrola žiadateľov o azyl v Belgicku vyústila od marca tohto roku do identifikácie 20 osôb, ktoré vykazujú známky radikalizácie. Uviedla to dnes tlačová agentúra Belga. Ako podozrivých nahlásili osem Afgancov, štyroch Iračanov, troch Rusov (vrátane Čečencov), dvoch Palestínčanov a po jednom obyvateľovi Sýrie, Kosova a Číny.

"Ich prípady boli postúpené prokuratúre a generálnemu komisárovi pre utečencov," uviedol minister pre migráciu Theo Francken. Dodal, že niektoré z týchto osôb sa ocitli vo väzení a ďalšie sú v uzavretých centrách pre utečencov. Tie osoby, ktoré sú na slobode, sú pod neustálym dozorom bezpečnostných síl.

Od septembra 2015, keď v Európe vrcholila migračná kríza, začali belgické úrady vykonávať sprísnenú kontrolu profilov migrantov, takzvaný skríning. Belgicko už preverilo vyše 12.000 migrantov žiadajúcich o právnu ochranu a podľa údajov zodpovedných úradov menej ako jedno percento z nich možno považovať za "sporné prípady", čo znamená prepojenie na terorizmus. 

Bezpečnostné previerky azylantov vykonáva Úrad pre cudzincov, federálna polícia, štátna bezpečnosť a spravodajská služba armády. Skríning bol spočiatku zameraný na dve cieľové skupiny migrantov - z oblasti Sýrie a Iraku, kde pôsobí džihádistická skupina Daeš. Od 21. decembra bola sprísnená kontrola rozšírená na všetkých žiadateľov o azyl, ktorí sa zaregistrovali na Úrade pre cudzincov.

Jedno percento z prevereného počtu vyše 12.000 cudzincov upútalo pozornosť spravodajských služieb predovšetkým kvôli starším trestným činom, ktorých sa dopustili. Žiadatelia o azyl priamo spájaní s džihádom sú podľa údajov televíznej stanice RTBF iba "okrajovou záležitosťou", lebo takéto osoby uprednostňujú anonymitu a nechcú sa registrovať na úradoch pre utečencov.

Viac o téme: RadikáliBelgicko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu