Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Nemecko rieši ďalšie záhadné pozvania: Útočník z Mníchova má napodobňovateľov!

Útok v Mníchove stále vyvoláva obavy a strach
Útok v Mníchove stále vyvoláva obavy a strach (Zdroj: SITA)

MNÍCHOV - Vyšetrujúci sudca nevyhovel žiadosti prokuratúry o uvalenie väzby na 16-ročného kamaráta útočníka z Mníchova, ktorého nemecká polícia zadržala v nedeľu večer pre podozrenie, že mohol vedieť o plánovaní piatkovej večernej streľby v jednom z nákupných centier bavorskej metropoly.

Vyplýva to z informácií nemeckých elektronických médií, podľa ktorých však tento tínedžer čelí na slobode vyšetrovaniu pre podozrenie z neoznámenia zámeru spáchať trestný čin. Mladíka, ktorý sa na polícii prihlásil sám krátko po kamarátovom útoku, zadržali po tom, čo odhalili protirečenia v jeho výpovediach.

Vyšetrujúci sudca však dnes nedospel k záveru, že by jestvoval dôvod na uvalenie väzby, ktoré prokuratúra iniciovala kvôli obavám z marenia vyšetrovania, či dôvodné podozrenie z teroristických aktivít. Nemecká polícia síce varovala pred činmi napodobňujúcimi piatkový útok, avšak na sociálnych sieťach sa i dnes objavili záhadné pozvania pripomínajúce to páchateľovo z piatka.

Tentoraz neznáma osoba pozývala napríklad do bavorského Regensburgu, a to tiež pred zariadenie siete rýchleho občerstvenia v  nákupnom centre. Navyše boli formulácie výzvy veľmi podobné ako v prípade piatkovej iniciatívy neskoršieho útočníka.

Policajti sa preventívne rozmiestnili tak v tomto nákupnom zariadení, ako aj jeho okolí, informovalo policajné prezídium Horného Falcka. Bezpečnostné zložky varovali všetkých podobne aktívnych prispievateľov na sociálnych sieťach, že sa pri identifikácii vystavujú trestnému stíhaniu.

Viac o téme: útok Mníchov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu