Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Na predmestí Bruselu sa ozval výbuch: Polícia vykonávala raziu, potom to prišlo!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Počas razie v meste Schaerbeek v bruselskom regióne "zneutralizovala" polícia jedného človeka. S odvolaním na miestnu agentúru Belga o tom dnes informovala agentúra Reuters. Krátko pred raziou sa ozval výbuch. Niekoľko domových prehliadok vykonala polícia v Schaerbeek už vo štvrtok. V meste zadržala pred týždňom aj dlho hľadaného Salaha Abdeslama.

Okolie zásahu polícia nekopmromisne uzavrela. Podľa agentúry DPA sú na mieste ťažko ozbrojení a maskovaní príslušníci bezpečnostných zložiek i vojenské vozidlá. Už vo štvrtok neskoro večer vykonala belgická polícia niekoľko razií v centre Bruselu, v takzvanej európskej štvrti aj v Schaarbeek

Zadržala pri nich v súvislosti s utorkovými teroristickými útokmi šesť ľudí. Práve v Schaarbeek polícia minulý piatok zadržala tiež Salaha Abdeslama, ktorého podozrieva z priameho zapojenia do vlaňajších novembrových teroristických útokov v Paríži.
 
Spolu s ním zadržala aj ďalšieho islamistov Aminea Choukriho. Pri utorkových teroristických útokoch v Bruseli zahynulo na letisku Zaventem a v stanici metra Maalbeek najmenej 31 ľudí. Okolo tristo ďalších utrpelo zranenia.
 

Policajti už dopravu odklonili a vliekli bezvládne telo

Denník La Dernieure Heure (DH) informoval, že od domu, kde špeciálne zložky zasahujú, policajti vliekli bezvládne telo do pristaveného vozidla. Polícia oblasť úplne uzavrela a odklonila odtiaľ automobilovú aj verejnú dopravu. Na mieste sú aj armádni pyrotechnici. Podľa očitých svedkov majú i robot na likvidáciu výbušnín. 
 
 
Podľa webovej stránky denníka DH, odvolávajúceho sa na francúzske zdroje, dnešná protiteroristická operácia v Schaerbeeku súvisí s odhalením plánov na spáchanie atentátu vo Francúzsku.
 
 
Podľa vyhlásenia francúzskeho ministra vnútra Bernarda Cazeneuva z noci nadnes bol odhalený útok už v pokročilom štádiu plánovania.
 
 
V súvislosti s podozrením z jeho prípravy zadržali jedného podozrivého. Ten bol podľa nemenovaných policajných zdrojov napojený na predpokladaného vodcu teroristickej siete stojacej za atentátmi v Paríži z novembra minulého roku Abdelhamida Abaaouda. 
 
Viac o téme: VýbuchBruselSalah AbdeslamSchaerbeek
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu