Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

V Bruseli vyhlásili najvyšší stupeň pohotovosti: Polícia našla osie hniezdo teroristov

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

BRUSEL - Belgické úrady vyhlásili v oblasti hlavného mesta Brusel najvyšší stupeň výstrahy pred aktivitami teroristov. Podľa oznámenia belgického národného krízového centra z noci nadnes, na ktoré sa odvoláva agentúra DPA, platí v belgickej metropole štvrtý stupeň teroristickej výstrahy, čo znamená "vážne a bezprostredné" ohrozenie.

Podľa BBC našla polícia počas razie v bruselskom predmestí Molenbeek arzenál zbraní a výbušnín. Okrem nich mali odhaliť aj podozrivé chemické látky. Armáda a polícia sú dnes v navyššej pohotovosti, ale ľudia by podľa belgického premiéra Charlesa Michela nemali podliehať panike.

Obyvateľom Bruselu radia vyhýbať sa väčším zhromaždeniam, ako sú koncerty alebo iné verejné podujatia. Dôvody pre "nové hodnotenie" situácie sú podľa DPA zatiaľ nejasné. Na zvyšnom území Belgicka zostáva v platnosti tretí stupeň výstrahy pred terorizmom, ktorý znamená "možné a pravdepodobné" ohrozenie.

Zvýšenie ostražitosti pred teroristami v Belgicku nasleduje po tom, ako vyšlo najavo, že tu žili najmenej dvaja účastníci minulotýždňových útokov v Paríži, ktoré si vyžiadali 130 mŕtvych a vyše 350 zranených. Belgické orgány v uplynulých dňoch uskutočnili v Bruseli viacero protiteroristických razií.

V Bruseli vyhlásili najvyšší
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Bruselská prokuratúra v piatok večer oznámila zadržanie tretieho podozrivého v súvislosti s parížskymi útokmi z 13. novembra, ku ktorým sa prihlásila organizácia Islamský štát. Ďalšieho podozrivého po vypočutí prepustili na slobodu. Údajným organizátorom teroristických útokov v Paríži bol Abdelhamid Abaaoud, Belgičan s marockými koreňmi, ktorý v minulosti žil v bruselskej štvrti Molenbeek. Abaaoud v stredu prišiel o život pri zásahu francúzskych špeciálnych síl na parížskom predmestí Saint-Denis. Belgický premiér Charles Michel vo štvrtok oznámil, že jeho vláda vyčlení 400 miliónov eur na boj proti islamistickému násiliu.

Polícia intenzívne pátra po Salah Abdeslamovi, ktorý sa na teroristických útokoch v Paríži údajne takisto podieľal a zrejme sa po nich vrátil do Bruselu. Polícia ho vraj cestou zastavila, ale nezadržala. Kvôli nebezpečenstvu, ktoré tento muž predstavuje, už bolo zrušené priateľské futbalové stretnutie medzi Belgickom a Španielskom.

V Bruseli vyhlásili najvyšší
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

Vláda zastaví aj metro

Belgické úrady po vyhlásení najvyššieho stupňa teroristického ohrozenia v Bruseli radia zastaviť premávku v celej sieti tamojšieho metra. Národné krízové centrum v sobotu ráno oznámilo, že uvedené opatrenie by malo platiť počas celého víkendu, informuje agentúra DPA. Podľa informácií belgickej rozhlasovej stanice RTBF by mala byť počas odstávky metra v Bruseli zachovaná premávka električiek i autobusov. Národné krízové centrum vydalo pre všetkých 19 častí bruselského regiónu taktiež odporúčanie zrušiť tento víkend väčšie verejné podujatia vrátane futbalových zápasov prvej a druhej ligy.

Belgické krízové centrum v noci nadnes oznámilo zvýšenie úrovne teroristického ohrozenia v Bruseli na najvyšší, štvrtý stupeň, ktorý znamená "vážne a bezprostredné ohrozenie". Obyvateľom hlavného mesta, ktoré je sídlom federálnej vlády, ako aj ústredných orgánov EÚ a NATO, radia vyhýbať sa väčším zhromaždeniam. Na zvyšnom území Belgicka zostáva v platnosti tretí stupeň výstrahy pred terorizmom, ktorý znamená "možné a pravdepodobné" ohrozenie.

Ministerstvo zahraničných vecí USA prostredníctvom siete Twitter vyzvalo Američanov zdržiavajúcich sa v Belgicku na zvýšenú opatrnosť. Najnovšie obavy pred terorizmom v Belgicku nasledujú po tom, ako vyšlo najavo, že tu žili najmenej dvaja účastníci minulotýždňových útokov v Paríži, ktoré si vyžiadali 130 mŕtvych a vyše 350 zranených. Belgické orgány v uplynulých dňoch uskutočnili v Bruseli viacero protiteroristických razií.

Bruselské predmestie Molenbeek
Zobraziť galériu (4)
Bruselské predmestie Molenbeek  (Zdroj: SITA/AP)

Viac o téme: Teroristický útokBelgicko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu