Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Francúzsky premiér vystrašil celú Európu: Teroristi plánujú použiť chemické a biologické zbrane!

Manuel Valls
Manuel Valls (Zdroj: SITA)

PARÍŽ - Teroristi môžu proti Francúzsku udrieť chemickými a biologickými zbraňami. Dnes to vo francúzskej parlamentu vyhlásil premiér Manuel Valls. Národné zhromaždenie, dolná komora parlamentu, dnes hlasuje o trojmesačnom predĺžení výnimočného stavu, ktorý bol vyhlásený po piatkových teroristických útokoch v Paríži.

"Vieme, že existuje hrozba chemických či biologických zbraní," povedal Valls. "Teroristi zaútočili na Francúzsku nie kvôli tomu, čo robí v Iraku a v Sýrii, ale kvôli tomu aké je," dodal.

Valls vyzval poslancov, aby predĺžili trvanie výnimočného stavu, ktorý napríklad umožňuje polícii vykonávať razie bez súdnych povolení. Očakáva sa, že dolná komora dnes toto mimoriadne opatrenie schváli a že v piatok o ňom bude hlasovať Senát, teda horná komora. Výnimočný stav bezprostredne po sérii atentátov ešte v piatok vyhlásil prezident François Hollande. Platnosť tohto opatrenia je obmedzená na dvanásť dní a jeho predĺženie na štvrť roka je podmienené súhlasom parlamentu.

Francúzske úrady medzitým pokračujú v identifikovaní tiel dvoch radikálov, ktorí zahynuli pri včerajšej policajnej razii na parížskom predmestí Saint-Denis. Špekuluje sa, že jedným z nich by mohol byť Belgičan marockého pôvodu Abdelhamid Abaaoud, ktorý údajne stojí za piatkovým masakrom v metropole. Tieto útoky si vyžiadali 129 ľudských životov a stovky ľudí utrpeli zranenia. Druhým mŕtvym, ktorý zahynul pri stredajšej policajnej akcii, je podľa médií Abaaoudova sesternica Hasna Aitboulahcenová, ktorá na svojom tele odpálila nálož.

Francúzske ministerstvo vnútra ani parížska prokuratúra zatiaľ totožnosť mŕtvych zo stredy neoznámili. Dnes oba úrady uviedli, že ich identita je stále nejasná. Jean-Michel Fauverge, ktorý je šéfom jednej zo zvláštnych policajných jednotiek, o jednom z tiel povedal, že bolo vo veľmi zlom stave. "Telo bolo zohavené, pravdepodobne od granátov," povedal.

Naďalej sa čaká na zverejnenie identity ôsmich ľudí, ktorých polícia v Saint-Denis zadržala. Parížsky prokurátor Francois Molins už ale uviedol, že medzi nimi nie sú Abaaoud ani Salah Abdeslam, ktorý sa na atentátoch v metropole podieľali.

Viac o téme: Manuel Valls
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu