Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Austrália posudzuje žiadosť USA o nálety proti Islamskému štátu v Sýrii

Tony Abbott
Tony Abbott (Zdroj: SITA)

CANBERRA – Austrálska vláda na základe žiadosti Spojených štátov zvažuje začatie náletov proti teroristickej skupine Islamský štát (IS) v Sýrii. Informovala o tom dnes agentúra AP, podľa ktorej by vyhovenie takejto požiadavke znamenalo "nebývalý odklon" od štandardnej zahraničnej politiky Austrálie a mohlo by vyvolať rozkol na tamojšej politickej scéne.

Austrálsky premiér Tony Abbott oznámil, že americké ministerstvo obrany žiada o nasadenie šiestich austrálskych stíhačiek typu F/A-18 Super Hornet umiestnených v Dubaji do medzinárodných operácií proti militantom IS na území Sýrie.

Austrálske vojenské lietadlá útočia už od októbra 2014 na pozície IS v severnom Iraku, na prípadné zapojenie sa do vojny v Sýrii však podľa doterajšieho postoja Canberry chýba pevný právny základ, ako je žiadosť od legitímnej sýrskej vlády alebo rezolúcia Bezpečnostnej rady OSN. Abbott vyhlasuje, že jeho vláda zatiaľ o žiadosti Spojených štátov nerozhodla. Opozičný vodca Bill Shorten medzitým spochybnil zákonnosť takejto požiadavky.

Viac o téme: SýriaIslamský štátSpojené štáty
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu