Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Francúzom hrozia ďalšie útoky od teroristov, o Charlie Hebdo je obrovský záujem

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

PARÍŽ – Teroristická skupina al-Káida islamského Maghribu (AQMI) sa pochvalne vyjadrila o minulotýždňových teroristických útokoch v Paríži a pohrozila ďalším krviprelievaním vo Francúzsku.

Vo vyhlásení zverejnenom dnes na internete džihádisti pripomenuli, že po zverejnení karikatúr alebo filmu urážajúceho proroka Mohameda nasledovali útoky na západné inštitúcie. "Od útoku na dánske veľvyslanectvo v Pakistane cez útok na americké veľvyslanectvo v Líbyi sa teraz karavána zastavila v Paríži," citovala agentúra DPA z vyhlásenia AQMI.

Francúzsko podľa džihádistov zaplatí za okupáciu moslimských území v Mali a strednej Afrike a za bombardovanie moslimov v Iraku a Sýrii. A kým francúzske médiá budú útočiť na proroka Mohameda a ďalšie sväté veci moslimov, budú nasledovať ďalšie, ešte bolestivejšie útoky, varovala al-Káida islamského Maghribu.

Vo Francúzsku je obrovský záujem o Charlie Hebdo, titulka vyvolala polemiku

Predavači v novinových stánkoch vo Francúzsku sú zaplavení žiadosťami zákazníkov, aby im rezervovali alebo odložili najnovšie číslo satirického týždenníka Charlie Hebdo, ktoré vyjde v stredu a bude prvé od islamistického útoku na redakciu, kde dvojica páchateľov zastrelila 12 ľudí, vrátane šéfredaktora a kľúčových karikaturistov.

Nové číslo vyjde v bezprecedentne vysokom náklade - až tri milióny výtlačkov, čo Francúzsko nezažilo od roku 1998, keď sa po víťazstve Francúzska na svetovom futbalovom šampionáte vypredal rovnaký náklad športového denníka L'Équipe.

Francúzske médiá predpokladajú, že možno ani tri milióny výtlačkov Charlie Hebdo neuspokoja všetkých záujemcov. Zvyčajne sa pritom satirický týždenník predával pomerne slabo. Mnohí predavači novín si pritom sľubujú, že po tragických udalostiach súvisiacich s útokom na Charlie Hebdo sa ľudia vrátia k čítaniu novín. "Bol by som rád, keby to novinám pomohlo. Ľudia síce vidia aktuality v televízii, ale keď o tom človek číta, lepšie si to uvedomí," vyhlásil predavač Bernard Linel z Nantes v rozhovore pre spravodajskú televíziu RTL.

Charlie Hebdo vyjde v stredu v 16 jazykových mutáciách s karikatúrou proroka Mohameda na obálke. Na zelenom pozadí je vykreslený moslim v bielom turbane, ktorý drží ceduľu s nápisom "Je suis Charlie". Titulok na obálke uvádza: "Tout est pardonné" (Všetko je odpustené), čo francúzske médiá vysvetľujú tak, že prorok Mohamed odpustil karikaturistom za to, že si z neho uťahovali.

Predchádzajúce karikatúry moslimského proroka, ktoré zverejnil týždenník Charlie Hebdo, podľa všetkého iniciovali minulotýždňové útoky. Podľa svedkov útočníci v redakcii kričali: "Pomstili sme proroka." Mnohí moslimovia považujú žarty na prorokovu adresu za rúhanie a jeho vyobrazovanie je v islame zakázané.

Po tom, ako zdecimovaná redakcia Charlie Hebdo v pondelok večer zverejnila titulnú stranu nového čísla, dnes Francúzska rada pre moslimský kult (CFCM) a Združenie moslimských organizácií vo Francúzsku (UOIF), blízke islamistickému hnutiu Moslimské bratstvo, vyzvali moslimskú komunitu v krajine na pokoj a zdržanie sa emotívnych reakcií. Pripomenuli tiež nutnosť rešpektovať slobodu tlače.

Abdallah Zekri, prezident francúzskeho Národného pozorovateľského centra proti islamofóbii, ktoré existuje v rámci CFCM, pre RTL uviedol, že "z úcty k pamiatke obetí útoku zo Charlie Hebdo nebudeme komentovať túto provokáciu". Redakcia nezmenila svoju obvyklú líniu, dodal.

Stáli čitatelia týždenníka pritom jeho najnovšiu titulku označujú za veľmi vydarenú a vtipnú. "Je krásna, je dôstojná. Poriadne som sa nasmial, keď som ju videl. Je to ten najlepší hold," uviedol Jérémy Demay, ktorý píše pre časopis Canard Enchaîné. Na sociálnych sieťach sa však medzičasom objavili komentáre, že obrázok na titulnej strane skrýva dve vyobrazenia semenníkov s penisom: jedno tvorí turban s tvárou proroka Mohameda a druhé jeho oči s nosom. Demay však tvrdí, že ide o obvyklý spôsob, ako autor karikatúry - Luz - moslimského proroka tradične zobrazuje.

Pri streľbe, ktorú bratia Said a Chérif Kouachiovci rozpútali minulú stredu v redakcii satirického týždenníka Charlie Hebdo, zahynul šéfredaktor Stéphane Charbonnier, publikujúci pod menom Charb, ako aj ďalší traja ďalší kľúčoví karikaturisti: Georges Wolinski, Jean "Cabu" Cabut a Bernard "Tignous" Verlhac.

Spolu s nimi pri útoku počas redakčnej porady zastrelili aj autorov úvodníkov a článkov Bernarda Marisa a Else Cayatovú i bývalého novinára Michela Renauda, ktorý bol na schôdzke ako hosť. Zahynul tiež ďalší karikaturista Philippe Honoré a subeditor Moustafa Ourad. Páchatelia zastrelili aj zamestnanca správy budovy Frédérica Boisseaua. O život prišiel tiež Charbov telesný strážca, 49-ročný Franck Brinsolaro, a ďalší policajt Ahmad Merabet, vo Francúzsku žijúci moslim, ktorý hliadkoval na ulici pred redakciou.

O deň neskôr tretí útočník Amédy Coulibaly na juhoparížskom predmestí Montrouge smrteľne zranil 26-ročnú policajtku Clarissu Jean-Philippovú. Coulibaly potom útočil aj minulý piatok, keď v supermarkete s kóšer potravinami v Paríži zadržiaval skupinu rukojemníkov, pričom štyroch z nich zastrelil hneď pri obsadení obchodu.

Páchateľov všetkých troch útokov polícia zastrelila minulý piatok pri takmer simultánnych operáciách v Paríži a v obci Dammartin-en-Goele, kde sa Kouachiovci od piatkového rána skryli pred políciou. Pred tým, ako ich policajti zneutralizovali, sa všetci traja ešte pokúšali prestrieľať z objektov, kde sa skrývali. Útoky islamistov v Paríži si vyžiadali celkovo 17 obetí na životoch.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu