Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

SIS zverejnila zoznam rizikových štátov: Sem necestujte!

Nepokoje v Iraku
Nepokoje v Iraku (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - V súvislosti s nestabilnou a meniacou sa bezpečnostnou situáciou vo viacerých regiónoch sveta, ako aj vzhľadom na prípady bezpečnostných incidentov občanov SR v nedávnej minulosti sa Slovenská informačná služba rozhodla upozorniť a varovať občanov SR pred vycestovaním do niektorých nepokojných oblastí so zvýšenými bezpečnostnými rizikami.

SIS dôrazne varuje slovenských občanov pred tzv. adrenalínovou alebo dobrodružnou turistikou v krízových oblastiach s pretrvávajúcimi vojenskými konfliktami a napätím, nakoľko práve tento druh turistiky môže spôsobiť občanom SR ohrozenie ich zdravia a životov.

V prípade, ak z akýchkoľvek dôvodov nie je možné vycestovanie zrušiť alebo odložiť a občan SR sa ocitne v situácii vyžadujúcej poskytnutie pomoci, SIS odporúča bezodkladne kontaktovať príslušné veľvyslanectvá SR, v prípade nutnosti aj ľubovoľné najbližšie veľvyslanectvo štátu Európskej únie.

Z dôvodu nestabilnej bezpečnostnej situácie v uvedených regiónoch odporúčame občanom SR starostlivo zvážiť vycestovanie do nasledovných regiónov, v prípade nutnosti vycestovania sa vyhýbať bezpečnostným hrozbám. 

Afganistan

Aktuálna bezpečnostná situácia v Afganistane je už v dlhodobejšom horizonte zhoršená. Turistom sa neodporúča návšteva krajiny z dôvodov vysokého rizika teroristických útokov. Existuje zvýšené riziko útokov nielen na ozbrojené zložky, ale aj na civilné ciele, turistov a cudzincov, ktorí sa môžu sa stať terčom kriminálnych aktivít. Medzi obyvateľstvom sa nachádza značné množstvo zbraní, z čoho vyplýva nebezpečenstvo náhodnej účasti v prestrelkách a bojoch medzi rôznymi znepriatelenými skupinami.

Ozbrojenci si za cieľ útokov často vyberajú aj hotely, veľvyslanectvá, vládne budovy, základne NATO a zariadenia medzinárodných humanitárnych organizácií. Vážnou hrozbou pre zahraničných turistov sú únosy, ktoré realizujú ozbrojenci v celom Afganistane, vrátane Kábulu a okolitých oblastí.

Alžírsko

Vzhľadom na pretrvávajúce riziko bezpečnostných incidentov, vrátane teroristických hrozieb odporúča SIS občanom SR zachovávať pri cestách do Alžírska maximálnu opatrnosť, dôkladné zváženie trás pohybu a dodržiavanie zásad zvýšenej individuálnej starostlivosti o bezpečnosť. Slovenským občanom neodporúčame individuálne súkromné cesty do tejto krajiny.

Napriek mimoriadnym opatreniam zo strany alžírskych bezpečnostných zložiek sa v poslednom období zvýšila intenzita hrozby teroristických útokov, ktoré sa preniesli na predmestia i do samotného centra hlavného mesta Alžíru. V poslednom období sa častejšie vyskytujú prípady falošných hliadok bezpečnostných zložiek na cestách, najmä vo večerných hodinách.

Egypt

Situácia v egyptských turistických strediskách na kontinentálnom pobreží Červeného mora je stabilizovaná. Turisti by však mali starostlivo zvážiť účasť na fakultatívnych výletoch resp. pohyb mimo chráneného letoviska. V súvislosti s hrozbami voči cudzincom mierne vzrástlo riziko teroristických útokov voči turistom zo Západu ako aj hrozba únosov zo strany teroristických skupín pôsobiacich v Egypte.

Celková bezpečnostná situácia v Egypte sa v posledných mesiacoch zhoršila predovšetkým z dôvodu nárastu útokov prívržencov zosadeného islamistického prezidenta Muhammada Mursího na egyptské bezpečnostné zložky a vládne inštitúcie. Súčasne sa rozšírilo územie, na ktorom pôsobia džihádistické teroristické skupiny, a došlo aj k rozšíreniu zoznamu prípadných cieľov útokov. Zvýšené riziko teroristických útokov je najmä pri vládnych, administratívnych budovách alebo stavbách, v ktorých sídlia bezpečnostné zložky.

Etiópia

V Etiópii pretrváva vysoké riziko teroristických útokov namierených voči cudzincom, a to najmä zo strany somálskej organizácie Al-Shabaab. Vyhľadávaným cieľom teroristických útokov sú verejne dostupné miesta s väčším počtom ľudí: hotely, bary, reštaurácie, obchody, verejná doprava a pod. Rizikové sú najmä oblasti v tesnej blízkosti hraníc s Eritreou, Sudánom a Južným Sudánom, ako aj regióny pri hraniciach so Somálskom, kde hrozí aj pomerne vysoké riziko únosu. 

Irak

Bezpečnostná situácia v Iraku sa v roku 2014 podstatne zhoršila. Militantné hnutie Islamský štát v Iraku a Levante je aktívne takmer vo všetkých irackých provinciách, najmä na západe a severe Iraku. SIS odporúča občanom SR, aby v súčasnom období do Iraku necestovali a v prípade, ak sa v Iraku nachádzajú, aby vzhľadom na aktuálnu situáciu uprednostnili opustenie krajiny.  Na celom území štátu je situácia nebezpečná a nepredvídateľná. Cestovanie po krajine môže byť spojené s bezprostredným ohrozením života.

Pravidelné bombové a samovražedné útoky sú na vzostupe a cieľom útokov sú vládne budovy, policajné stanice, ale aj veľvyslanectvá, verejné priestranstvá, hromadná doprava, náboženské objekty, školy a iná civilná infraštruktúra. Cudzinci môžu byť pre militantné skupiny atraktívnym cieľom. Návštevníkom Iraku hrozí taktiež vysoké riziko únosu, pričom väčšina týchto násilných činov je realizovaná zločineckými skupinami, ktoré chcú týmto spôsobom získať výkupné. Značný počet obetí únosov nakoniec neprežije.

Ak sa občan SR už nachádza v Iraku a podľa odporúčaní sa ho chystá opustiť, pripája SIS tieto rady: - Z Bagdadu cestuje výlučne letecky – nepresúvajte sa pozemnými komunikáciami - V Bagdade a iných väčších mestách sa vyhnite aj vnútromestskému cestovaniu, pokiaľ to nie je nevyhnutné - V prípade možnosti si zabezpečte náhradné resp. záložné spôsoby komunikácie – ako napr. satelitný telefón, nakoľko funkčnosť lokálnych telekomunikačných a internetových sietí je značne nestabilná a poruchová - V prípade cestovania po území Iraku využite služby oficiálne registrovaných bezpečnostných agentúr, ktoré tu pôsobia.

Irán

Na území Iránu existuje už dlhodobejšie riziko týkajúce sa možného zadržania cudzincov, ktorí sú podozriví z porušenia iránskych právnych predpisov. Spomeňme prípady, keď v roku 2012 bol v iránskom väzení zadržiavaný slovenský občan Matej Valúch a v roku 2013 skupina ôsmich paraglajdistov. S ohľadom na skúsenosti, ktoré vyplynuli aj z uvedených prípadov, SIS upozorňuje turistov, aby si ešte pred cestou do Iránu dôkladne naštudovali všetky podmienky a relevantné právne predpisy týkajúce sa pobytu v Iráne, ktoré sú dostupné na internetových stránkach MZV a EZ SR a aby sa nimi dôsledne riadili a dodržiavali ich.  Z bezpečnostných dôvodov sa neodporúča cestovať do oblastí vo vzdialenosti cca 100 km pozdĺž afgansko-iránskej hranice a vo vzdialenosti cca 10 km pozdĺž iracko-iránskej hranice.

Izrael/ pásmo Gazy

SIS neodporúča občanom SR cestovať do Pásma Gazy, kde je aktuálna bezpečnostná situácia riziková a poskytnutie pomoci v núdzi je v tejto lokalite vzhľadom na vážny konflikt veľmi obmedzené. V Izraeli existuje v súčasnosti bezpečnostné napätie spôsobené raketovými útokmi a odvetnými opatreniami izraelských ozbrojených síl v rámci izraelsko-palestínskeho konfliktu. V tejto súvislosti nie sú vylúčené ani teroristické útoky na verejných priestranstvách namierené voči civilnému obyvateľstvu, nevynímajúc turistov. V oblasti Gazy a pozdĺž hraníc s Egyptom existuje zvýšené riziko únosov.

Bezpečnostnú hrozbu predstavujú pre neodôvodnený pobyt občanov SR aj pohraničné územia Izraela s Libanonom a Sýriou. V prípade, že sa počas aktuálnej bezpečnostnej situácie v Izraeli nachádzate, tak: - rešpektujte odporúčania a nariadenia izraelských bezpečnostných zložiek,  - sledujte v masovokomunikačných prostriedkoch aktuálnu bezpečnostnú situáciu, v prípade jej ďalšieho zhoršenia situácie kontaktujte zastupiteľský úrad SR alebo inej krajiny EÚ. - necestujte do oblastí hraničiacich s Pásmom Gazy kvôli zvýšenému počtu raketových útokov na Izrael - vyhnite sa východnej časti Jeruzalema, kde sú časté násilné strety - pri návštevách historických pamiatok starého mesta v Jeruzaleme dbajte na opatrnosť najmä v okolí Chrámovej hory.

Jemen

Aktuálna bezpečnostná situácia v Jemene je kvôli pôsobeniu teroristických džihádistov napojených na al-Qáidu nebezpečná, keďže rozsiahle územia krajiny sú pod ich kontrolou. Za cieľ útokov si vyberajú diplomatické zariadenia USA, európskych krajín a prozápadných arabských štátov. Bezpečnostná hrozba spočíva tiež v únosoch cudzincov, ktorých sa následne džihádisti usilujú vymeniť za výkupné alebo za väznených teroristov. Z minulosti sú známe aj prípady, keď cudzincov neuniesli priamo džihádisti, ale príslušníci tamojších ozbrojených kmeňov alebo kriminálnici, ktorí rukojemníkov následne predali džihádistom napojeným na al-Qáidu.

Keňa

V Keni pretrváva riziko teroristickej hrozby vzhľadom na pôsobenie extrémistických skupín prepojených na Al-Shabaab militantnú skupinu prepojenú na Al-Qaidu. Vyhľadávanými cieľmi teroristických skupín sú najmä verejne prístupné miesta s väčším počtom ľudí, ako napr. hotely, bary, obchodné centrá, pláže, športové podujatia a podobne, keďže tieto miesta sú teroristami vnímané ako ľahké ciele s minimálnym stupňom bezpečnostnej ochrany. Zvýšený je aj výskyt útokov na prostriedky lodnej a leteckej dopravy. V pohraničnej oblasti Keňa-Somálsko existuje vysoké riziko únosov. Vo veľkých mestách ako metropola Nairobi, či prístav Mombasa sú časté lúpežné prepady a únosy ľudí. Na severe a severovýchode Kene sú časté otvorené strety medzi jednotlivými kmeňmi, či klanmi, resp. medzi kenskou armádou a gerilovými zoskupeniami islamistov.

Líbya

SIS občanov SR dôrazne upozorňuje na výrazné zhoršenie bezpečnostnej situácie v Líbyi. V súčasnosti je v krajine neprehľadná a extrémne nebezpečná bezpečnostná situácia z dôvodu prepuknutia nových nepokojov medzi islamistickými skupinami pôsobiacimi proti súčasnému mocenskému aparátu. Zároveň SIS neodporúča cestovať do ktorejkoľvek časti tejto severoafrickej krajiny vrátane hlavného mesta Tripolisu. Líbya sa nachádza na hranici občianskej vojny. Existuje vysoká pravdepodobnosť teroristických aktivít zo zameraním aj na západné ciele, vrátane turistov.  

Enormne znížený bezpečnostný rating Líbye zapríčinilo nové vzplanutie ozbrojených stretov medzi milíciami a mocenskými silami najmä v juhovýchodnej časti líbyjskej metropoly. V Tripolise je mimo prevádzky medzinárodné letisko. Ťažké boje o jeho kontrolu si vyžiadali vysoké počty mŕtvych a zranených. V oblasti medzinárodného letiska situáciu skomplikoval aj rozsiahly požiar ropného a plynového terminálu, ktorý zasiahla raketa vystrelená počas bojov. Extrémistické islamistické skupiny pôsobiace proti súčasnej líbyjskej vláde majú prepojenie na al-Qáidu. Aktívne sú osobitne vo východnej časti Líbye, kde pôsobia vojensky vyzbrojené extrémistické skupiny.

Na juhozápade krajiny sa taktiež koncentrujú vojenské islamistické skupiny, ktoré svojim pôsobením zasahujú až do Alžírska.  Líbyjské hranice sú mimo účinnej kontroly a dosahu líbyjských jednotiek a sú hlavnou zónou konštituovania rôznych teroristických skupín. SIS všetkých občanov SR, ktorí sa ešte v Líbyi z akýchkoľvek dôvodov nachádzajú odporúča, aby krajinu podľa možností čo najskôr opustili.

Pakistan

Občanom SR vzhľadom na značne zhoršenú bezpečnostnú situáciu v krajine a vysoké bezpečnostné riziko neodporúčame súkromné cesty do Pakistanu. Teroristické útoky a násilie majú stúpajúcu tendenciu a nie sú teritoriálne obmedzené. Útoky na civilné ciele sú v súčasnosti možné prakticky na ktoromkoľvek mieste územia Pakistanu. Bohužiaľ aj Slovenská republika má tragickú skúsenosť s priamym teroristickým útokom na dvoch horolezcov práve v Pakistane.

Cieľom teroristických útokov v celej krajine i v mestách sa čoraz častejšie stávajú cudzinci. Ohrozené sú budovy západných spoločností, vládne objekty a úrady, náboženské zariadenia.  Ďalším rizikom pre cudzincov sú únosy, s ktorými má aktuálnu skúsenosť okrem iných štátov aj Česká republika. Tá sa intenzívne usiluje zachrániť a vyslobodiť dve unesené turistky, ktoré by sa podľa medializovaných správ mali nachádzať v súčasnosti v Pakistane. 

Sýria

Odporúčame občanom SR, ktorí sa zdržiavajú v Sýrii krajinu opustiť, resp. SIS neodporúča do Sýrie v aktuálnom čase vycestovať. V krajine pokračuje občianska vojna, ktorá je ozbrojeným konfliktom. Pomerne značnú časť územia Sýrie má mať v súčasnosti pod kontrolou teroristická skupina Islamský štát v Iraku a Levante. Ide o rozsiahle časti severu a východu krajiny. Bezpečnostnú hrozbu však môže pre turistov predstavovať celé územie krajiny, a to pre pretrvávajúci ozbrojený konflikt džihádistických skupín proti sýrskej armáde. Charakteristickou črtou tohto stretu je aj nárastu počtu únosov cudzincov zo strany militantných skupín ako jednej z foriem nátlaku na dosiahnutie cieľa. V roku 2014 sa výraznejšie zvýšil počet unesených osôb pracujúcich pre rôzne medzinárodné mimovládne a humanitárne organizácie, resp. novinárov. K únosom môže dôjsť aj na niektorých z hraničných priechodov pod kontrolou opozičných síl.

Ukrajina

Vo východnej časti Ukrajiny pretrváva nestabilná vnútropolitická situácia spojená s napätou bezpečnostnou situáciou, ktorá je nepredvídateľná a môže sa veľmi rýchlo meniť. Pokračujú ozbrojené konflikty a boje medzi proruskými separatistami a ukrajinskými vojskami na východe, resp. juhovýchode Ukrajiny, najmä v regiónoch Donecka a Luhanska.  Medzinárodný výbor Červeného kríža označil udalosti na východe Ukrajiny za vojnu. Následkom konfliktu a intenzívnych ozbrojených stretov sú značné straty na životoch civilistov, únosy a násilné obsadzovanie budov a iné veľmi dramatické a nebezpečné incidenty, medzi ktoré sa dá zaradiť napríklad zostrelenie civilného lietadla malajských aerolínií dňa 17. 7. 2014 v Doneckej oblasti. 

V Donecku hrozí ekologická katastrofa po tom, ako explózie a boje poškodili zásobovanie miestnej chemickej továrne elektrickou energiou. SIS aj s upozornením na uvedené skutočnosti neodporúča cestovať do regiónov na východe a juhu Ukrajiny. V prípade vycestovania na územie Ukrajiny SIS odporúča občanom SR vyhýbať sa oblastiam so zvýšeným napätím a rizikom lokálnych ozbrojených konfliktov, v prípade nutnosti vyhľadať pomoc zastupiteľského úradu SR na Ukrajine.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu