Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Správa o Bin Ládinovi odhalila trapas: Policajti ho chytili za prekročenie rýchlosti!

Usáma bin Ládin
Usáma bin Ládin

ISLAMABAD - Nezadržanie Usámu bin Ládina a jeho neskoršie zabitie americkým komandom je hanbou pre celú krajinu, uvádza sa v správe pakistanskej vládnej komisie, ktorej úryvky v pondelok zverejnili arabské médiá. Komisia zriadená hneď po útoku na objekt, v ktorom ikona svetového terorizmu roky žila, skonštatovala zlyhanie naprieč všetkými úrovňami bezpečnostných zložiek krajiny.

Tie nedokázali odhaliť jeho pobyt neďaleko vojenskej akadémie a neskôr ho nespoznali ani za volantom auta, ktoré pre prekročenie rýchlosti zastavili policajti. Neschopnosť vypátrať najhľadanejšieho muža na svete viedla až ku kritizovanému zásahu Američanov z mája 2011. "Konali ako gangstri," píše sa v dokumente.

Takmer 340-stranová správa vznikla na základe svedectiev desiatok zdrojov vrátane bin Ládinových blízkych. Tie pomohli vrhnúť svetlo na jeho život po invázii koaličných vojsk na čele s USA do Afganistanu v roku 2001. Podľa získaných informácií líder al-Kájdy opustil afganské územie a na jar 2002 utiekol do Pakistanu. V lete roku 2005 sa usadil v Abbottábáde.

Tu žil v spomínanom objekte, ktorý však nikto nepovažoval za podozrivý napriek minimálnej aktivite v jeho okolí. "Je to neuveriteľné," konštatuje oficiálne nezverejnená správa, ktorá dokonca popisuje, že Ládin nosil kovbojský klobúk, aby ho Američania nespoznali z družicových snímok. Posledné roky údajne viedol skromný život, pestoval zeleninu a dozeral na vzdelanie svojich detí a vnukov. 

Američania bin Ládina definitívne našli až vďaka falošnej očkovacej kampani, ktorá prostredníctvom odobratých vzoriek DNA potvrdila jeho prítomnosť v predpokladanom úkryte vzdialenom približne 50 kilometrov od hlavného mesta Islamabad. Tam ho 2. mája 2011 zabilo americké komando.

Američania mŕtve telo údajne hodili do mora a verejnosti odmietli poskytnúť akýkoľvek dôkaz o jeho smrti. Moslimovia zase odmietli ich tvrdenia, že hodenie tela do mora je v súlade s ich tradíciami a objavili sa aj hlasy označujúce jeho zabitie za vraždu, keďže bolo vykonané bez právoplatného odsúdenia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu