Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Strelec, ktorý zabil bin Ládina, prehovoril: Posledné sekundy vodcu Al-Kájdy!

Vodca Al-Kajdy bol údajne zmätený. Strelca prekvapil aj jeho výzor
Vodca Al-Kajdy bol údajne zmätený. Strelca prekvapil aj jeho výzor

WASHINGTON – Usáma bin Ládin vyzeral v posledných sekundách života zmätene, držal pred sebou jednu zo svojich žien a snažil sa dostať k samopalu. V rozhovore s americkým časopisom Esquire to povedal príslušník amerického komanda (35), ktorý vraj bývalého šéfa Al-Kajdy v noci na 2. mája 2011 zastrelil pri tajnej operácii v pakistanskom Abbottabáde.

Muž, ktorý už odišiel zo služby v osobitnom komande vojenského námorníctva, hovoril s časopisom pod podmienkou anonymity. Muž, ktorého autor rozhovoru označuje len priezviskom Strelec, tiež tvrdí, že teraz nemá žiadnu osobitnú ochranu, penziu ani zdravotné poistenie.

Na bin Ládina vraj vystrelil aj ďalší člen komanda Team 6 - keď terorista vykukol na chodbu zo závesov pri dverách spálne na druhom poschodí domu. Zastrelil ho však "Strelec", ktorý po týchto "predbežných výstreloch" vpadol do spálne. Videl, ako bin Ládin zviera jednu z manželiek a chce uchopiť samopal AK-47, ktorý mal na polici.

"Vyzeral zmätene. A bol oveľa vyšší, než som čakal. Mal na hlave čiapku a nezdalo sa, že by bol zasiahnutý ... Držal ženu pred sebou, možno ako štít, neviem," dodal Strelec. "Bol to rozhodne on ... V prvej chvíli som si uvedomil, aký je chudý, ako je vysoký a ako má krátke fúzy, všetko naraz ... Mal pletenú čiapku, ale mal skoro vyholenú hlavu, akoby mal vojenský zostrih. Spomínam si , ako som to všetko naraz registroval," rozprával. "V rovnakej sekunde som ho zastrelil, dvoma ranami do čela. Bum! Bum! Pri druhej rane už padal. Zosunul sa na podlahu pri posteli, kde som ho strelil znova na rovnaké miesto," povedal člen komanda. "Sledoval som, ako vydýchol naposledy."

To všetko vraj trvalo len 15 sekúnd. Strelec pripustil, že bol "mimo", ale do reality ho rýchlo vrátil rozkaz prehľadať ostatné izby a odniesť počítače a spravodajské materiály. Pri nácviku vraj väčšina členov tímu predpokladala, že pri akcii zahynú. Písali preto listy na rozlúčku svojim blízkym. Strelec si údajne do akcie kúpil slnečné okuliare Prada za 350 dolárov, aby "zomrel trochu štýlovo".

Keď sa vrátil z misie, dal zásobník zo svojej zbrane - bez troch striel - agentke CIA, ktorá mala na starosti prenasledovanie bin Ládina (vo filme 30 minút po polnoci ju hrá Jessica Chastainová). Podľa neho tiež nie je pravda, že akcia bola odložená o deň kvôli zlému počasiu. Misia bola pôvodne naplánovaná na dobu, kedy bola vo Washingtone tradičná výročná večera politikov s korešpondentmi v Bielom dome a bolo by podozrivé, keby toľko politikov naraz opustilo sálu.

Keď sa potom v Amerike pri domoch, kde bývali členovia komanda, začínali objavovať televízne tímy, dostal vraj Strelec ponuku na účasť v programe pre ochranu svedkov, v rámci ktorého by zmenil totožnosť. Mohol sa vraj stať v Milwaukee vodičom kamiónu rozvážajúceho pivo. Takúto možnosť ale odmietol, pretože by musel nadobro prerušiť kontakty s rodinou a priateľmi.

Esquire píše, že po 16 rokoch služby nemá Strelec penziu ani zdravotné poistenie, pretože neodslúžil v armáde potrebných 20 rokov. Vraj má obavy o bezpečnosť a naučil svoje deti, že sa majú v prípade útoku schovať do vane. O akcii v Abbottabád vlani napísal knihu No Easy Day (Neľahký deň) ďalší člen komanda pod menom Mark Owen.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu