Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Taliban hrozí NATO: Stiahnite vojakov z Afganistanu!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

KÁBUL - Hnutie Taliban vyzvalo dnes Severoatlantickú alianciu, aby okamžite stiahla svojich vojakov z Afganistanu. Výzva odznela v deň, keď sa v americkom Chicagu začína dvojdňový summit lídrov NATO.

 

 "Apelujeme na všetky ostatné členské krajiny NATO, aby nenapĺňali politické záujmy amerických predstaviteľov, ale zareagovali na výzvy vlastných obyvateľov a ihneď stiahli všetky jednotky z Afganistanu," uviedol Taliban vo vyhlásení.
 
V tejto spojitosti ocenil rozhodnutie nového francúzskeho prezidenta Francoisa Hollandea o predčasnom odchode všetkých Francúzov z Afganistanu do konca roku 2012. Podľa Talibanu tento krok odráža reálnu situáciu aj vôľu francúzskeho ľudu.
 
Generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen naopak pred začiatkom chicagskeho summitu zdôraznil, že aliancia sa nebude s odsunom z Afganistanu ponáhľať. K znižovaniu početného stavu medzinárodných jednotiek musí podľa neho dochádzať postupne a vo vzájomnej koordinácii medzi spojencami.
 
Rasmussen potvrdil, že stále platí dohodnutý harmonogram odsunu koaličných síl do konca roka 2014. Už rok predtým by mali väčšinu zodpovednosti za bezpečnosť krajiny prevziať afganské bezpečnostné sily.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu