Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

KORONAVÍRUS Čakajú nás ťažké časy? Hrozba bankrotov a nezamestnanosti! Toto sú najväčšie riziká

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

FRANKFURT - Najväčšie riziká pre ekonomiku eurozóny a jej oživenie z recesie spôsobenej pandémiou choroby covid-19 patria vysoké zadlženie a realitná bublina. Vysoké vládne podpory držali nad vodou veľkú časť eurozóny v čase pandémie. Rušenie pomoci však bude ťažké, pretože by mohlo zvýšiť bankroty a nezamestnanosť, čo by zbrzdilo rast a ohrozilo banky. Uviedla to vo svojej pravidelnej správe o stabilite Európska centrálna banka.

Spor o rozpočet vrcholí, Sulík a Matovič už idú do extrému. Osobné urážky a útoky na rodinu

Riziká pre krajiny eurozóny sú zvýšené, ale nerovnomerné. Pre oživenie regiónu z koronavírusovej krízy tak bude potrebná cielená stimulácia, pretože pandémia zasiahla jednotlivé sektory odlišne. Najväčší bol dopad na cestovný ruch a pohostinstvá. Riziká sa tak sústredia na určité krajiny a časti ekonomiky.

VIDEO Novelizácia rozpočtu je potrebná: Diskusia patrí podľa Hegera za zatvorené dvere

Novelizácia rozpočtu je potrebná: Diskusia patrí podľa Hegera za zatvorené dvere (Zdroj: Úrad vlády SR)

"Vlády čelia krehkej rovnováhe medzi predčasnou úpravou podporných opatrení, ktorá môže prispieť k spusteniu vlny bankrotov firiem, a udržaním podporných opatrení príliš dlhý čas, a tým príliš dlhé prežívanie firiem, ktoré nie sú ďalej životaschopné," uviedla banka vo vyhlásení.

KORONAVÍRUS Čakajú nás ťažké
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Vysoké zadlženie

Pokračovanie štátnej pomoci súkromnému sektoru by tiež mohlo zvýšiť obavy o udržateľnosť štátneho dlhu v stredne dlhom období v zraniteľných krajinách regiónu, vzhľadom na to, že v minulom roku verejný dlh vzrástol, varovala ECB. Napriek tomu riziká z vyššieho štátneho dlhu v najbližšej budúcnosti považuje banka za veľmi nízke vzhľadom na nízke úrokové sadzby a trend vydávania nízko úročených dlhopisov s mimoriadne dlhou dobou splatnosti.

Obavy má ECB tiež z vyššieho dlhu firiem v krajinách s veľkým sektorom služieb, čo by mohlo zvýšiť tlak na vlády a banky v týchto krajinách. Ziskovosť bánk v eurozóne tiež zostáva slabá, a banky preto budú nútené zvýšiť svoje rezervy na stratové úvery.

 Pôžička otvára nové
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getteimyges.com)

Ceny nehnuteľností

Ďalšou hrozbou sú ceny nehnuteľností, najmä komerčných nehnuteľností, čo je trh charakterizovaný vysokým dopytom a nadmernou hodnotou v rokoch pred pandémiou. Ceny komerčných realít čelia zásadnej korekcii, pretože pracovné zvyklosti sa v čase pandémie zmenili, a pravdepodobný je ďalší pokles cien, čo môže spôsobiť straty z pôžičiek alebo problémy so zabezpečením pôžičiek. To by mohol byť značný problém, pretože pôžičky pre komerčné nehnuteľnosti sa na pôžičkách bánk súkromnému sektoru podieľajú siedmimi percentami, upozornila ECB.

Trhy s rezidenčnými nehnuteľnosťami sú v lepšej forme, ale aj tu je zrejmé nadhodnotenie, čiastočne kvôli veľmi lacným pôžičkám. Riziko korekcie tu stúplo. Pokles cien však ECB v budúcom roku nečaká, skôr spomalenie rastu, napísala agentúra Reuters.

 

 

Pozrite si pracovné ponuky na pracovnom portáli Kariéra.sk a nemusíte sa obávať o nedostatok práce. 

Práca v BratislaveTrnaveNitreTrenčíneŽilineBánskej BystriciPrešove Košiciach.

Viac o téme: EkonomikaPandémiaKoronavírusEurozóna
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu