Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Fantastická správa z Austrálie: Hasiči dostali pod kontrolu megapožiar pri Sydney

Požiare v Austrálii Zobraziť galériu (4)
Požiare v Austrálii (Zdroj: TASR/AP)

SYDNEY - Vyčerpaní austrálski hasiči v pondelok oznámili, že dostali pod kontrolu najväčší "megapožiar" zúriaci na juhovýchode krajiny. Priaznivý vývoj nastal v čase, keď daždivé počasie prinieslo nádej na toľko potrebnú úľavu pre oblasti devastované plameňmi, píše agentúra AFP.

Rozsiahly požiar v oblasti hory Gospers Mountain severozápadne od Sydney vyčíňal nekontrolovane takmer tri mesiace. Spálil územie tamojšieho národného parku trikrát väčšie než je rozloha Londýna a vyvolal viacero spojených požiarov na území s celkovou plochou 800.000 hektárov - viac než je rozloha Rakúska, približuje AFP.

Požiare v Austrálii neutíchajú.
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Australian Broadcasting Corporation, Channel 7, Channel 9 via AP)

Šéf hasičského zboru štátu Nový Južný Wales Shane Fitzsimmons v pondelok na návšteve oblasti povedal, že ešte musia uhasiť menšie pásmo požiaru, prognóza však podľa neho vyzerá sľubne. Meteorologický úrad predpovedá, že v niektorých oblastiach zasiahnutých požiarmi by mohlo v nadchádzajúcom týždni napadať do 50 milimetrov zrážok, čo bude úľavou po dlhotrvajúcom suchu.

Ohnivé peklo

Ak sa takáto predpoveď naplní, podľa hasičského zboru Nového Južného Walesu "to budú celé naše vianočné, narodeninové, zásnubné, výročné, svadobné a promočné dary v jednom". Pod kontrolou stále nie sú desiatky ďalších požiarov. Od októbra prišlo o život v dôsledku extrémnych lesných požiarov v Austrálii najmenej 27 ľudí a živel spálil viac než 10,3 milióna hektárov pôdy a zničil tisíce domov.

Fantastická správa z Austrálie:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: FB/ B. P.)

Viedlo to aj k reakciám a darom z celého sveta na pomoc tamojším komunitám a zvieracej populácii. Jedinečnú flóru a faunu Austrálie zasiahli požiare katastrofálne, keď podľa odhadov uhynula viac než miliarda zvierat a spálené boli nespočetné stromy a kríky. Ministerka životného prostredia Sussan Leyová upozornila, že v niektorých oblastiach budú možno musieť vyhlásiť koaly za ohrozený druh.

Popularita premiéra Morrisona prudko klesla

Popularita austrálskeho premiéra Scotta Morrisona sa výrazne znížila v čase, keď čelí hnevu voči svojmu postupu v kríze ničivých lesných požiarov. Vyplýva to z pondelkových výsledkov nového prieskumu, informuje agentúra AFP. Prieskum Newspoll ukázal, že celkovo nespokojných s prácou konzervatívneho premiéra je 59 percent austrálskych voličov, pričom spokojnosť s ňou vyjadrilo len 37 percent opýtaných. Oproti predošlému mesiacu sa tak nesúhlas s ním zvýšil o 11 percentuálnych bodov, zatiaľ čo jeho podpora klesla o osem bodov, čo je prudký obrat popularity od Morrisonovho volebného víťazstva v máji minulého roka.

Morrison je terčom kritiky za svoju reakciu na niekoľko mesiacov trvajúcu krízu, keď okrem iného išiel na dovolenku na Havaj, dopustil sa série faux pas a zavádzajúcich vyjadrení o krokoch svojej vlády, pričom nútil nahnevané obete potriasť si s ním rukou. Premiér na začiatku krízy trval na tom, že miestne úrady majú dostatok zdrojov na zvládnutie požiarov a vyčerpaní dobrovoľní hasiči "tam chcú byť". Opakovane tiež vyhlásil, že Austrália robí viac než dosť na splnenie svojich cieľom zníženia emisií, čo vyvolalo sériu veľkých protestov v uliciach.

Scott Morrison
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Wason Wanichakorn)

Vo svetle nesúhlasnej reakcie Morrison odvtedy nasadil do boja s požiarmi armádu, oznámil najväčšie povolanie záložníkov v období mieru, prisľúbil pomoc za miliardy dolárov, zvýšil platy hasičom a uviedol, že v prípade emisií možno bude potrebné väčšie úsilie. Morrison v nedeľu priznal určité omyly i vlnu hnevu v súvislosti s požiarmi. "Sú veci, ktoré som mohol riešiť v teréne lepšie," povedal v rozhovore pre televíziu ABC.

Premiér - dôrazný podporovateľ odvetví fosílnych palív - však dodal, že opatrenia v oblasti emisií sa budú v nasledujúcich rokoch "vyvíjať" bez toho, aby krajina zaviedla ich zdanenie, zvyšovala ceny elektriny či utlmovala tradičné priemyselné odvetvia. Prieskumy tiež ukázali, že Morrisonova konzervatívna koalícia prišla o náskok pred opozičnými labouristami, ktorí v súčasnosti vedú v preferenciách v pomere 51:49. Najbližšie parlamentné voľby v Austrálii sa očakávajú najneskôr v roku 2022.

Viac o téme: PožiarHasičiAustráliaSydneyMegapožiar
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu