Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Počet obetí hurikánu Matthew v Spojených štátoch stúpol: FOTO skazy, rozsah škôd je obrovský

Hurikán Matthew Zobraziť galériu (4)
Hurikán Matthew (Zdroj: SITA)

RALEIGH - Počet obetí hurikánu Matthew v Spojených štátoch stúpol na 43 po tom, ako záchranári v štáte Severná Karolína našli v zaplavených autách telá dvoch ďalších obetí. S odvolaním sa na úrad miestneho guvernéra o tom v noci nadnes informovala agentúra AP.

Guvernér Pat McCrory na tlačovej konferencii informoval, že likvidácia následkov záplav pokračuje. Bez dodávok elektrického prúdu je podľa neho už len 13.000 odberateľov. Voda však zatiaľ nezačala klesať. 

Plný rozsah katastrofy v Severnej Karolíne je stále ešte nejasný, podľa všetkého však boli poškodené tisíce domov a ďalšie budovy ohrozujú záplavy. Predpokladá sa, že situácia by mohla byť horšia než po prechode hurikánu Floyd v roku 1999.

Hurikán Matthew
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Hurikán Matthew ešte ako hurikán štvrtej kategórie - druhej najvyššej podľa Saffirovej-Simpsonovej stupnice - zabil pred príchodom do USA na Haiti vyše 1000 ľudí.

Generálny tajomník OSN si na Haiti pozrel rozsah škôd spôsobených hurikánom

Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun dnes pricestoval na Haiti, kde nedávno silný hurikán Matthew zapríčinil smrť vyše 500 ľudí a spôsobil veľké materiálne škody. Najviac postihnutú časť ostrova si Pan pozrel z vrtuľníka, neskôr sa v meste Les Cayes stretol aj s obyvateľmi tejto oblasti. Ubezpečil ich, že OSN zmobilizuje všetky zdroje, aby im pomohla. 

Krátko pred Panovým príletom vypukli v blízkosti miesta pristátia jeho vrtuľníka nepokoje medzi asi 100 nespokojnými miestnymi obyvateľmi a príslušníkmi mierových zborov OSN. Miestni ľudia totiž začali hádzať kamene do kamiónov s humanitárnou pomocou. Jednotky OSN a miestna polícia použili na upokojenie davu slzotvorný plyn.

Hurikán Matthew
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Minulý týždeň Pan vyslovil odhad, že okamžitú humanitárnu pomoc potrebuje na Haiti asi 1,4 milióna ľudí. Na zabezpečenie ich životných potrieb na najbližšie tri mesiace treba zozbierať 120 miliónov dolárov. 

Hurikán Matthew
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Médiá však upozorňujú, že darcovské krajiny neprejavujú veľkú ochotu poskytnúť Haiti ďalšiu humanitárnu pomoc po tom, ako mu pomohli po zemetrasení v roku 2010 - dokonca aj na boj s epidémiou cholery sa vyzbieralo len 12 percent potrebných prostriedkov. Obavy z návratu epidémie cholery panujú aj teraz, pretože v zaplavených oblastiach je nedostatok pitnej vody a čistiacich a hygienických prostriedkov.  

Mierové sily OSN na Haiti použili slzotvorný plyn na ochranu konvoja s pomocou

Príslušníci mierových síl OSN na Haiti boli nútení použiť slzotvorný plyn, aby rozohnali dav ľudí, ktorí sa snažili vyrabovať náklad humanitárnej pomoci určenej pre oblasti ostrova zasiahnuté nedávno hurikánom Matthew. 

Ako dnes informovala spravodajská spoločnosť BBC, svedkom incidentu v meste Les Cayes bol aj generálny tajomník OSN Pan Ki-mun. Pan predtým počas návštevy tohto mesta sľúbil jeho obyvateľom zvýšenie objemu pomoci pre ostrovnú krajinu, kde si hurikán vyžiadal vyše 500 obetí na životoch.

Viac o téme: Pan Ki-munHaitiHurikán Matthew
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu