Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Áziu zasiahlo silné zemetrasenie: FOTO Takéto škody napáchalo, najmenej jedna obeť

Zemetrasenie v Pakistane Zobraziť galériu (5)
Zemetrasenie v Pakistane (Zdroj: SITA)

KÁBUL/ISLAMABAD - Sever Pakistanu, Afganistanu a Indie dnes zasiahlo silné zemetrasenie, ktoré malo podľa americkej geologickej služby USGS silu 6,6 stupňa. Epicentrum bolo v oblasti Hindukúš a otrasy boli zaznamenané v afganskom Kábule, pakistanskom Islamabáde a Láhaure aj v indickej metropole Dillí. Pakistanský denník The Express Tribune informoval o najmenej jednej obeti a "mnohých zranených" v Pakistane. Tamojšie úrady tiež upozornili na nebezpečenstvo zosuvov pôdy.

Okolo intenzity otrasov ale panujú nejasnosti. Pakistanskí činitelia podľa agentúry AP tvrdia, že zemetrasenie malo silu 7,1 stupňa. Nemecká geologická služba GFZ uvádza 6,5 ​​stupňa. USGS uviedla, že ohnisko zemetrasenia bolo v blízkosti Čitralu v pakistanskej provincii Chajbar Pachtunchvá v hĺbke asi 210 kilometrov. V Afganistane a Pakistane sa rozochveli domy a ľudia vybiehali von a modlili sa.
V Indii bolo chvenie cítiť aj v Kašmíre. V Dillí bolo na dve minúty zastavené metro, neskôr bola prevádzka obnovená, ale za nízkej rýchlosti vlakov. V indickej metropole už zaznamenali niekoľko následných otrasov.
 
Do nemocnice v Pešávari dopravili 27 zranených, medzi ktorými boli aj ženy a deti. Zranenie väčšiny z nich nie sú vážne a mnohí mohli byť po ošetrení prepustení. V Chajbar Pachtunchvá zostalo podľa pakistanského denníka The Express Tribune uväznených päť ľudí pod troskami zrútenej strechy, ktorá bola už ale poškodená minulými dažďu. V oblasti je prerušené telefonické spojenie a v nemocniciach celej provincie bol vyhlásený mimoriadny stav.
Zemetrasenie sa týka oblasti, ktorú USGS radí k seizmicky najrizikovejším. Pakistanský denník Dawn v sobotu napísal, že v minulých dňoch bolo v Hindukúši zaznamenaných niekoľko silných otrasov. "Počul som drnčanie stropného vetráku a potom sa triasol celý dom. Vybehli sme von, trvalo to minútu a pol, nič sa nepoškodilo, ale naháňalo to strach. Všetci sme tam stáli a modlili sa," povedal stanici BBC Hamza Nadia z východopákistánského mesta Sialkot. 
Sabiha Bibiová z Islamabadu povedala, že takmer spadla na zem, keď začali otrasy. "Stále mám hrozný strach," citovala ju agentúra AP. Rovnakú oblasť zasiahlo zemetrasenie už vlani v októbri a aj vtedy vychádzalo zo značnej hĺbky. O život ale pripravilo približne 400 ľudí v Afganistane a Pakistane.
Viac o téme: Zemetrasenie AfganistanPakistan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu