Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Katastrofu v Nepále neprežilo 5 tisíc ľudí, humanitárnu pomoc poskytne aj Slovensko

Zemetrasenie v Nepále neprežilo najmenej 5 tisíc ľudí. Zobraziť galériu (27)
Zemetrasenie v Nepále neprežilo najmenej 5 tisíc ľudí. (Zdroj: SITA)

KÁTHMANDU – Počet obetí ničivého zemetrasenia, ktoré cez víkend zasiahlo Nepál, prekročil 5000. Ďalších takmer 10.000 ľudí utrpelo zranenia a stovky osôb sú stále nezvestné.

Nepálsky premiér Sušil Koirala dnes vyhlásil trojdňový štátny smútok a upozornil, že mŕtvych môže byť až dvojnásobok - teda 10.000. "Rozhodli sme sa na pamiatku Nepálcov, zahraničných bratov a sestier, starých ľudí i detí, na pamiatku všetkých, ktorí prišli o život pri tomto smrtiacom zemetrasení, držať oddnes po tri dni národný smútok," oznámil dnes Koirala.

Zemetrasenie v Nepále neprežilo
Zobraziť galériu (27)
 (Zdroj: SITA)

Premiér zároveň poďakoval medzinárodnému spoločenstvu za príliv humanitárnej pomoci, ktorej sa jeho postihnutej krajine dostáva, ale súčasne vyzval svet k ďalšej materiálnej podpore, najmä vo forme stanov a liekov pre preživších. Tiež naliehal na urýchlenie záchranných prác. S tými v Nepále pomáha aj špeciálna jednotka Gurkhov, teda Nepálcov v radoch britskej armády.

Zemetrasenie v Nepále neprežilo
Zobraziť galériu (27)
 (Zdroj: SITA)

Tím zložený z nepálskych a francúzskych záchranárov dnes oznámil, že sa mu podarilo vyslobodiť z trosiek budovy v metropole Káthmandu muža, ktorý zemetrasenie prežil. Strávil pritom takmer 80 hodín zavalený v jednej z miestností spolu s tromi mŕtvymi, bez vody a bez jedla. Neutrpel žiadne závažnejšie zranenia, najskôr iba zlomeninu nohy.

Zemetrasenie v Nepále neprežilo
Zobraziť galériu (27)
 (Zdroj: SITA)

Podľa informácií OSN bolo zemetrasením postihnutých asi osem miliónov obyvateľov Nepálu, ktorého populácia činí približne 29 miliónov. Státisíce Nepálcov strávili už tretiu noc pod holým nebom v obave pred ďalšími otrasmi. Prejavovať sa začal nedostatok potravín a ďalších základných životných potrieb. Záchranári sa dnes pokúšali dostať k oblastiam odtrhnutým od sveta, ktoré boli najbližšie k ohnisku zemetrasenia. Všetci horolezci, ktorí uviazli vo výškových táboroch na svahoch Mount Everestu, sa už dostali s vrtuľníkmi o bezpečia.

Zemetrasenie v Nepále neprežilo
Zobraziť galériu (27)
 (Zdroj: SITA)

Prísun zahraničnej pomoci aj odchod cudzincov z Nepálu komplikuje malá kapacita jediného nepálskeho medzinárodného letiska, ktoré sa nachádza v metropole Káthmandu. Sem prilietajú lietadlá s humanitárnou pomocou a záchrannými tímami a odtiaľto sa zároveň snažia krajinu letecky opustiť turisti. Dnes muselo byť niekoľko lietadiel mieriacich do Nepálu odklonených na letisko v susednej Indii. Nepálske úrady dnes popoludní oznámili humanitárnym organizáciám, že vraj už ďalšie zahraničné záchranné tímy, ktoré by pátrali po preživších, nepotrebujú. Uviedol to Jamie McGoldrick z Rozvojového programu OSN. 

Zemetrasenie v Nepále neprežilo
Zobraziť galériu (27)
 (Zdroj: SITA)

Otrasy o sile 7,8 stupňa sa stali najväčšou katastrofou v himalájskej krajine od roku 1934, kedy v Nepále pri zemetrasení zahynulo približne 8500 ľudí. Na pomoc bolo teraz nasadených 90 percent zo 100.000 vojakov nepálskej armády. Medzi prvými krajinami, ktoré vypravili okamžitú pomoc do Nepálu, boli Čína a India. Už v minulých rokoch sa obe regionálne veľmoci uchádzali o priazeň Káthmandu prostredníctvom humanitárnej podpory a investícií a prírodná katastrofa ich snahy ešte viac zviditeľnila.

Nepálu poskytneme humanitárnu pomoc

Slovensko poskytne humanitárnu pomoc zemetrasením postihnutému Nepálu. Ministerstvo vnútra vyčlenilo zo zásob materiálnu humanitárnu pomoc v hodnote takmer 63 000 eur. Ide o stany, ležadlá, prikrývky, zásobníky na vodu, ale aj zariadenie poľnej kuchyne pre 100 osôb. Ministerstvo zdravotníctva poskytne špeciálny zdravotnícky materiál - chirurgické šitie v hodnote 30 000 eur a Správa štátnych hmotných rezerv vyčlenila zo zásob prikrývky v hodnote vyše 830 eur a zásobníky na vodu Z-800 v hodnote takmer 1 500 eur. Slovensko ponúka Nepálu aj 20-členný tím záchranárov z Komplexnej centrálnej záchrannej služby z Gabčíkova. Ministerstvo vnútra poslalo túto ponuku na akceptáciu a následne by mala byť doriešená aj preprava materiálu. Pomoc Nepálu dnes odsúhlasila vláda.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu