Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Zázrak v Nepále: Z trosiek vytiahli po 80 hodinách živého muža, prežil bez jedla a vody!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: TASR, SITA)

KATHMÁNDU - Záchranári v nepálskej metropole Káthmandu objavili po približne 80 hodinách od ničivého zemetrasenia v troskách domu živého človeka. Informovala o tom dnes agentúra Reuters.

Podľa Reuters našli 28-ročného muža v zavalenom bytovom dome v Káthmandu, kde bol približne 80 hodín po zemetrasení uväznený v izbe s troma mŕtvolami. Preživší tiež zrejme nemal po celý čas prístup k jedlu či k vode. "Zdá sa, že prežil silou vôle," citovala agentúra Reuters lekára, ktorý nájdeného muža ošetroval.

Zázrak v Nepále: Z
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR, SITA)

Holandská vláda potvrdila dnes, že OSN ju požiadala o koordinovanie medzinárodného pátracieho tímu, ktorý je poverený prehľadávaním sutín v nádeji, že objaví živých ľudí.  "Na mieste (v Nepále) máme skúsený tím, takže nás požiadali o koordináciu," uviedol hovorca holandského rezortu diplomacie. Agentúra Reuters dodala, že Holandsko dosiaľ vyslalo do Nepálu tím zložený zo 62 pátracích a záchranárskych expertov vrátane ôsmich špeciálne vycvičených psov.

Nepál tiež odkázal humanitárnym organizáciám, že nepotrebuje pomoc ďalších záchranárskych tímov zo zahraničia. Ako dôvod táto krajina uviedla, že pátracie a záchranárske práce by mohli zvládnuť nepálske orgány v spolupráci so zahraničnými tímami, ktoré už dorazili do Nepálu. Pre agentúru Reuters to potvrdil dnes predstaviteľ Rozvojového programu OSN. Na viac ako 5000 stúpol dnes počet obetí sobotňajšieho ničivého zemetrasenia s magnitúdou 7,8, ktoré udrelo v Nepále. Úrady doposiaľ evidujú 5057 mŕtvych, 10.915 zranených a 454.769 vnútorne vysídlených osôb v dôsledku zemetrasenia.


      Do niektorých postihnutých odľahlých dedín sa záchranári stále nedostali. Okrem toho dnes spadla lavína na populárnom turistickom chodníku v okrese Rasuwa severne od Káthmandu, pričom zostalo nezvestných do 250 ľudí, medzi ktorými môžu byť aj cudzinci.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu