Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Česko zasiahlo najsilnejšie zemetrasenie za niekoľko rokov: Má to byť len začiatok!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

CHEB - Chebsko dnes zasiahlo ďalšie zemetrasenie, otrasy boli pocitovo silnejšie ako minulú sobotu. Prvé údaje Európskeho a stredomorského seizmologického centra uvádzajú až 4,5 stupňa, čo je najsilnejší otras za niekoľko posledných rokov. Hasiči zaznamenali prasknuté múry a spadnutý komín.

Prvé údaje vychádzajú z automatickej siete meracích staníc po Európe. Seizmologovia skutočnú silu otrasu upresňujú. Podľa Jozefa Horálka z Geologického ústavu Akadémie vied ČR bola magnitúda otrasu okolo štyroch. "Vzniklo pod Novým Kostolom v hĺbke osem až deväť kilometrov," povedal. Tvrdí, že otrasy z minulého týždňa a dneška môžu byť začiatkom silnejšieho zemetrasného roja. Súčasné otrasy sú porovnateľné s najsilnejšími otrasmi v roku 2008.

"Dnes bolo silnejšie ako pred týždňom a trvalo dlhšie. Už to bolo natoľko silné, že ľudia vybiehali z domov. A opäť bolo cítiť, že vlna ide od juhu smerom na sever," povedal Rudolf Kovařík zo Šindelovej, ktorá leží severne od miesta vzniku otrasov, ktoré býva na severe Chebska.

"Hasiči vyrazili do Striebornej, kde majú nahlásené popraskané múry a spadnutý komín na rodinnom dome," povedal starosta Kraslice Otakar Mika. V Novom Kostole na Chebsku sa podľa starostu Ota Teubera ľudia síce naľakali, ale materiálne škody zatiaľ nikto nehlásil. "Len jednej pani spadol obraz zo steny," povedal. Hučanie a následne silná rana boli cítiť aj počuť desiatky kilometrov, v Sokolove alebo Jindřichoviciach.

To, že zemetrasenie pocítilo zrejme veľa ľudí, sa prejavilo aj tým, že krátko po zemetrasení boli chvíľami nedostupné internetové stránky Geofyzikálneho ústavu Akadémie vied, kde možno sledovať živé záznamy zo seizmografu. Zemetrasenia na Chebsku sú časté a zem sa tu chveje, hoci nebadane, takmer stále. Vďaka pozvoľnému uvoľňovaniu energie ale len málokedy otrasy dosiahnu štyri stupne.

V posledných dekádach boli v Česku silnejšie otrasy, pri ktorých praskali múry a padali komíny, zaznamenané na Chebsku a Sokolovsku na prelome rokov 1985 a 1986. Zemetrasný roj vtedy trval asi tri mesiace, najsilnejšie otrasy presiahli štyri stupne Richterovej škály. Územie s najvýraznejšou seizmickou aktivitou sú Kraslice a ich okolie v západných Čechách. V 20. storočí tu boli zaznamenané významnejšie zemetrasné roje okrem 80. rokov ešte v roku 1908 a na prelome rokov 1936 až 1937.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu