Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Baňu v Karvinej zasiahla silná explózia, cítili ju až v Ostrave: Prvé údaje hovoria aj o mŕtvych!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: topky)

KARVINÁ – Mohutný otras postihol dnes predpoludním baňu v Karvinej v Moravskosliezskom kraji. Podľa hovorcu ťažobnej spoločnosti OKD Marka Síbrta zomreli pri výbuchu traja zamestnanci. Ďalších deväť je zranených.

Informácie priniesol český spravodajský portál Novinky.cz. K otrasu došlo v hĺbke 900 metrov pod hladinou mora, v bývalej bani Doubrava - pracovisko je pomerne ďaleko od šachty. Otras bol veľmi silný a bolo ho počuť v Ostrave, Doubrave, Orlovej a Karvinej. Mal silu 3,5 Richterovej stupnice. Povedal to Jan Zedník z Geofyzikálneho ústavu Akadémie vied ČR. Podľa hovorcu pracovalo v oblasti 12 ľudí.

Záchranári po otrase v Dole Karviná zatiaľ previezli do nemocníc troch zranených. Všetci boli pri vedomí, povedal hovorca záchrannej služby Lukáš Humpl.

Dvaja pacienti skončili v nemocnici v Karvinej-Raji, ďalší bol prepravený do Fakultnej nemocnice v Ostrave. Podľa Humpla u mužov, ktorí skončili v karvinskej nemocnici, išlo o ľahšie zranenia, ako sú pomliaždeniny alebo zlomenina. Baník, ktorý bol hospitalizovaný v Ostrave, mal poranený hrudník.

Zemetrasenie v Česku
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: hisz.rsoe.hu)

Riaditeľ Závodu Baňa Karviná, Kamil Kempný, vyjadril sústrasť rodine a blízkym zosnulých kolegov. Na mieste sú záchranári. Vyšetrovaním sa bude zaoberať komisia odborníkov a zástupcov odborových organizácií, v spolupráci s políciou.

Hovorca spoločnosti OKD povedal, že k otrasu došlo pri rozširovaní chodby nazývanej prerážka. Tá je vlastne prepojením dvoch chodieb kolmou chodbou z uhlia a vybavuje sa výstužou. Prerážka máva dĺžku približne 100 až 200 metrov, uviedli Novinky.cz. Situácia je v podobných prípadoch veľmi zložitá. "Pri takom geomechanickom jave dochádza k náhlemu uvoľneniu uhoľnej hmoty a k poškodeniu banskej výstuže. Keď sa k tomu pripočíta teplota v podzemí a znížená viditeľnosť, je to veľmi náročný zásah," vysvetlil pre český denník Právo hovorca Štátnej banskej správy Bohuslav Machek.

Baňa Karviná vznikla v roku 2008 zlúčením Bane ČSA a Bane Lazy. Najväčšiu hĺbku má jama Doubrava III v lokalite ČSA - 1176 metrov, uviedol Český rozhlas.

V prevádzkach OKD tento rok zomrelo päť ľudí. Štyridsaťšesťročný baník zahynul 21. mája v podzemí dolu Karviná v Orlovej, pri manipulácii s bremenom bol pritlačený k nakladaču. Na povrchovom pracovisku Dolu Darkov v Karvinej zomrel v noci 5. apríla 41-ročný zamestnanec pri výmene lana banského zariadenia. Vo štvrtok 27. marca zahynul štyridsaťdvaročný baník pri závale v Dole Karviná.

Vo februári zomrel šesťdesiatročný zamestnanec v areáli úpravne uhlia úžľabiny ČSM, našli ho mŕtveho pod vrstvou uhlia v jednom z naložených vagónov. V auguste zahynul v podzemí Dolu ČSM na Karvinsku štyridsaťšesťročný baník. Vlani zahynuli v OKD dvaja ľudia, banskí záchranári, ktorí sa v podzemí Dolu ČSM zrejme otrávili pri odoberaní vzoriek ovzdušia z uzavretých priestorov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu