Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Peklom skúšané Haiti: Tropický živel Isaac zanechal najmenej troch mŕtvych!

Na odstránenie následkov búrky je v pohotovosti takmer 6000 vojakov OSN Zobraziť galériu (8)
Na odstránenie následkov búrky je v pohotovosti takmer 6000 vojakov OSN (Zdroj: SITA)

PORT-AU-PRINCE - Tropická búrka Isaac, ktorá sa teraz pohybuje nad Kubou, dnes na Haiti priniesla prívalové lejaky a silný vietor. Tie si zatiaľ podľa agentúry AP vyžiadali najmenej troch mŕtvych.

Úrady varujú pred zosuvmi pôdy, ktoré by mohli postihnúť státisíce ľudí, ktorí stále zostávajú bez domova po ničivom zemetrasení z roku 2010.

V hlavnom meste Haiti zomrela desaťročná dievčina, keď na ňu spadla stena. Ďalšími obeťami sa za nešpecifikovaných okolností stali v meste Souvenance matka s dieťaťom. Sú tiež hlásené výpadky prúdu a miestne záplavy, kvôli ktorým muselo byť evakuovaných okolo 5000 ľudí. Na odstránenie následkov búrky je v pohotovosti takmer 6000 vojakov OSN.

Prudké zrážky priniesol Isaac tiež do Dominikánskej republiky, kde kvôli nim zostalo najmenej desať obcí odrezaných od sveta. Na mnohých miestach bolo prerušené telefonické spojenie a tiež dodávky elektriny. Bez nich sa musí zaobísť aj približne polovica hlavného mesta Santo Domingo.

Od ostrova Hispaniola, na ktorom leží ako Haiti, tak Dominikánska republika, búrka zamierila ku Kube, nad ktorej východný cíp sa dnes popoludní SELČ dostala. Niesla so sebou vietor o rýchlosti až 96 kilometrov za hodinu a pohybovala sa severozápadným smerom rýchlosťou 27 kilometrov za hodinu.

Po prechode nad Kubou, kde šesť provincií vyhlásilo stav pohotovosti, by mal Isaac zase začať naberať na sile a americké ostrovy Florida Keys by v nedeľu mohol ohroziť aj silou hurikánu. Miestne letisko preto bude od dnešného večera mimo prevádzky. Ťažobné spoločnosti kvôli blížiacej sa búrke uzavreli niektoré ropné plošiny v oblasti, čím tamojšia produkcia klesla na polovicu.

Búrka prechádza Karibikom v čase, keď sa americkí republikáni chystajú na pondelkové začatie zjazdu vo floridskej Tampe pred novembrovými prezidentskými voľbami. Stále počítajú s tým, že sa zjazd uskutoční, aj keby bolo nutné pozmeniť jeho harmonogram. Podľa posledných odhadov meteorológov by sa Isaac mal pohybovať pozdĺž západného pobrežia polostrova, a nemusel by tak Tampu zasiahnuť priamo.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu