Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Skaza v Taliansku: 17 mŕtvych, stovky zranených, nezvestní, kolaps pamiatok!

Záchranárske práce budú pokračovať aj v noci Zobraziť galériu (36)
Záchranárske práce budú pokračovať aj v noci

MILÁNO – Po desiatich dňoch sa v Taliansku opäť triasla zem! V utorok ráno zasiahlo väčšinu severnej časti krajiny silné zemetrasenie s magnitúdou 5,8. Kvôli hrozbe ďalších otrasov evakuovali obchodné centrá a kancelárie vo viacerých mestách. Evakuovaní ľudia v strachu čakajú na uliciach, čo prinesie noc. Čitatelia Topiek, ktorí žijú v Taliansku, majú strach vrátiť sa do svojich domov.

Zemetrasenie s magnitúdou 5,8 malo epicentrum 40 kilometrov severne od Bologne a 60 kilometrov od Parmy v hĺbke 9,6 kilometra. Otrasy okolo 9.00 h trvali niekoľko sekúnd. Ľudia na sociálnej sieti Twitter informovali, že zem sa dala do pohybu po celom severnom Taliansku od Benátok až po Miláno.

V Bologni aj Miláne bolo zemetrasenie cítiť predovšetkým na horných poschodiach výškových budov, ktoré už evakuovali. Statici požiadali o zatvorenie škôl v zasiahnutých častiach Talianska.

Nové zemetrasenie vystrašilo obyvateľov regiónu, v ktorom len 20. mája došlo k otrasom s magnitúdou 6,0. O život vtedy prišlo sedem ľudí, ďalších 50 ľudí utrpelo zranenia a zničené boli stovky budov.


Ste v Taliansku a zažili ste otrasy zeme? Podeľte sa s nami o vaše zážitky a fotky. Posielajte ich na tipy@topky.sk.
 

00:35 Talianski záchranári v utorok v noci oznámili, že z trosiek obytného domu na severe krajiny vytiahli po 12 hodinách od zemetrasenia živú ženu.

23:35 Úrady hlásia, že v postihnutej oblasti je zničených 80 percent tovární.

 

23:34 Video z Cavezza

 

23:30 Počet zemtrasení sa v utorok vyšplhal v oblasti Emilia Romana na vyše 40.

Zemetrasenie v Taliansku
Zobraziť galériu (36)
 (Zdroj: RSOE)

23:00 Ľudia dočasne prespia v takýchto stanoch. Tento je v San Felice, ktoré hlásilo prvú obeť.

San Felice
Zobraziť galériu (36)
 (Zdroj: SITA)

San Felice
Zobraziť galériu (36)
 (Zdroj: SITA)

22:50 Podľa niektorých seizmológov je zodpovednosť aj na štáte. Keďže od minulého týždňa varovali, že sa otrasy budú zhoršovať a úrady tieto hrozby ignorovali.

22:49 Fotografie z mesta Medolla.

Medolla
Zobraziť galériu (36)
 (Zdroj: SITA)

Medolla
Zobraziť galériu (36)
 (Zdroj: SITA)

Medolla
Zobraziť galériu (36)
 (Zdroj: SITA)

Medolla
Zobraziť galériu (36)
 (Zdroj: SITA)

Medolla
Zobraziť galériu (36)
 (Zdroj: SITA)

22:40 Väčšina mŕtvych sú robotníci, ktorí pomáhali opravovať budovy zasiahnuté minulotýždňovými zemetraseniami.

22:30 Zázrak sa stal v Cavezzo. Záchranári vytiahli z trosiek domu 65 ročnú ženu, ktorá bola zasypaná vyše 12 hodín. Foto z Cavezza, ktoré hlási aj viacerých mŕtvych.

 

Cavezo
Zobraziť galériu (36)
 (Zdroj: SITA)

Cavezo
Zobraziť galériu (36)
 (Zdroj: SITA)

Cavezo
Zobraziť galériu (36)
 (Zdroj: SITA)

Cavezo
Zobraziť galériu (36)
 (Zdroj: SITA)

Cavezo
Zobraziť galériu (36)
 (Zdroj: SITA)

Cavezo
Zobraziť galériu (36)
 (Zdroj: SITA)

 

22:00 Podvečer zasiahli oblasť ďalšie zemetrasenia. Tentokrát boli slabšie ako to ranné, na pohode to však obyvateľom nepridáva a komplikuje to aj záchranárske práce. Tie budú pokračovať aj cez noc. Doteraz vytiahli z trosiek hasiči desiatky ľudí.

21:50 V meste Mirandola zničilo zemetrasenie viacero historických pamiatok. (viď foto)

Mirandola
Zobraziť galériu (36)
 (Zdroj: SITA)

Mirandola
Zobraziť galériu (36)
 (Zdroj: SITA)

Mirandola
Zobraziť galériu (36)
 (Zdroj: SITA)

Mirandola
Zobraziť galériu (36)
 (Zdroj: SITA)

Mirandola
Zobraziť galériu (36)
 (Zdroj: SITA)


21:30 Bilancia dnešného silného zemetrasenia v severotalianskom regióne Emilia-Romagna stúpla na najmenej 16 obetí. Nateraz posledné dve mŕtve telá objavili v troskách zrútenej továrne v meste Mendolla, pričom záchranné tímy tam stále pátrajú po minimálne jednej nezvestnej osobe. Zranenia celkovo utrpelo okolo 200 ľudí a zhruba 5000 obyvateľov muselo opustiť svoje domovy v provinciách Modena, Bologna a Ferrara. Talianska vláda vyhlásila na pondelok 4. júna štátny smútok.

 

17:00 Škody po ničivom zemetrasení sú obrovské. Pozrite si našu fotoreportáž.

16:58 Podľa nášho čitateľa je v epicentre diania zastavená doprava, TV prenosy zlyhávajú. "Napriek tejto situácii sa organizuje veľmi rýchlo civilná obrana," uviedol.

16:45 Medzi obeťami sú robotníci v továrňach, ktoré nevydržali otrasy zeme, a kňaz v kostole. Sedem ľudí je podľa údajov vlády nezvestných. Podľa nových bilancií si katastrofa vyžiadala najmenej 15 obetí a 200 zranených.

16:40 Pápež Benedikt XVI. cíti "veľkú bolesť" z obetí, ktoré zavinili otrasy zeme, uviedol jeho hovorca Federico Lombardi.

16:38 Dnešné otrasy zeme spôsobili výpadok až 80 % tovární v oblasti biomedicíny, ktorá je v Mirandole zastúpená vo veľkom množstve, uviedol radca pre hospodársky rozvoj v tejto oblasti Roberto Ganzerli.

Ulice Mirandoly po zemetrasení.
Zobraziť galériu (36)
Ulice Mirandoly po zemetrasení.  (Zdroj: SITA)


16:36 K siedmim tisícom ľudí, ktorí zostali bez domova po zemetrasení z 20. mája, sa pridalo ďalších 5-tisíc!

15:58 Z potvrdených 15 obetí zahynulo šesť ľudí v Medowii, traja v Mirandole, v Concordii dvaja, v Modene jeden a viacerí v San Felice sul Panaro.
Syn manželov Borghiovcov (na obrázku) prišiel o život v závode v Mirandole.
Zobraziť galériu (36)
Syn manželov Borghiovcov (na obrázku) prišiel o život v závode v Mirandole.  (Zdroj: SITA)


15:56 Školy v Bologni a San Lazzaro zostanú v stredu zavreté.

15:52 Na sever Talianska prichádzajú posily. Špecializované tímy hľadajú ľudí pod troskami.

15:50 Historické a umelecké dedičstvo mesta Mirandola je takmer úplne zničené. Technický inžiniér Modeny vysvetlil, že najvážnejšie škody zaznamenali na kostoloch, pamiatkach a historických budovách. 

15:40 Z domov evakuovali viac ako 5000 ľudí.
Taliansky policajt usmerňuje zdrvenú ženu s bábätkom v Mirandole.
Zobraziť galériu (36)
Taliansky policajt usmerňuje zdrvenú ženu s bábätkom v Mirandole.  (Zdroj: SITA)


15:34 Francúzsky prezident Francois Hollande vyjadriť sústrasť pozostalým obetí. Zároveň povedal, že Francúzsko je pripravené poskytnúť všetku potrebnú pomoc.

15:12 Obete zemetrasenia stále pribúdajú. Potvrdených je už 15 obetí, uviedol vedúci civilnej ochrany Franco Gabrielli, pričom existujú obavy o osude ďalších 4-5 ľudí.



14:40 Počet obetí sa zvýšil na 13. Prezident postihnutého regiónu Emilia - Romagna Vasco Errani informoval aj o stovkách zranených.

14:30 Milánski hasiči kontrolujú statiku palácov, budov a škôl. Starosta Medowie Filippo Molinari potvrdil smrť robotníka, pričom traja ľudia ležia pod troskami domu. Hasiči za pomoci psov odstraňujú trosky a snažia sa vytiahnuť zranených.

14:26 V Mantove sa zrútila kopula zvonice baziliky Santa Barbara. Na Diecéznom múzeu ani ostatných domoch a kostoloch v meste škody nie sú.

14:23 Medzi obeťami zemetrasenia má byť aj občan Číny, potvrdili to na čínskom generálnom konzuláte.

14:14 Starosta časti Cavendish v Modene Stefano Draghetti je ľahko zranený úlomkami a je v šoku. V meste prišli o život dvaja ľudia.

Katedrála v Mirandole zasiahnutá zemetrasením (foto: Twitter - Daniela Smerieri)
Zobraziť galériu (36)
Katedrála v Mirandole zasiahnutá zemetrasením (foto: Twitter - Daniela Smerieri)  (Zdroj: Twitter)


14:01 Niektoré školy v talianskych obciach v súvislosti s opakujúcimi sa zemetraseniami žiadajú o skoršie ukončenie školského roka.

13:54 Závody Ferrari v Maranelle, rovnako aj Maserati zostali bez poškodení, napriek tomu v prevádzke pozastavili výrobu a zamestnancov poslali za svojimi rodinami.

13:51 Taliansky futbalový zväz po dohode s radnicou zrušil naplánovaný prípravný zápas v Parme, ktorý mala v utorok večer odohrať talianska reprezentácia proti Luxembursku.

13:35 Oblasť Mirandola zasiahla sekvencia ďalších troch otrasov, ktoré boli silnejšie ako 5,0 stupňa Richterovej stupnice.
Zrútený kostol sv. Francesca v Mirandole.
Zobraziť galériu (36)
Zrútený kostol sv. Francesca v Mirandole.  (Zdroj: SITA)
Ničivé zemetrasenie v Taliansku
Zobraziť galériu (36)
 (Zdroj: SITA)


13:25 Medzi obeťami podľa všetkého nie sú Slováci, informoval o tom Tlačový odbor Ministerstva zahraničných vecí SR. Vyplýva to z informácií Zastupiteľského úradu SR v Ríme. Z údajov dobrovoľnej registrácie pred cestou do zahraničia na webovej stránke MZV SR je zrejmé, že v Taliansku sa nachádza 23 občanov Slovenska, ministerstvo všetkých kontaktuje s cieľom zistiť, či sú v poriadku a nepotrebujú pomoc.

13:20 Taliansky premiér Mario Monti prisľúbil, že spraví všetko, čo môže, aby pomohol severotalianskemu regiónu zasiahnutému dvoma silnými zemetraseniami. "Chcem uistiť každého, že štát spraví všetko, čo musí spraviť a všetko, čo je možné spraviť, najrýchlejšie ako to pôjde, aby zabezpečil návrat do normálu pre región, ktorý je taký mimoriadny, taký dôležitý, taký produktívny pre Taliansko," povedal premiér.

13:05 Starosta San Felice potvrdil oficiálne tri úmrtia. Dvoch robotníkov a jedného technika zavalili trosky budovy, ktorú opravovali po minulotýždňovom zemetrasení.

12:59 Nové silné zemetrasenie zasiahlo o 12:56 najviac zdevastovanú Modenu. Otrasy bolo cítiť približne pol minútu až v Miláne.

Vzniknuté škody po ďalších
Zobraziť galériu (36)
 (Zdroj: Twitter)

12:38 Pastor z katedrály v Carpi vraj nie je mŕtvy, uvádza sa na Twitteri. Jediným predstaveným cirkvi, ktorý prišiel o život, má byť Rovereto di Novi.

12:32 Železničnú dopravu obnovili takmer na celom postihnutom území. V niektorých úsekoch prechádzajú vlaky so zníženou rýchlosťou.

12:25 Výrobca motocyklov Ducati zavrela svoj závod, všetkých zamestnancov poslala domov.

12:24 V mestách vyzývajú ľudí, aby odblokovali svoje wifi siete na uľahčenie komunikácie.

12:13 Taliansky minister školstva Francesco Profumo pre televíziu SkyTG24 uviedol, že na školách neprišiel o život nikto.

12:06 V meste Carpi sa zrútila časť katedrály, trosky pochovali pastora.

12:03 V Padove evakuovali všetky univerzity, medzi nimi aj slávnu Padovskú univerzitu, ktorá patrí medzi najstaršie na svete.

11:50 Počet obetí stúpol na devät. V Cavezzo zahynula žena, ktorú zavalil doma nábytok.

Krátka prestávka hasiča pri záchranných prácach v meste Cavazzo.
Zobraziť galériu (36)
Krátka prestávka hasiča pri záchranných prácach v meste Cavazzo.  (Zdroj: SITA)


11:48


11:45 Na železničných tratiach spájajúcich Bolognu s ďalšími mestami zastavili dopravu, pokým nepreveria prípadné škody.

11:40 Sedem zranených z Mantovy previezli vo vážnom stave do nemocnice. Štátne orgány sú kritizované za nepripravenosť.

11:37 Medzi ôsmimi obeťami je Pakistanec, Maročan a Talian.

11:36 Škola v meste Ostiglia zostala po zemetrasení bez podlahy, ktorá sa zrútila.

11:31 Seizmografická stanica na Železnej studničke zaznamenala otrasy zeme ráno o 7:00.
Zobraziť galériu (36)
11:31 Seizmografická stanica na Železnej studničke zaznamenala otrasy zeme ráno o 7:00.  (Zdroj: topky)


11:21 Letiskové zariadenia zostali bez poškodenia, letecká doprava tak naďalej funguje.

11:14 Zem sa triasla krátko pred pol jedenástou s epicentrom v San Felice sul Panaro, neďaleko Modeny s magnitúdou 4,7. Ďalšie otrasy s magnitúdou 4,2 bolo cítiť v provincii Mantova o 10:40.

Zničený dom v Mantove (foto: Twitter, Stefano Scansani)
Zobraziť galériu (36)
Zničený dom v Mantove (foto: Twitter, Stefano Scansani)  (Zdroj: Twitter)


11:12 Oficiálne zdroje potvrdili piatich mŕtvych.

11:06 Šéf talianskej civilnej ochrany zvolal krízový štáb. Následne odcestuje do postihnutej oblasti.

11:01 O život prišli ďalší dvaja ľudia. Jednu obeť hlásia z Nonantoly, ďalšiu z centra mesta Concordia, informuje stránka denníka la Repubblica.

10:58 Talianské médiá informujú o tom, že padlo viac budov, ako pred desiatimi dňami. Mnohé z nich totiž poškodilo práve predošlé zemetrasenie.

10:42 Otrasy bolo cítiť zrejme aj na Slovensku, hlásia ich aj z Viedne, informuje agentúra APA.

10:40 V Benátkach sa zrútila socha, ktorá zasiahla ženu, našťastie sa jej nič nestalo.
(foto: Twitter, Roberto Capodieci)
Zobraziť galériu (36)
(foto: Twitter, Roberto Capodieci)  (Zdroj: Twitter)


10:38 Troch mŕtvych hlásia z Modeny, zasypalo ich v sklade.

10:24 Situácia v meste San Felice sul Panaro je podľa starostu Alberta Silvestriho veľmi vážna. Očakáva, že po hlásení prvej obete ich bude určite viac. "Niektorí ľudia sú zasypaní troskami," uviedol pre televíziu SkyTG24 po rannom páde viacerých budov.

10:20

10:17 Mestečko Cavezzo neďaleko epicentra hlási viacero zrútených budov.

10:12 Telefóny nefungujú po celom Taliansku, komunikačné siete sú beznádejne preťažené.

10:11 Hrad castello di Finale Emilia, ktorý "načalo" zemetrasenie spred desiatich dní, sa úplne zrútil. Ľudia postávajú na uliciach, očakávajú sa ďalšie otrasy.

10:10 Sociálne siete hlásia, že v meste Mirandola zasypalo niekoľko robotníkov.

10:05 Vyčíňanie prírody si v meste San Felice sul Panaro vyžiadalo jednu obeť.




 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu