Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Gruzínsko sa pokúša vyvolať nový konflikt

MOSKVA - Ozbrojené sily Gruzínska sa usilujú o vypuknutie nového ozbrojeného konfliktu v jeho separatistických regiónoch. V pondelok to vyhlásilo Rusko navzdory vyjadreniu, že načas dokončí plánované sťahovanie svojich vojakov z oblastí nedávneho konfliktu.

"Vyzerá to tak, že sily v Tbilisi... vedome zhoršujú situáciu v regióne a prostredníctvom série teroristických činov sa snažia vyprovokovať nové ozbrojené boje," uviedlo vo svojom vyhlásení ruské ministerstvo zahraničných vecí. "Aj napriek tomu sme odhodlaní dodržať dohodu o stiahnutí našich mierových síl z gruzínskeho územia do 10. októbra," uvádza sa vo vyhlásení.

Už v sobotu Rusko vyhlásilo, že gruzínske tajné služby stáli za piatkovým výbuchom bomby, ktorá pripravila o život sedem ruských vojakov v odštiepeneckom regióne Južné Osetsko. "Vyšetrovateľská skupina vykonávajúca predbežný prieskum má všetky dôvody veriť tomu, že explóziu v Cchinvali zosnovali gruzínske tajné služby s cieľom destabilizovať situáciu," agentúry RIA Novosti a Interfax vtedy citovali hovorcu vyšetrovacieho oddelenia ruskej prokuratúry Vladimira Markina.

Pri výbuchu bomby uloženej v aute pri veliteľstve ruskej armády v juhoosetskom meste Cchinvali prišlo o život sedem ruských vojakov. Medzi obeťami je podľa najnovších informácií aj šéf ruských armádnych zamestnancov pre Južné Osetsko Ivan Petrik. K výbuchu došlo, keď vojaci zabavili gruzínskym občanom podozrivé vozidlo, ktoré bolo naložené výbušninami.

Útok je najkrvavejším incidentom od päťdňovej augustovej vojny medzi Gruzínskom a Ruskom. Došlo k nemu necelé tri dni po rozmiestnení európskych pozorovateľov v rôznych častiach Gruzínska, ktorí majú monitorovať prímerie a odchod ruských jednotiek.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu