Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Rusko a Gruzínsko sa obviňujú z útoku na siedmich vojakov

(Zdroj: SITA)

MOSKVA - Útok v juhoosetskom hlavnom meste Cchinvali, pri ktorom v piatok zahynulo sedem ruských vojakov, má za cieľ ohroziť dohodu o prímerí medzi Gruzínskom a Ruskom. Vo vyhlásení to konštatovalo ruské ministerstvo obrany. "Ministerstvo pokladá tento incident za teroristický útok namierený proti mierovej dohode," píše sa vo vyhlásení. Výbuch auta pred veliteľstvom ruskej armády pripravil o život 7 vojakov a 7 ďalších zranil.

Juhoosetský prezident Eduard Kokojty obvinil z útoku Gruzínsko, Tbilisi to však okamžite poprelo. "Tento útok naplánovalo gruzínske ministerstvo pre národnú bezpečnosť," vyhlásil Kokojty. Podľa hovorcu gruzínskeho ministerstva vnútra Šotu Utiašviliho je toto obvinenie provokáciou, ktorej cieľom je zachovať prítomnosť ruských jednotiek v Gruzínsku.

Gruzínske ministerstvo vnútra zároveň obvinilo z výbuchu ruské spravodajské služby, ktoré chcú spôsobiť odklad ruských jednotiek z gruzínskeho územia. Útok je najkrvavejším incidentom od päťdňovej augustovej vojny medzi Gruzínskom a Ruskom.

Došlo k nemu necelé tri dni po rozmiestnení európskych pozorovateľov v rôznych častiach Gruzínska, ktorí majú monitorovať prímerie a odchod ruských jednotiek. V Južnom Osetsku a Abcházsku plánuje Rusko ponechať tisíce vojakov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu