Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

VIVA scéna na festivale Zlatá Studňa Lodenica 2008

Zdá sa že aj tento rok lodeničiarska Viva - scéna potvrdí svoju žánrovú rozmanitosť a hudobnú kvalitu. V piatok a sobotu (29.-30.08.2008) sa postupne odprezentuje trinásť hudobných zoskupení z Českej a Slovenskej republiky a nebude chýbať ani hosť z USA.

V piatok sa ako prvá predstaví hudobná skupina Druhý dych. Ich žánrový vývoj a autorská tvorba z dielne Andreja Mika sa postupne posúva z folku do folk-rocku.

Skupina Bluegrass Time hrá moderný bluegrass zo zameraním na slovenské texty a vlastnú tvorbu. V dnešnej podobe ostal z pôvodného zloženia iba banjista a autor väčšiny skladieb, Tomáš Peško, ktorý v spolupráci s kapelou s názvom Tennessee vytvoril novú podobu bluegrassovej skupiny Bluegrass Time. Výsledkom snaženia kapely je debutový CD album s názvom „Kvapky rosy“ (2006).

Skupina Cafe Edit hrá akusticky vlastné aj prebraté skladby z rôznych žánrov, pričom inšpiráciu hľadá najmä v tradičnej hudbe a to nielen slovenskej. Hrá vo vlastnej úprave slovenské balady, írske inštrumentálky, ale aj autorské skladby v duchu mestského folku. Za dva roky svojej existencie sa už stihla kapela predstaviť na mnohých slovenských folk/country festivaloch.

Trampská hudba bude tohto roku zastúpená skupinou Pengagi. Názov vznikol spojením mien zakladajúcich členov (Penco, Ganga, Gigi). Z pôvodného zloženia ktoré sa sformovalo okolo konca rokov sedemdesiatich ostal už iba Penco. Pengagi doposiaľ vydala dva hudobné albumy.

Kapela Nový Rownák je z Bratislavy. Jej lídrom je Viktor Púček - Čech, ktorý už vyše 15 rokov žije na Slovensku. Je autorom takmer všetkých skladieb. Tvorba Nového Rownáku prešla cez klasické country pesničky až do charakteristického dynamického štýlu pripomínajuceho južanský rock. Rownák vydal zatiaľ 3 albumy, „Zdání klame” 1999, „Z nás kdo ví“ 2003 a 2006 tretie autorské CD, “Najednou je noc”.

Za formáciou Míša Leicht a Lehká kavalerie sa skrýva známy spevák, hudobník, moderátor Míša Leicht z ČR a slovenská hudobná skupina Satisfaction. Jednotlivý členovia prešli radou hudobných skupín rozmanitých hudobných žánrov ako v zahraničí tak aj na Slovensku. V súčasnosti hrá skupina repertoár s vlastnou i prevzatou tvorbou zameranou na folk, rock, pop, blues, ba dokonca i jazz.

Piatkové hudobné dianie na Viva - scéne ukončí speváčka Pavlína Jíšová. Českobudejovická rodáčka patrí k výrazným speváčkam českej folkovej a country scény a býva médiami označovaná ako "prvá dáma folku". Ostatný album vyšiel pod názvom PAVLÍNA JÍŠOVÁ A PŘÁTELÉ – ANDĚLÉ JSOU S NÁMI.

Sobotňajší Viva - deň odštartuje novovzniknutá formácia G.frame (4/2008). Tvorba je výhradne pôvodná autorská z dielne Tomáša Gluvňu a Reného Jankoviča. V nemalej miere prispieva aj Juraj Paulík a Alexandra Mokrošová. S určením štýlu sa musia popasovať hlavne poslucháči.

Skupina Epy de Mye vznikla v januári 2005. V Čechách vyvádzala chrípková epidémia, ktorá skupinu v mnohom ovplyvnila. Na energických koncertoch budete počuť prevažne autorské piesne Honzy Přesličky s dobre zospievanými trojhlasmi, roztancovaný kontrabas v rukách Lucie Cíchovej a spoľahlivé gitarové vyhrávky Lukáša Kazíka.

Bonzo & The Resonators je hudobný projekt veterána slovenskej bluesovej scény, speváka a hráča na rezofonickú gitaru Petra "Bonza" Radvanyiho, ktorý bol v roku 1996 vyhlásený Slovenskou bluesovou spoločnosťou za Bluesmana roka a o dva roky neskôr získal spolu so skupinou The Blues Mother-In-Law výročnú cenu SBS za prvé koncertné CD v histórii slovenského bluesu. S The Resonators vystupuje aj renomovaný slovenský hráč na ústne harmoniky Erich "Boboš" Procházka. Súčasné zloženie doplňuje na trio gitarista Ivan Tomovič.

Na sobotňajšej scéne sa predstaví aj hudobná skupina Folowers.

Pavel Houfek band je hudobné kvarteto s veľmi špecifickým hudobným zafarbením a tým pádom tiež veľmi zložito zaraditeľným štýlom. Na oficiálnych webových stránkach skupina uvádza, jazz-folk-acoustic-fusion, ale podľa ich slov to treba brať s rezervou. V každom prípade si môžete z webových stránok stiahnuť 4 piesne a posúdiť sami. (pavelhoufek.cz)

Definitívnu bodku za Viva-scénou dá v sobotu o 17.00 Chris Helton´s Coutry Wagon (Košice + USA). Od marca 2008 spolupracujú členovia bývalej známej košickej country formácie BLIZZARD s americkým country spevákom Christopherom J. Heltonom. Koncertné vystúpenie pozostáva hlavne z originálnych skladieb americkej country v jedinečnom podaní speváka a gitaristu Chrisa J. Heltona, ale aj pôvodných autorských skladieb členov skupiny spievaných v slovenčine.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu