Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Ako fungujú kombinované produkty poskytujúce úver?

ilustračné foto
ilustračné foto (Zdroj: Jupiterimages)

Chceli by sme požiadať o hypotéku. Naša známa nám hovorila o produkte, pri ktorom môžeme splácať banke zo splátky len polovicu, čo predstavuje úrok. S poisťovňou by sme vraj mali uzavrieť zmluvu na druhú polovicu sumy. Poisťovňou bude naše mesačné splátky dokonca zhodnocovať. Banke splatí poisťovňa istinu po ukončení doby, počas ktorej sme splácali hypotéku. Nám zostane ešte zhodnotenie. Ak existuje takáto možnosť, o aký produkt ide, a ktorá banka ho poskytuje? Ako prebieha splácanie?

Máte zrejme na mysli kombinované produkty poisťovní a bánk, pri ktorých poisťovne poskytujú úver a poistenie v jednom produkte. Tento produkt je postavený na uzatvorení životného poistenie. Suma, na ktorú ho uzavriete by mala byť minimálne vo výške sumy hypoúveru. Ak požiadate v banke o hypoúver a upozorníte, že ho chcete čerpať ako kombinovaný produkt, spolu so žiadosťou o úver musíte predložiť poistnú zmluvu. Baka vyhodnotí posúdi vašu žiadosť. Až následne s vami banka uzatvorí zmluvu o úvere.

Splácanie prebieha nasledovne: poisťovni platíte na základe poistnej zmluvy poistné v dohodnutých intervaloch (mesačných, ročných...). Banke platíte úrok z hypotekárnej splátky. Je potrebné upozorniť, že počas splácania úveru sa výška úrokovej časti mení. Istinu zaplatí poisťovňa banke zo životnej poistky. Tento produkt vás súčasne kryje pre prípad nepriaznivej životnej situácie a zároveň ho využívate na splátky úveru. Je však potrebné upozorniť na skutočnosť, že pri zvolení takéhoto produktu zaplatíte viac ako proti „bežnej“ hypotéke, pretože na splátky hypotéky sa použije len časť sumy, ktorú platíte ako poistné. Časť musí zostať v poisťovni a použije sa na krytie rizika.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu