Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Môže banka zasahovať do súkromia pri žiadaní dokladov?

ilustračné foto
ilustračné foto

Predávame byt a kupujúci si vybavujú hypotekárny úver v istej banke. Táto banka žiada ako doklad potrebný ku schváleniu hypotekárneho úveru náš doklad o zaplatení ceny bytu osobe, od ktorej sme ho kúpili my. Zmluvu o kúpe bytu, na základe ktorej sa stal predmetný byt našim vlastníctvom sme im samozrejme predložili. Nie je to zo strany banky zasahovanie do súkromných záležitostí? Veď mi predsa úver nevybavujeme!

Ak banka žiada od svojho klienta (ktorým je kupujúci) informácie, o ktorých si myslíte, že presahujú potrebné informácie k zabezpečeniu hypotéky, máte právo informovať sa, prečo takéto informácie požaduje. Banka by vám mala poskytnúť racionálne vysvetlenie. Požadovanie takéhoto dokladu bankou však môže byť nevyhnutné napríklad v prípade, ak vaša kúpna zmluva, na základe ktorej ste kupovali byt, obsahuje možnosti predávajúceho na odstúpenie od zmluvy, ak nebola zaplatená kúpna cena a pod.

Najjednoduchším riešením je, navštíviť spolu s potenciálnym kupujúcim banku, informovať sa a dohodnúť sa na ďalšom postupe.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu